ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Κοζάνη » ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Συνάντηση ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ – ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Το σωματείο έκρουσε, για μία ακόμα φορά, το καμπανάκι του κινδύνου

Με τον Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, συναντήθηκε το Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.

Για μία ακόμα φορά, το σωματείο ανέπτυξε τις θέσεις του σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που «γεννά» η απώλειά του από αυτό.

 Κινδύνους όχι μόνο για την ισορροπία του συστήματος αλλά και για την τοπική κοινωνία, τον καταναλωτή και προφανώς και για την ίδια την επιχείρηση. 

Έχοντας δημιουργήσει περγαμηνές που αποδεικνύουν ότι το σωματείο μπορεί να έχει εύστοχη και ουσιαστική συμβολή σε μία σειρά πραγμάτων που άπτονται του κεφαλαίου της ενέργειας και δη της ΔΕΗ, τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ έθεσαν το συνδικάτο στη διάθεση των διαδικασιών που θα δρομολογηθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου της Δίκαιης Μετάβασης και της κατάρτισης του περιβόητου Master Plan.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να διασφαλιστεί μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δίκαιη μετάβαση και να αποτραπεί η ως τώρα διαφαινόμενη ΒΙΑΙΗ απολιγνιτιοποίηση

Η θέση του συνδικάτου σε ότι έχει να κάνει με τον λιγνίτη και τη λειτουργία των μονάδων βάσης, υπήρξε πάντα αταλάντευτη.

Όπως χθες, έτσι και σήμερα λέμε:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΣΜΟ,

   Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, η ανατροπή που επέρχεται φαίνεται πως θα είναι σφοδρή και καταστροφική.

Γραφείο Τύπου

ΑΡΣΥ:ΟΧΙ στο διάλογο για την ερημοποίηση –«απολιγνιτοποίηση» της Δυτικής Μακεδονίας

Δεχθήκαμε πρόσκληση από την Περιφερειακή Αρχή για να συμμετέχουμε σε σύσκεψη με τον «Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)»  κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη που θα επισκεφτεί την Περιοχή μας σήμερα, Δευτέρα 15/6/20.  

Μετά τις αποφάσεις που πήρε μόνος του, κάτω από την πίεση ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για κλείσιμο όλης της λιγνιτικής παραγωγής και μας τις ανακοίνωσε από τις ΗΠΑ, τώρα αμολήθηκαν οι «ειδικοί» για να υλοποιήσουν την «τελική λύση» που είναι η αποβιομηχάνιση και ο μαρασμός της Περιοχής μας. 

Αλήθεια με ποιόν έκανε διάλογο ο κ. Μητσοτάκης; Ρώτησε τους εργαζόμενους; Το λαό της Δυτικής Μακεδονίας ή μήπως ρώτησε τους φορείς τους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Συνδικάτα, τα Επιμελητήρια;  Κανέναν δεν ρώτησε. Απλά αποφάσισε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα  του Αμερικανικού, Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κεφαλαίου κλείνοντας το λιγνίτη και την συνολική δραστηριότητα της ΔΕΗ στην Περιοχή μας.

Μήπως ενδιαφέρθηκε για τις επιπτώσεις (Περιβαλλοντικές- Εργασιακές-  Οικονομικές) που θα έχει η απόφασή του για την Περιοχή, για τη ΔΕΗ για την Ηλεκτρική Ενέργεια και την οικονομία Γενικότερα; ΟΧΙ!!! Απλώς παπαγαλίζει ότι του υπαγορεύουν τα οικονομικά συμφέροντα και αντί για θέσεις εργασίας μας λέει κυνικότατα πως «Κάτι θα βρουν να κάνουν κι αυτοί….» 

Σε ότι αφορά τον απεσταλμένο του Πρωθυπουργού κ. Μουσουρούλη, ο οποίος ονομάστηκε από τα συμφέροντα «ο Τσιόρδας της απολιγνιτοποίησης» (λες και ο λιγνίτης είναι ότι και ο Covid-19) του απαντάμε ότι Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε!

Δεν συμμετέχουμε σε ένα διάλογο για τον τρόπο αφαίρεσης 40.000 θέσεων εργασίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Μακεδονίας! Δεν συμμετέχουμε σε διάλογο για τον τρόπο ερημοποίησης της Περιοχής και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν συμμετέχουμε σε έναν προσχηματικό διάλογο που γίνεται απλώς για να επικυρώσουμε τις προειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης και των Επιχειρηματικών Ομίλων. 

Αλήθεια ποιόν ρώτησαν η RWE η Siemens, η ΤΕΡΝΑ και οι άλλες πολυεθνικές όταν ανακοίνωναν κατασκευή φαραωνικών φωτοβολταικών  και άλλων έργων στις αποθέσεις των πρώην ορυχείων που δικαιωματικά ανήκουν στο λαό της Περιοχής μας;

Δηλώνουμε πως θα συμμετέχουμε σε έναν άλλο διάλογο που είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα για το μέλλον της Περιοχής και της ΔΕΗ. Έναν διάλογο με τους εργαζόμενους και το λαό της Περιοχής για την οργάνωση της αντίστασης στα καταστροφικά σχέδια του κεφαλαίου και της Κυβέρνησης. Έναν διάλογο που θα συμμετέχουν όλοι οι μαζικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Κοζάνη 15/6/2020 

Στέφανος Πράσσος   

Μέλος του Π.Σ. Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια