«Πίσω Από Πόρτες Κλειστές» στο Αρχοντικό Μπασάρα έως τις 28 Ιουνίου – φωτογραφίες

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » «Πίσω Από Πόρτες Κλειστές» στο Αρχοντικό Μπασάρα έως τις 28 Ιουνίου – φωτογραφίες

Μία εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση για την έμφυλη βία

«Κάποιες φορές αρκεί μια ιδέα, αρκεί μια αρχή, αρκεί να δημιουργηθεί ο χώρος εκείνος στον οποίο μπορούμε να εκφράζουμε όσα δεν είχαμε την ευκαιρία να πούμε ως τώρα»

Στιγμές από τα εγκαίνια της εικαστικής & οπτικοακουστικής εγκατάστασης “Πίσω Από Πόρτες Κλειστές”, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 στο Αρχοντικό Μπασάρα.

Επισκεφτείτε το Αρχοντικό Μπασάρα μέχρι τις 28/06 στο Ντολτσό Καστοριάς για να το δείτε.
Κάθε μέρα 19:00-22:00 και Σάββατο και Κυριακή επιπλέον και 11:00-14:00.

Η ελευθερία είναι ένα άλογο που τρέχει. Πώς μυρίζει ένα σπίτι όπου δεν μιλάνε ποτέ; Πώς βγαίνεις από τον λαβύρινθο όταν εσύ είσαι ο λαβύρινθος, αυτός που ψάχνει την έξοδο και η ίδια η έξοδος μαζί; Αν η ασφάλεια είναι μια αγκαλιά, τότε τι είναι μια αγκαλιά που σε πνίγει; Κι αν η αγάπη είναι, όπως λέτε, τα πάντα, είναι η αγάπη πάντα αγάπη; Όλοι μας ξέρουμε τι χωρίζει η τιρκουάζ γραμμή. Αλλά ποιος και πού και πότε την ορίζει;

Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε συνεντεύξεις γυναικών που έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καστοριάς. Ζωγραφίσαμε, συζητήσαμε και αυτοσχεδιάσαμε προσπαθώντας να βρούμε μια γλώσσα να μιλήσουμε για όσα στο σπίτι μας δεν μιλάμε ποτέ. Και ενώ ήμασταν σχεδόν έτοιμοι να μοιραστούμε τη δική μας –μεταποιημένη καλλιτεχνικά– εμπειρία σε μια εικαστική εγκατάσταση με ζωντανές περφόρμανς, ήρθε η πανδημία και μας σταμάτησε. Τα κρούσματα της έμφυλης βίας αυξάνονταν κατακόρυφα κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Είχαμε χρέος να συνεχίσουμε, να μιλήσουμε, ειδικά τώρα, για όλα αυτά που συμβαίνουν πίσω από πόρτες κλειστές.

Μέχρι τις 28 Ιουνίου ανοίγουμε τις πόρτες του αρχοντικού Μπασάρα και σας προσκαλούμε να περιπλανηθείτε ελεύθερα μέσα σε εικαστικές, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, με φράσεις αυτούσιες από τις συνεντεύξεις των γυναικών και τα προσωπικά τους αντικείμενα, με τις δικές σας σκέψεις που μοιραστήκατε μαζί μας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια