Τσιόδρας: Περισσότερα οφέλη από το άνοιγμα των Δημοτικών

Αρχική » Ελλάδα » Τσιόδρας: Περισσότερα οφέλη από το άνοιγμα των Δημοτικών

Τσιόδρας: «Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων», είπε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στη συζήτηση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Τόνισε ότι «πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά». Υπογράμμισε ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πολλές παραμέτρους, όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και τις κοινωνικές παραμέτρους. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να προσφέρουν απόλυτη εγγύηση στους γονείς». «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής», πρόσθεσε.

«Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανισότητα ανάμεσα σε μαθητές, καθώς κάποιοι βιώνουν συνθήκες που ευνοούν λιγότερο τη μαθησιακή διαδικασία. Ο ίδιος μίλησε για το «κόστος σε χαμένη γνώση», για το «κόστος στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών από την απομάκρυνση τους από τα σχολεία», καθώς επίσης για τους «οικονομικούς λόγους που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία».

«Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους», είπε εμφατικά, τονίζοντας ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά «με κανόνες υγιεινής». «Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση», είπε και κατέληξε ωστόσο λέγοντας ότι «δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία, ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον. Οι δικοί τους άνθρωποι θα πάρουν την απόφαση, τι είναι καλύτερο για το παιδί τους».

Επί του ιδίου θέματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «ξεκίνησε το τρίτο στάδιο επαναλειτουργίας της αγοράς και επέστρεψαν και άλλοι μαθητές στα σχολεία. Το πρόγραμμα προχωράει σταθερά και ομαλά και οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν στον κόσμο και αυτό είναι κέρδος για την χώρα». Για το άνοιγμα των Δημοτικών, πρόσθεσε, οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Εμβόλιο

«Το εμβόλιο θα καθυστερήσει αρκετά, πιστεύω ότι θα αργήσει», τόνισε κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις προσπάθειες να βρεθεί εμβόλιο, για το οποίο είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες φάσεις».

Υπογράμμισε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τουλάχιστον δύο ερευνών που περνούν στη φάση 2, να πάρουν μέρος περισσότεροι άνθρωποι, ενώ ακόμα 110 βρίσκονται σε στάδιο έρευνας. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι ακόμη και στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου θα μπορούσε να υπάρξει εμβόλιο.

«Στην τρίτη φάση δίνεται στον πληθυσμό. Χρειάζεται χρόνο, για αυτό ακούτε ότι χρειάζεται 1 με 1,5 χρόνο. Ευελπιστούμε ότι κάποια από τα εμβόλια θα  είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα χρειαστούν πολλά εμβόλια, δεν θα φτάσει ένα. Εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», επισήμανε, σημειώνοντας ότι είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία με τους μέγιστους κανόνες ασφαλείας».

Κρούσματα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε μόλις 4 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.840, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.475 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. 9 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε μηδέν καταγεγραμμένους θανάτους και 165 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 47 ήταν γυναίκες (28.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 136.001 κλινικά δείγματα.

STATS με τη συνδρομή του γιατρού Σταμάτη Παπασάββα

  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα 2840 (+4)
  • Από Ταξίδι 616 (+2) (21,69%)
  • Από επαφή με κρούσμα 14575 (+2) (51,94%)
  • Απροσδιόριστα 749 (+2) (26,63%)
  • ΜΕΘ (-2) 22
  • Νεκροί (-) 165
  • Τεστ 13600 (+4317)

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μιλώντας για το δεύτερο κύμα της στρατηγικής, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά.

Επισήμανε μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια