Διάγγελμα Μητασοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης – Ανακοινώνει το σχέδιο για τον τουρισμό

Τουρισμός: Η ελληνική κυβέρνηση είναι στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του σχεδίου ενίσχυσης του πληττόμενου τομέα ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες την Τετάρτη το απόγευμα αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βιομηχανία του τουρισμού. Σύμμαχος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τουρίστες είναι η επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού καθώς μόλις δύο νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ημέρα που αποτελούσε κρίσιμο ορόσημο. Και αυτό γιατί πέρασαν δύο εβδομάδες από το πρώτο κύμα άρσης των μέτρων περιορισμού διασποράς του ιού.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτρας έδωσε μια πρώτη γεύση τονίζοντας ότι το σχέδιο θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. «Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα όσο μπορούμε» όπως είπε.  Φυσικά δεν παρέλειψε να θέσει και το ρεαλιστικό πλαίσιο σημειώνοντας: «Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περυσινό. Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία».

«Δεν ‘θα μπουν μέσα’ οι άνθρωποι του τουρισμού»

Την αισιοδοξία ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για τον τουρισμό, θα κερδίσουμε «ό,τι μπορούμε» εξέφρασε και το πρωί της Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1. Ως προς το χρόνο παρουσίασης του σχεδίου, είπε ότι θα είναι και βάσει των υγειονομικών στοιχείων και γι’αυτό το λόγο, οι ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι το σχέδιο θα αφορά στη στήριξη της εργασίας, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τη ρευστότητα. «Θα είναι συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να νιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες», τόνισε. Όσον αφορά στους υπαλλήλους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έκανε σαφές ότι, θα καλύπτει και τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αλλά και τους εποχιακούς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.

«Οι άνθρωποι που θα ανοίξουν στα νησιά, φοβούνται ότι θα μπουν μέσα, αλλά θα δουν με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε ότι δε θα μπουν μέσα», εκτίμησε ο Στέλιος Πέτσας.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες παό την ΕΕ, ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ το αργότερο έως την 1η Ιουλίου  αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν το τεστ για τον νέο κορονοϊό, ωστόσο τόσο στις αεροπορικές πτήσεις όσο και στα ξενοδοχεία εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς του ιού ενώ δεν αποκλείεται η λήψη επιπλέον μέτρων.

Για την οικονομική στήριξη του κλάδου αναμένονται:

  • προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020
  • μείωση του ΦΠΑ της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%. των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.
  • μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων

Σήμερα η τετραμερής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας

Η Ελλάδα μάλιστα προχωρά σε επαφές ώστε να υπάρξουν επιμέρους συμφωνίες που θα ενισχύσουν τον τουρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή τετραμερής Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας με επίκεντρο τον τουρισμό. Σκοπός της Συνόδου είναι η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων. Σε διμερές επίπεδο εκτός από το Ισραήλ που οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της αεροπορικής σύνδεσης με την Κύπρο ενώ σχετικό ενδιαφέρον έχει εκδηλώσεις και η  Αίγυπτος.

Από την άλλη μεριά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα γίνονται δεκτοί τουρίστες από την Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Πρόκειται για χώρες που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να τροφοδοτούσαν με πολλούς τουρίστες τη χώρα μας, ωστόσο στη μάχη με τον κορονοϊό έχουν πάρει χαμηλό βαθμό και μετρούν πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με το Νίκο Δένδια και άλλους εννέα υπουργούς Εξωτερικών χωρών τουριστικών προορισμών, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του έως τις 15 Ιουνίου θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Πάντως, τόνισε πως κατά την άποψη του Βερολίνου, οι «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

Εξάλλου την ελεύθερη είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσων ταξιδεύουν από την Ελλάδα όταν και η ελληνική κυβέρνηση επιτρέψει κάποια στιγμή την ελεύθερη είσοδο αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρότεινε ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο BBC. «Αυτού του είδους η επιθετικότητα που επιδεικνύει αυτή η χώρα (το Ην. Βασίλειο) στη λήψη αυτών των αποφάσεων (για την επιβολή καραντίνας) είναι απολύτως κατανοητή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς θεωρούμε πως αυτή είναι μια στιγμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών και να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια».

Εσωτερικός τουρισμός

Στο μέτωπο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα εποχικά τουριστικά καταλύματα να ανοίξουν νωρίτερα στις 15 Ιουνίου ώστε να αρχίσει η μάχη της επανεκκίνησης. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού ξεκινούν με αυξημένο κόστος λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμμαχος στην προσπάθεια για την τόνωση σε πρώτη φάση του εσωτερικού τουρισμού είναι και η επανέναρξη των μετακινήσεων στα νησιά από τις 25 Μαΐου, αλλά και η απελευθέρωση των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών [εσωτερικών] μεταφορών από τις 18 του μήνα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria