Μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο λιμός θα είναι η επόμενη «πληγή του Φαραώ» - OlaDeka

Μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο λιμός θα είναι η επόμενη «πληγή του Φαραώ»

Η υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει στην ανθρωπότητα η έξαρση του ιού ραγδαία επεκτείνεται σε ευρύτερη κρίση οικονομική αλλά και της ανθρωπότητας εν συνόλω. Για την Σουηδία η κρίση σημαίνει πως οι πολίτες της δεν θα μπορέσουν να πάνε διακοπές για «κανα δυό» χρονάκια, για την Ελλάδα σημαίνει περισσότερη στενότητα και αβάσταχτη λιτότητα για άλλες χώρες όμως η κρίση σημαίνει μαζικοί θάνατοι από την πείνα και ερημοποίηση.

Η απώλεια εισοδήματος που προκλήθηκε από την πανδημία θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από ασιτία σε περισσότερο από 250 εκατομμύρια άτομα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 σύμφωνα με τον Αρίφ Χουσέιν, επικεφαλής οικονομολόγο του προγράμματος σίτισης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι πολεμικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική αστάθεια αύξησαν τον αριθμό των ατόμων που υποφέρουν από ασιτία (όταν η απουσία τροφής θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων) από 80 εκατομμύρια σε 135 εκατομμύρια ανθρώπους. Η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει 130 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε αυτή τη κατάσταση ως τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομικά αδύναμες χώρες δεν απειλούνται μόνο από την μείωση της εγχώριας παραγωγής τους και την απώλεια θέσεων εργασίας και μέσω αυτής και των μέσων επιβίωσης. Επιπλέον υπάρχει η οικονομική συρρίκνωση και οι απώλειες θέσεων εργασίας σε μεγάλες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και οι χώρες του Κόλπου που προκαλεί ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα σε πολλές χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εμβάσματα από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να απειλείται ουσιαστικά η επισιτιστική τους ασφάλεια.

Δεν είναι όμως μόνο τα εμβάσματα το πρόβλημα. Η επίδραση της πανδημίας σε χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, όπως η Βενεζουέλα, η Αγκόλα και η Νιγηρία, επιδεινώνουν επίσης την παγκόσμια πείνα. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου όταν οι αγορές συνειδητοποίησαν τη σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο ιός ανέστειλε την πλειονότητα των μεταφορών και γείωσε την αεροπορική βιομηχανία, έναν σημαντικό καταναλωτή αργού πετρελαίου.

Η μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές και από τα εισερχόμενα εμβάσματα δημιουργεί μεγαλύτερες προκλήσεις για χώρες που εισάγουν τρόφιμα όπως η Αιθιοπία, ο Λίβανος και το Μαλάουι οι οποίες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους εισαγωγικούς λογαριασμούς τους, διακινδυνεύοντας έτσι τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματος και πληθωρισμό.

Σε όλη την ιστορία, όταν οι άνθρωποι αντιμετώπισαν πολέμους, φυσικές καταστροφές και αφόρητη πείνα, μετανάστευσαν με την ελπίδα να βρουν ασφάλεια, τροφή και ευκαιρίες. Αυτό ισχύει και σήμερα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι σύντομα θα δούμε ένα νέο κύμα προσφύγων, εξαναγκασμένο από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού να αφήσει τις χώρες του και να προσπαθήσει να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Για την Ελλάδα η οποία είναι μια χώρα που δεινοπαθεί εδώ και χρόνια τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το προσφυγικό τα νέα προσφυγικά ρεύματα σε συνδυασμό με την νέα οικονομική κρίση ενδέχεται να προκαλέσουν μια γενικευμένη κρίση πολύ χειρότερη από εκείνες των δεκαετιών του 1920/1930 αλλά και του 2009.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria