Τοπάλ Οσμάν, η «ύαινα του Πόντου». Ο βαρκάρης, που έγινε στενός συνεργάτης του Κεμάλ και έσφαξε χιλιάδες Έλληνες. - OlaDeka

Τοπάλ Οσμάν, η «ύαινα του Πόντου». Ο βαρκάρης, που έγινε στενός συνεργάτης του Κεμάλ και έσφαξε χιλιάδες Έλληνες.

Τα φρικιαστικά εγκλήματα…

Ο Τοπάλ Οσμάν ήταν ένα από τους ηγέτες των Τούρκων ατάκτων με δική του ομάδα. Έτρεφε άσβεστο μίσος για τους Έλληνες και έγινε ο μεγαλύτερος διώκτης τους. Ο Τοπάλ έμεινε στην ιστορία για τη βαρβαρότητα του ως «ο σφαγέας των Ποντίων» ή «η ύαινα του Πόντου».

Ο Τοπάλ Οσμάν ήταν αρχικά βαρκάρης και περιθωριακό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας της Κερασούντας. Θεωρείται Λαζός στην καταγωγή, δηλαδή από τους Γεωργιανόφωνους Μουσουλμάνους του ανατολικού Πόντου.

Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της Οθωμανικής αυτοκραατορίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τραυματίστηκε και έμεινε κουτσός. Το γεγονός αυτό τού δημιούργησε μεγάλο μίσος προς το Χριστιανικό και ειδικά προς το Ελληνικό στοιχείο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο Οσμάν τραυματίστηκε από μια Ελληνίδα που χίμηξε πάνω του, όταν προσπάθησε να βιάσει την κόρη της.

Λέγεται, ότι στο μίσος του για τους Έλληνες συνέβαλαν και τα αισθήματα κατωτερότητας από τα νεανικά του ακόμα χρόνια. Την περίοδο που ζούσε στην Κερασούντα ως απλός βαρκάρης, άκμαζε το Ελληνικό στοιχείο της πόλης. Ενώ δήμαρχος ήταν ένας επιφανής Έλληνας, ο καπετάν Γιώργης.

Κερασούντα 1921. Οι ομαδικές σφαγές ήταν μια από τις μεθόδους της ομάδας του Τοπάλ Οσμάν. Πηγή φωτογραφίας wikimedia commons…


Το έργο του…

Ο Τοπάλ Οσμάν ηγήθηκε μιας παρακρατικής συμμορίας και ανέλαβε το έργο που του ανέθεσε ο Κεμάλ. Να εκκαθαρίσει τον Πόντο από τους Έλληνες…

Συγκρότησε εκτεταμένα δίκτυα με πολλούς άντρες, οι οποίοι δρούσαν στα Ελληνικά χωριά στην περιοχή της Κερασούντας. Τρομοκρατούσαν τους κατοίκους, απειλώντας τους ότι αν δεν φύγουν οικειοθελώς θα δολοφονηθούν ή θα εκδιωχθούν και οι περιουσίες τους θα καταστραφούν. Όπως και έγινε τελικά.

Σε αρκετά αρχεία, ημερολογιακές διηγήσεις αλλά και διπλωματικά ντοκουμέντα διασώθηκαν περιγραφές για πληθυσμούς που σφαγιάστηκαν με κυνισμό, από την ομάδα του Τοπάλ Οσμάν.

Οι άντρες του έπαιρναν μωρά και τα εκσφεδόνιζαν σε βράχους για να σπάσουν τα κεφάλια τους. Ξεκοίλιαζαν έγκυες γυναίκες, έκλειναν γέροντες και γυναικόπαιδα σε εκκλησίες, τις οποίες στην συνέχεια πυρπολούσαν. Όταν δεν τους έκαιγαν ζωντανούς, τους πυροβολούσαν μαζικά.

Ο Τοπάλ Οσμάν χρημάτισε και δήμαρχος της Κερασούντας. Λέγεται ότι όποιον Έλληνα καλούσε στο δημαρχείο, δεν έβγαινε ζωντανός

Η πολιτική του Τοπάλ Οσμάν βασιζόταν στην καταστροφή των συμβόλων των Χριστιανικών πληθυσμών, που ήταν οι εκκλησίες και τα σχολεία. Ταυτόχρονα έκαιγε τα χωριά. Ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να ξαναγυρίσουν οι πληθυσμοί που εκτόπιζε ή εξόντωνε.


Το τέλος του

Ο Οσμάν το 1923 σκότωσε τον βουλευτή Τραπεζούντας Αλή Σιουκρού, ο οποίος θεωρούνταν προστάτης των Ελλήνων. Όμως, η δολοφονία του βουλευτή ξεσήκωσε τρομερές πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Κεμάλ δεν μπορούσε πλέον να τον προστατεύσει, και διέταξε την σύλληψή του. Πιθανόν να μη τον χρειαζόταν άλλο και προτιμούσε να εξαφανισθούν μαζί του τα τεκμήρια των φρικαλέων πράξεών του. Ο Οσμάν προσπάθησε να κρυφτεί. Συνελήφθη και εκτελέστηκε.

Ο σφαγέας του Πόντου προδόθηκε από τους δικούς του ανθρώπους. Που τον αντιμετώπισαν όπως έλεγε και το παρατσούκλι του…

Σαν Ύαινα, που πια δεν ήταν χρήσιμη σε κανέναν

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria