Τσιόδρας LIVE: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά τη μερική άρση του lockdown τόνισε εμφατικά: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι 15 επόμενες μέρες είναι αρκετά σημαντικές». «Σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. Όλοι πρέπει να προστατευτούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Όλοι είμαστε πολύτιμοι, τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε και κατέληξε: «Σε αυτή την προσπάθεια είναι χρέος μας να συμβάλλουμε από κοινού για να μην έχουμε επάνοδο σε μια επιδημία η οποία θα πιέσει το σύστημα υγείας, θα πιέσει όλους μας».
Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικό εμβόλιο, τόνισε ότι πάνω από 100 ομάδες διεθνώς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2. «Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. «Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους».
Τα κρούσματα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 6 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.632, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Από αυτά, (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 142 θανάτους συνολικά στη χώρα. 37 (26,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.
- Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2632 (+6)
- ΜΕΘ (-2) 35
- Νεκροί (+2) 146
- Τεστ 80951 (+1619)
- R0 < 0,5
- 89 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ
- Μείωση ασθενών ΜΕΘ
Υψηλές θερμοκρασίες
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες. Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού». Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κος Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό», εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι «η στρατηγική μας παραμένει ο μοριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορονοϊού. Θα υπάρξουν τεστ αντισωμάτων όσον αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Έχουμε την παραγωγική δυνατότητα προκειμένου να προχωρήσουμε σε περισσότερο μοριακό έλεγχο στην πληθυσμό».
Δηλώσεις Χαρδαλιά
«Αφήσαμε πίσω μας 42 πρωτόγνωρες μέρες. Η διαδικασία που ξεκινά από σήμερα επιβάλλει να τηρούμε τους κανόνες. Καθημερινά θα αξιολογούμε την κατάσταση και θα προχωράμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «όπου χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα. Η νέα καθημερινότητα περιλαμβάνει την τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας» και πρόσθεσε καταδικάζοντας ορισμένα fake news που κυκλοφορούν: «Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Δεν ισχύει ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί».
«Από αύριο εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα», είπε και παρατήρησε ότι «δεν επιτρέπεται η χρήση της πισίνας σε συγκροτήματα κατοικιών».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «από σήμερα το βράδυ παύουν να ισχύουν τα επιπλέον μέτρα στο δήμο Ερμιονίδας, σε χωριά της Ξάνθης, ενώ παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα στο Κρανίδι».
«Ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα, συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες, συνεχίζουμε να μένουμε υπεύθυνοι, μόνο έτσι μένουμε ασφαλείς«, κατέληξε.
Δηλώσεις Τσιάρα
Στη συνέντευξη Τύπου έλαβε μέρος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος παρουσίασε το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια στην εποχή της πανδημίας.
«Από τις 28 Απριλίου ξεκίνησε η λειτουργία των υποθηκοφυλακίων και των γραφείων κτηματολογίου», είπε και πρόσθεσε: «Από την πρώτη μέρα της επανεκκίνησης της δικαιοσύνης εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας.Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται η σχετική κανονικότητα στη διοικητική δικαιοσύνη. Συνεχίζουν να λειτουργούν οι διαδικασίες επείγουσας δικαστικής διαδικασίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «έχουμε πάρει μέτρα για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» και συνέχισε: « Την 1η Ιουνίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων. Μέχρι και σήμερα έχουμε περιοριστεί στην εκδίκαση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που συμπληρώνεται το όριο κράτησης. Στόχος μας είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων να τοποθετηθεί μετά τα 15 Ιουνίου».
«Η Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 2 Ιουνίου. Εξετάζεται η αύξηση του ωραρίου λειτουργίας. Τέλος συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε.
«Για την ασφάλεια των εργαζομένων καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία τους», κατέληξε.