Μείωση προκαταβολής φόρου με αυτοματοποιημένο σύστημα μέσω Taxis - OlaDeka

Μείωση προκαταβολής φόρου με αυτοματοποιημένο σύστημα μέσω Taxis

Το σχέδιο πιθανώς να το ανακοινώσει στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι φορολογικές ανάσες, τα νέα χρονολογικά ορόσημα

H Τετάρτη (20/5) είναι η κρίσιμη ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο του επόμενου διαστήματος προκειμένου η χώρα να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Μεταξύ άλλων, θα ανακοινωθεί ένα συνολικό πακέτο για την επαναλειτουργία του τουρισμού, καθώς και το πλέγμα μέτρων οικονομικής στήριξης υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, είτε πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να ικανοποιήσει ένα καθολικό αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει να κάνει με τη μείωση προκαταβολής φόρου για τη φετινή χρονιά. Οπως αποκάλυψε ο οικονομικός συντάκτης του Open TV Σπύρος Δημητρέλλης, το ΥΠ.ΟΙΚ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους, να κάνουν αίτηση στην εφορία για τη μείωση προκαταβολής φόρου η οποία είναι «τσουχτερή» και φτάνει στο 100% του φόρου που βεβαιώνεται.

Ουσιαστικά, αυτό που εξετάζεται είναι η διαδικασία να γίνεται αυτοματοποιημένα και τυποποιημένα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν στο Taxis και να δηλώνουν τη μείωση του τζίρου που έχουν φέτος και ύστερα με κάποιον αλγόριθμο να τους μειώνεται η προκαταβολή φόρου. Μάλιστα, και για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί αύριο Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναλειτουργία του τουρισμού νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Τα νέα χρονολογικά ορόσημα είναι:

  • H 1η Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία
  • Η 10η Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία
  • Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και τα βόρεια σύνορα της χώρας για να μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχόμαστε διεθνείς πτήσεις, κάτι το οποίο θα γίνεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά από την 1η Ιουλίου.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση «τρέχει» για να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ετσι κι αλλιώς, έτοιμοι να ανοίξουν κάποιες από τις μονάδες τους -αμέσως μόλις η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τα πρωτόκολλα λειτουργίας για την προστασία από την COVID-19- είναι και πολλοί μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας που διαχειρίζονται ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας.

Επίσης, στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

  • Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
  • Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
  • Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Στο μεταξύ, την πρώτη εικόνα για το πώς θα διενεργούνται τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό δίνει το προσχέδιο για τα σχετικά πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Αν και πολλές από τις επιμέρους λεπτομέρειες τελούν ακόμα υπό διαβούλευση με τις αεροπορικές εταιρείες, τους διαχειριστές αεροδρομίων και τις αρμόδιες εθνικές αρχές, οι γενικές γραμμές είναι σαφείς: θερμομετρήσεις, πρόσφατο ιστορικό, κοινωνικές αποστάσεις και χρήση μάσκας γίνονται ρουτίνα.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις δικές της ευρείες ταξιδιωτικές συστάσεις την Τετάρτη, αλλά ζήτησε μια κοινή προσπάθεια από τον EASA και το ECDC για την ανάπτυξη συγκεκριμένων κανόνων στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια. Εξυπακούεται πως οι εθνικές αρχές αλλά και οι επιμέρους αεροπορικές και οι διαχειριστές αεροδρομίων μπορούν να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα. Αυτά, πιθανώς να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, θετικά αξιολογούν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 79%) τους συνολικούς χειρισμούς και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έρευνα γνώμης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η οποία διεξήχθη στις 11-15 Μαΐου, σε δείγμα 189 μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά ειδικά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα που ελήφθησαν αξιολογούνται θετικά από το 89% των ερωτηθέντων, ενώ το 62% δίνει θετική «ψήφο» στις κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, έναντι ποσοστού 14%, που έχει αρνητική γνώμη και 24% που δηλώνει ουδέτερη άποψη. Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο

Στην έρευνα κατεγράφη και το ποια είναι, κατά την άποψη των επιχειρηματιών, τα πέντε πιο αποτελεσματικά ειδικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας: η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με συμβάσεις υπό αναστολή, η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων για συνεπείς επιχειρήσεις και των προθεσμιών της φορολογικής διοίκησης, η τηλεργασία κι η αναστολή συμβάσεων. 

Αντιθέτως, τα ζητήματα/προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι -κατά τους επιχειρηματίες- η ηλεκτρονική γραφειοκρατία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων κι η αδυναμία επιλογής σύμφωνα με τις ανάγκες, η απουσία ειδικών μέτρων στήριξης για μεγάλες επιχειρήσεις και τα τραπεζικά κριτήρια στα εγγυημένα δάνεια κι επιταγές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria