Καθηγητής ΑΠΘ: Τι ισχύει με νερό και πισίνες – Δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό

Η θάλασσα και οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες λόγω νερού αλλά λόγω συνωστισμού και μη τήρησης των προληπτικών μέτρων προστασίας είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ Μηνάς Γιάγκου

Η τήρηση των προληπτικών μέτρων σε παραλίες είναι το επόμενο στοίχημα έναντι του κορονοϊού που πρέπει να κερδηθεί όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και ο κόσμος ετοιμάζεται για τα πρώτα μακροβούτια.  «Δεν έχει αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό της χώρας μας σχετικά με τον κορονοϊό και αν υπάρχει είναι πολύ περιορισμένη. Το ίδιο πράγμα είναι είτε είμαστε έξω από το νερό, είτε είμαστε μέσα στη θάλασσα. Απαιτείται τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που έχουν τεθεί σε ισχύ από την ελληνική Πολιτεία στην ξηρά, τώρα και στη θάλασσα» είπε στο ethnos.gr ο καθηγητής Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ Μηνάς Γιάγκου. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στην κοινότητα δεν υπάρχει διαδεδομένος ο ιός πάρα πολύ. «Απ’ ότι φαίνεται στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον περιορισμό του ιού και των κρουσμάτων της μεταδοτικότητας τα οποία παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες και στην θάλασσα μπορούμε να κρατήσουμε αυτήν την επιτυχία και αυτούς του αριθμούς σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα». 

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΑΠΘ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ενόψει και της άφιξης τουριστών από το εξωτερικό. «Αντιλαμβάνομαι την οικονομική παράμετρο του ζητήματος, ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή του συστήματος υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να ελεγχθούν για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων» πρόσθεσε ο κ. Γιάγκου. Σύμφωνα με τον ίδιο οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν εύκολα την μεταδοτικότητα του ιού, αν και δεν έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής επιστημονικά. «Οπότε και δω είμαστε σε αρκετά καλό επίπεδο πιστεύω όσον αφορά την μεταδοτικότητα. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο πιο δύσκολο γίνεται στο περιβάλλον να αναπτυχθεί ο ιός και να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί». 

Στις οργανωμένες παραλίες, όπως είπε, πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών, ενώ χρειάζεται προσοχή και στα αντικείμενα, που θα μοιράζονται μεταξύ τους οι λουόμενοι. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού ενέχεται, όπως σε όλους τους ανοικτούς χώρους, αλλά και κλειστούς (π.χ. σούπερ μάρκετ) έτσι και στις παραλίες, από τη στενή επαφή των ανθρώπων.

Τόνισε παράλληλα ότι ο κόσμος που νοσεί με συμπτώματα αναπνευστικού δεν πρέπει να πηγαίνει θάλασσα, ούτε να κυκλοφορεί και συστήνει επιπλέον στους πολίτες να αποφεύγουν να πηγαίνουν μαζικά στις παραλίες. «Αυτό που υπάρχει ως ζήτημα είναι  τι θα γίνει αν κάποιος δίπλα μας είναι ασθενής, βήξει και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ενάμιση μέτρο. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εξετάσουμε στο πλαίσιο του γενικού ζητήματος μετάδοσης οποιουδήποτε μικροργανισμού μέσω των σταγονιδίων». Σε ό,τι αφορά τέλος τις πισίνες υπογράμμισε ότι ο κόσμος πρέπει να προσέχει από το συνωστισμό. «Οι πισίνες δεν είναι επικίνδυνες από το νερό, αλλά από την πολυκοσμία», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες οι απολυμάνσεις στους συγκεκριμένους χώρους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria