Βούλγαρος δημοσιογράφος: Δεν πήραμε ούτε το ένα εκατοστό από αυτό που έδωσαν τα Σκόπια στην Ελλάδα - OlaDeka

Βούλγαρος δημοσιογράφος: Δεν πήραμε ούτε το ένα εκατοστό από αυτό που έδωσαν τα Σκόπια στην Ελλάδα

Νέα προειδοποίηση προς τα Σκόπια εξαπολύουν οι Βούλγαροι για την ένταξη της γείτονος χώρας στην ΕΕ. Αυτή τη φορά, Βούλγαρος δημοσιογράφος τόνισε ότι «μέχρι να αναγνωρίσετε τις βουλγαρικές ρίζες της γλώσσας σας, θα μείνετε έξω από τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει καμία πρόθεση να αναθεωρήσει την ιστορία της και η Κοινή Επιτροπή των δυο χωρών, Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, για ιστορικά ζητήματα λειτουργεί ως άλλοθι για τις Βρυξέλλες και τη Σόφια μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτό τον τρόπο ο Βούλγαρος δημοσιογράφος, διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κροατία (1997-2002), Βελιζάρ Έντσεφ, σχολίασε τις δηλώσεις των πολιτικών από τα Σκόπια σχετικά με τη γιορτή που είναι γνωστή ως «Ημέρα Σλαβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού» και γιορτάζεται στις 24 Μαΐου στη Βουλγαρία ως «Ημέρα της Βουλγαρικής Παιδείας, Πολιτισμού και Σλαβικής Γραφής».

Ο κ. Έντσεφ δήλωσε αγανακτισμένος με τις αναφορές του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν Μακεδόνες διαφωτιστές».

Την οργή του κ. Έντσεφ προκάλεσε επίσης και η αναφορά του Σκοπιανού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Όλιβερ Σπάσοφσκι, ότι «το κυριλλικό αλφάβητο δημιουργήθηκε για την καθιέρωση της μακεδονικής γλώσσας».

«Άραγε, είναι λογικό έπειτα από αυτή την αντιβουλγαρική ομοβροντία, η οποία δεν έχει σταματήσει τα τελευταία 75 χρόνια, να συνεχίσουμε να φλερτάρουμε με μια χώρα που σαμποτάρει ανοιχτά τη Συνθήκη Φιλίας και διεκδικεί την ιστορία μας;» διερωτάται ο κ. Έντσεφ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Epicenter.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, «η Ελλάδα, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε ό,τι ήθελε από τη Βόρεια Μακεδονία, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, η οποία έναν χρόνο νωρίτερα έκλεισε τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα Σκόπια έπρεπε να σταματήσουν τη λεγόμενη “αρχαιοποίηση” της μακεδονικής ιστορίας, να αλλάξουν το όνομα της χώρας και να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα».

«Και τι έλαβε η Βουλγαρία, το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ την 1η Αυγούστου του 2017; Τα Σκόπια συμφώνησαν γενναιόδωρα να συμμετάσχουν σε μια ιστορική επιτροπή Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας για να συζητήσουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων ιστορίας, λογοτεχνίας και γεωγραφίας. Και τίποτα περισσότερο! Για μια τόσο μικρή υπόσχεση ενός υποψηφίου, που αφορά την ένταξη σε δύο διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι αντιστοιχούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της Βουλγαρίας, ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει λάβει ούτε το ένα εκατοστό από αυτό που έδωσαν τα Σκόπια στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον Έντσεφ, εάν η Σόφια είχε την ίδια αυτοεκτίμηση με την Ελλάδα, θα μπορούσε να θέσει τα Σκόπια κάτω από αυστηρούς όρους.

«Μέχρι να αναγνωρίσετε τις βουλγαρικές ρίζες της γλώσσας σας, η οποία δημιουργήθηκε εργαστηριακά από Σέρβους ακαδημαϊκούς το 1945, η Βουλγαρία δεν θα επιτρέψει την ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τσάρος Σαμουήλ, πολλές ιστορικές προσωπικότητες της Βουλγαρικής Αναγέννησης και ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαροι και το έργο τους είναι επίσης βουλγαρικό! Εάν δεν αποδεχτείτε αυτά τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, θα μείνετε έξω από τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!» κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria