Ρεαλιστικό πορτραίτο από σκίτσο…Δείτε πως λειτουργεί (VIDEO)

Αρχική » Πολιτισμός » Ρεαλιστικό πορτραίτο από σκίτσο…Δείτε πως λειτουργεί (VIDEO)

Με Artificial Intelligence 

Όλοι θα έχετε συναντήσει τους καλλιτέχνες δρόμου που προσφέρονται να φιλοτεχνήσουν το σκίτσο σας (εφόσον ποζάρετε), με μια μικρή αμοιβή. Το αντίθετο είναι πιο δύσκολο. Συνήθως το κάνει η αστυνομία στις έρευνες για υπόπτους εγκλημάτων. Από την περιγραφή των χαρακτηριστικών ειδικοί φτιάχνουν το σκίτσο του υπόπτου και με βάση τα (αδρά) χαρακτηριστικά του προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον ένοχο, μια διαδικασία αμφίβολη όσο και επίπονη. Αυτό όμως δεν είναι τίποτε μπροστά στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Την απόδειξη παρέχουν οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών που επινόησαν ένα αλγόριθμο deep learning που αυτόματα μετατρέπει απλά σκίτσα σε ρεαλιστικά φωτογραφικά πορτραίτα. Η επίσημη ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στο συνέδριο Siggraph τον Ιούλιο.
Όπως είπαν οι ερευνητές το επιτυγχάνουν απομονώνοντας επιμέρους χαρακτηριστικά και συνθέτοντας μετά το πρόσωπο ως σύνολο, δίνοντας πιθανότητες σε κάθε χαρακτηριστικό να έχει ορισμένη μορφή και μετά τροποποιώντας το σύνολο. Όσο πιο λεπτομερές είναι το σκίτσο τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να είναι ακριβής η φωτογραφία. Η τεχνική τους ήταν να φτιάξουν πάρα πολλά σκίτσα από φωτογραφίες και μετά να αρχίσουν μια αλληλουχία αντιστοιχήσεων και εκμάθησης μέσω ΑΙ.

Εκπρόσωποι της ομάδας επίσης δήλωσαν ότι το σύστημα είναι στο στάδιο της εξέλιξης πριν καταστεί διαθέσιμο εφόσον υπάρχουν ελλείψεις σε παραμέτρους όπως η απόδοση της χρωματικής χροιάς και υφής, που θέτει ερωτήματα διαφοροποίησης με βάση την φυλή ενώ προς το παρόν αφορά μόνον enface πορτραίτα και όχι πρόσωπα υπό γωνία ή τρισδιάστατα. Οι ορατές χρήσεις στην εγκληματολογία μοιάζουν συναρπαστικές, όσο συναρπαστικό είναι και το μέλλον της Αrtificial Intelligence.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια