ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε ισχύει η έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο Μαϊου – Ποιοι την δικαιούνται

Αρχική » Ελλάδα » ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε ισχύει η έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο Μαϊου – Ποιοι την δικαιούνται

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ. Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές Μαίου

Μέχρι την άλλη Παρασκευή 3 Ιουλίου έχουν περιθώριο να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές Μαίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι προκειμένου να καρπωθούν την έκπτωση 25% επί του ασφαλίστρου. Όσοι σπεύσουν να πληρώσουν έως την άλλη Παρασκευή 3/7 και έχουν ενταχθεί στην 1η κατηγορία των 220 ευρώ, θα πληρώσουν 165 ευρώ. Τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Μαΐου 2020 αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% για τις τρέχουσες εισφορές Μαΐου.

Βασικός όρος της έκπτωσης- η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία είτε πλήττεται από τον κορωνοιό είτε όχι – είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου.
Επισημαίνεται ότι προκειμένου να επωφεληθεί της ανωτέρω έκπτωσης θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές του προηγούμενου 4μηνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Απριλίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.

Την έκπτωση 25% που ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο των ελευθέρων επαγγελματιών από 220€ σε 165€ δικαιούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, είτε πλήττονται από τον κορωνοιό είτε όχι, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα μέχρι 10 Ιουνίου. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν :  

 1. Να πληρώσουν κανονικά το ποσό της εισφοράς που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία τους χωρίς την χρήση της έκπτωσης εφόσον το επιθυμούν. 
 2. Να κάνουν χρήση της έκπτωσης 25% και να πληρώσουν την εισφορά του Μαίου μειωμένη κατά 55 ευρώ μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Προσοχή, απαραίτητη προυπόθεση για να κάνουν χρήση της έκπτωσης είναι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020. Αν έχουν οφειλές μπορούν να τις εξοφλήσουν μέχρι 3 Ιουλίου και να δικαιωθούν την έκπτωση.

Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες– είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι. 

Αυτό μεταφράζεται στην πράξη ως εξής : 

Επαγγελματίες – Αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) 

1η κατηγορία εισφορών 

 • προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών

 • προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ
 • με 25% έκπτωση 432 ευρώ

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια