Δ. Τσίρκας: Τα σημαινόμενα της εικόνας του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα - OlaDeka

Δ. Τσίρκας: Τα σημαινόμενα της εικόνας του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Η εντυπωσιακή εικόνα του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα δεν αποδεικνύει ότι η κοινωνία είναι υπεύθυνη και μπορεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, χωρίς να χρειάζεται τον κρατικό βούρδουλα πάνω από το κεφάλι της.

Το ΚΚΕ δεν βρίσκεται στον αντίποδα του κράτους. Ως φιλοσοφία, δομή και πρακτική είναι πιο κράτος και από το κράτος: αυστηρή ιεραρχία, σιδερένιος μηχανισμός, απροϋπόθετη πειθαρχία των μελών του. Ο σταλινισμός σημαίνει τη συγχώνευση του κόμματος με το κράτος και την επέκταση της κρατικής παρέμβασης και λογικής σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Η σημερινή συγκέντρωση δεν ήταν μια πρωτοβουλία του πλήθους να αυτοοργανωθεί και να διαδηλώσει, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Ήταν ένα δημόσιο θέαμα, αποφασισμένο και σκηνοθετημένο από τον μηχανισμό του ΚΚΕ με δύο στόχους. Ο άμεσος ήταν να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σόου που θα προβληθεί πλατιά και θα του αποφέρει επικοινωνιακό όφελος. Όπως και έγινε – μέχρι και αναρχικοί αναπαράγουν τη φωτό με διθυράμβους.

Ο δεύτερος ήταν να αποδείξει ότι το ΚΚΕ και κυρίως, το μοντέλο που πρεσβεύει, είναι ανώτερο από το (καπιταλιστικό) κράτος στην οργάνωση και στην πειθαρχία που χρειάζονται για να αντιμετωπισθεί μια μεγάλη κρίση. Όπως ακριβώς, το υπερσυγκεντρωτικό κινεζικό κράτος φάνηκε πιο αποτελεσματικό στην ανάσχεση της πανδημίας, από τα «δυσκίνητα» δυτικά κράτη.

Δημήτρης Τσίρκας

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria