ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποβαθμίζουν το μέγα πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο.
Θα έλεγα ότι είναι λογικό, διότι προφανώς δεν επιθυμούν να μεταδίδουν το φόβο και την αβεβαιότητα που προκαλεί η παραβατική Τουρκία στους πολίτες.
Είπε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Μάρα Ζαχαρέα και στο Star:
- «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα, το οποίο να είναι αξιοσημείωτο και το οποίο να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης η οποία έγινε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η Αντιπολίτευση, κακώς κατά την άποψή μου, διότι στην ουσία υιοθέτησε μία πιο ακροδεξιά ρητορική».
Παρά το σεβασμό που έχω και για τους δύο, και τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, θα διαφωνήσω. Και ούτε δέχομαι τις εξαλλοσύνες των ακροδεξιών και λοιπών ψεκασμένων, οι οποίοι φωνάζουν και κατηγορούν, αλλά ούτε στρατιώτες δεν πήγαν… Και αν κατατάγηκαν, πήραν το απολυτήριο από το σπίτι τους.
Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα και δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Διότι η Τουρκία έχει στόχους και γνωρίζουμε ότι πάντα τους υλοποιεί ή, για να μην απόλυτος, προσπαθεί να τους υλοποιήσει. Τον Φεβρουάριο στον Έβρο απέτυχε χάρις στην αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών και την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Από τη μία στιγμή στην άλλη οι άνθρωποι στην Ελλάδα είδαν μία ελπίδα, ότι δηλαδή θα προστατευθεί η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία πάση θυσία.
Λόγω εκείνης της αντίδρασης, οι πολίτες περιμένουν και τώρα να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητά αποτελεσματικά. Είναι μία σχεδιασμένη επιθετικότητα, που στοχεύει και στα ιερά και στα όσια των πολιτών.
Επειδή θυμάμαι πως ξεκίνησε η υπόθεση των Ιμίων τόσο πιο πολύ προβληματίζομαι. Διότι τις 2-3 προηγούμενες μέρες πριν ξεσπάσει η κρίση, ακούγαμε από ελληνικά χείλη πως «δεν τρέχει τίποτα». Και μόνο το απόγευμα (ώρα Αμερικής) άρχισαν όλοι να τρέχουν και να μην φτάνουν όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τηλεφώνησαν στον τότε πρέσβη Λουκά Τσίλα και στον λομπίστα Έντι Μανάτο και τους είπαν πως η Ελλάδα και η Τουρκία οδηγούνται σε πόλεμο για τα Ίμια! Για μένα είναι πολύ φρέσκα τα γεγονότα, επειδή ασχολήθηκα με την έρευνα των εγγράφων και τηλεγραφημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.
- Χωρίς να είναι πρόθεσή μου η αμφισβήση των λόων του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, η γνώμη μου και με βάση σοβαρές πληροφορίες που έφτασαν σε μένα είναι η παρακάτω:
Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην κατασκευαστεί ο φράκτης στον Έβρο.
Ο «πόνος» τους και το μεγάλο τους πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο φράκτης. Διότι ακριβώς δεν τους επιτρέπει να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους εναντίον της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο …«προπόνηση» έκαναν. Ήταν τέστ. Και όταν παθαίνεις, συνήθως μαθαίνεις.
Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην κατασκευαστεί ο φράκτης. Διότι θα τους «κόψει» ένα από τα δύο χέρια. Η Τουρκία θέλει να ελέγξει τον Έβρο, όπως ελέγχει άλλες περιοχές στα σύνορα. Ο Έβρος και οι πολίτες του τους χαλούν τα σχέδια.
Όπως είναι γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει αυτό τον φράκτη, ένα φράκτη 30 χιλιομέτρων για να τελειώνει μία και καλή με την παράνομη μετανάστευση. Το κάνει και για ένα άλλο λόγο. Διότι η Αθήνα γνωρίζει το σχέδιο των Τούρκων. Και ο πρωθυπουργός, και ο υπουργός Εξωτερικών, πόσο μάλλον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Όπως διαπιστώσαμε πολλές φορές, η Τουρκία και ο Ερντογάν χρησιμοποίησαν τους δυστυχισμένους και άμοιρους μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν πάση θυσία να φτάσουν στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς -τουλάχιστον στην απόπειρα εισβολής του Φεβρουαρίου- η πλειοψηφία ήταν εξτρεμιστές, που παρουσιάστηκαν ως μετανάστες. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που κάνουν τις ενημερώσεις.
ΤΟ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ: Η Τουρκία έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και έχει σχηματίσει ένα στρατό τζιχαντιστών που χρησιμοποιεί στη Συρία και τη Λιβύη. Ο φόβος της Αθήνας είναι να μην περάσουν αυτοί τα ελληνικά σύνορα. Άλλο οι δυστυχισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και άλλο αυτοί οι τύποι. Είναι τζιχαντιστές στην πλειοψηφία τους Σύριοι και Αφγανοί.
- Η Τουρκία έχει σχέδιο να στείλει αρκετούς από αυτούς στον Έβρο. Για να τους χρησιμοποιήσει ως προγεφύρωμα για τα σχέδια της. Η Τουρκία βλέπει αυτό που περιγράφω βασικά ως θέμα θρησκευτικό. Στην περίπτωση της Τουρκίας είναι και ακραία ισλαμικό.
Πρόκειται για στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν πρέπει να κατασκευαστεί ο φράκτης διότι τα τουρκικά σχέδια πάνε περίπατο… Άρα, θα δούμε πολλά επεισόδια στα σύνορα. Διότι οι Τούρκοι δεν ακούνε κανένα, άστε που έχω και μία υποψία ότι μπορεί και να ενθαρρύνεται αυτή η επιθετικότητά της.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι συγκεκριμένες προκλήσεις «είναι τεχνικά ζητήματα». Και πρόσθεσε:
«Και αυτά τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση, την ακριβή οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής, λυνόντουσαν πάντα σε τεχνικό επίπεδο. Δεν είναι αυτή μία συνοριακή διαφορά η οποία υπάρχει με την Τουρκία και δεν λέει και η Τουρκία ότι είναι μία συνοριακή διαφορά».
Και συνεχίζει λέγοντας πως ο ίδιος νομίζει ότι δημιουργήθηκε η δυσάρεστη κατάσταση:
«Θα σας πω από που πιστεύω ότι προέκυψε το ζήτημα. Νομίζω ότι υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδος να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών, εκεί δηλαδή που δεν είναι το όριο με την Τουρκία, ο ίδιος ο ποταμός. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε, όπως το κάναμε ήδη στο Βόρειο τμήμα. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση ότι θα το κάνουμε.
- Το κάνουμε, για να σας το εξηγήσω και τεχνικά, λίγο εντός του ελληνικού εδάφους, όπως έγινε ακριβώς και με το φράχτη στις Καστανιές, για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής.
- Απλά, για να μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα. Ο φράχτης αυτός θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο».
Ελπίζω, έτσι να έχουν τα πράγματα. Και ο Πρωθυπουργός να δικαιωθεί. Ο φράκτης πρέπει να γίνει, άλλωστε ούτε οι εθνομηδενιστές το αμφισβητούν όταν τους παρουσιάζονται τα γεγονότα. Ανησυχώ για το εξής: Ότι ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να νομίζει ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ένα κανονικό κράτος. Δεν είναι κανονικό κράτος… Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Με την ευχή ότι θα διαψευστώ.