Σύνορα άνοιγμα: Σταδιακή άρση των περιορισμών τη Δευτέρα για τους τουρίστες από Ιταλία

Την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τους Ιταλούς τουρίστες ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Αρχική » Ελλάδα » Σύνορα άνοιγμα: Σταδιακή άρση των περιορισμών τη Δευτέρα για τους τουρίστες από Ιταλία

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Ιταλό ομόλογο του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι αίρονται σταδιακά από τη Δευτέρα οι περιορισμοί. Όπως είπε ο υπουργός, προηγήθηκε μεγάλη συζήτηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ιταλίας, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι «ραγδαίως βελτιούμενα». «Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα «οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας».

Απαντώντας σχετικά, ο Ιταλός υπουργός δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιουσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες».

«Με τον Λουίτζι Ντι Μάιο συζητάμε ανοιχτά. Είναι δεδομένο ότι θα μιλήσουμε και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στην Ιταλία. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», είχε σημειώσει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο “Έθνος” την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία δεν συμπεριλαμβανόταν στις 29 χώρες, με τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη γειτονική χώρα. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ιταλίας, με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα σε όποιον δεν τη σέβεται».

Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών:

 1. Αλβανία,
 2. Αυστραλία,
 3. Αυστρία,
 4. Βόρεια Μακεδονία,
 5. Βουλγαρία,
 6. Γερμανία,
 7. Δανία,
 8. Ελβετία,
 9. Εσθονία,
 10. Ιαπωνία,
 11. Ισραήλ,
 12. Κίνα,
 13. Κροατία,
 14. Κύπρος,
 15. Λετονία,
 16. Λίβανος,
 17. Λιθουανία,
 18. Μάλτα,
 19. Μαυροβούνιο,
 20. Νέα Ζηλανδία,
 21. Νορβηγία,
 22. Νότια Κορέα,
 23. Ουγγαρία,
 24. Ρουμανία,
 25. Σερβία,
 26. Σλοβακία,
 27. Σλοβενία,
 28. Τσεχία,
 29. Φινλανδία
Σύνορα άνοιγμα: Σταδιακή άρση των περιορισμών τη Δευτέρα για τους τουρίστες από Ιταλία

Για τις υπόλοιπες χώρες, προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, με τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα μίας ή δύο εβδομάδων.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια