Με πρωτοβουλία
α). τού Βουλευτή του Νομού μας ,
κ. Ζήση Τζηκαλάγια – Νέα Δημοκρατία,
πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 13-5-2020 τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε
ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς , με την παρουσία
– -του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Παπαθανάση ,
– -του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και
– -του Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

β). της Βουλευτού του Νομού μας ,
κας. Ολυμπίας Τελιγιορίδου – ΣΥΡΙΖΑ ,
πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 13-5-2020 τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε
ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς , με την παρουσία
– -του Νίκου Παππά, Βουλευτή και Τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ,
– -του Γιώργου Τσίπρα , Βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ,
– -του Δημήτρη Χατζησωκράτη , μέλους Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Με την επαναλειτουργία της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων από την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο εμπορικός κόσμος της χώρας και του Νομού μας αντιμετωπίζει μία νέα σύνθετη πραγματικότητα στην οποία αναδεικνύονται δύο κυρίαρχες προτεραιότητες.
Αφ’ ενός η προστασία της υγείας των εμπόρων, των εργαζομένων και των καταναλωτών
και αφ’ ετέρου η ανάγκη ενεργούς και ουσιαστικής στήριξης του Ελληνικού Εμπορίου και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Με υπευθυνότητα και συνέπεια έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στην ενημέρωση των Συναδέλφων μας για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που οφείλουν να τηρούν εντός των εμπορικών επιχειρήσεων και με την ίδια υπευθυνότητα και απόλυτη συναίσθηση των πρωτοφανών προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στην ελληνική οικονομία και τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση έχουμε καταθέσει προς κάθε κατεύθυνση τις προτάσεις μας για την μετά COVID -19 εποχή.
Συνοπτικά, οι Προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Σύλλογό μας είναι οι εξής:
Ι. Ζητήματα Υπουργείου Εργασίας➢ Διεύρυνση του προβλεπόμενου χρόνου αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, έως τα τέλη του έτους.➢ Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) των επιχειρήσεων.➢ Εκ νέου δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών.➢ Αύξηση των μηνιαίων δόσεων της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ με παράλληλη χρονική μετάθεση κατά ένα εξάμηνο του αριθμού των 120 δόσεων.➢ Εναρμόνιση των προαπαιτούμενων έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.➢ Αναστολή εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ – Προστασία της α΄ κατοικίας/ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία, μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2020.
ΙΙ. Ζητήματα Υπουργείου Οικονομικών➢ Άμεση θεσμοθέτηση του Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.➢ Ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων/χωρίς απασχόληση, στο μέτρο της “Επιστρεπτέας Προκαταβολής”.➢ Παράταση έως τα τέλη του 2020, της υποχρεωτικής αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων (ΦΗΜ).➢ Κατάργηση του φόρου πολυτελείας 10% στα είδη Γουνοποιίας και Αργυροχρυσοχοΐας, ιδίως στις επιχειρήσεις με τουριστικό/εξαγωγικό προσανατολισμό.➢ Επαναφορά του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά (συντελεστές 17%, 9% & 4%).➢ Επίσπευση κατά 1 έτος, για τα εισοδήματα του 2019 και όχι του 2020, της εφαρμογής της ευνοϊκής φορολογικής κλίμακας των ατομικών επιχειρήσεων για κέρδη έως 10.000 ευρώ.➢ Πανελλαδική καθολική απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τις πληγείσες (κλειστές και πληττόμενες) επιχειρήσεις.➢ Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.➢ Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.➢ Επέκταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών κατά 75 ημέρες με δυνατότητα επιπλέον παράτασης. Ενίσχυση των εκδοτών των επιταγών με άτοκα δάνεια, με αποκλειστική κατεύθυνση την εξόφληση των κομιστών.➢ Αναστολή λήψης εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από τη φορολογική διοίκηση για ολόκληρο το 2020.
lll. Ζητήματα Υπουργείου Ανάπτυξης➢ Σχεδιασμός προγραμμάτων επιδότησης/επιχορήγησης με μεγαλύτερη αναλογική συμμετοχή πόρων προερχόμενων το ΕΣΠΑ για μεγαλύτερη επιλεξιμότητα των ΜμΕ.➢ Δραστική και άμεση των προμηθειών των τραπεζών.➢ Τα μέχρι στιγμής μέτρα ανακούφισης των τραπεζών κρίνονται ανεπαρκή και φειδωλά σε σχέση με την έκταση, τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις.
Καστοριά Τ.Κ. 52100 – Κολοκοτρώνη 4 – 2ος όροφος – τηλ.- fax 2467026380 – e-mail: [email protected]
Επιστολή της ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Στο νέο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό»
Την ανάγκη να ενταχθούν οι πλέον των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς προσωπικό στο νέο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» επισημαίνει η ΕΣΕΕ με Επιστολή της που απέστειλε χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου, στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας τονίζει πως το ζήτημα της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρο για την επαναλειτουργία της αγοράς, υπενθυμίζοντας πως στον πρώτο κύκλο του εν λόγω κυβερνητικού μέτρου είχαν δικαίωμα υπαγωγής τα νομικά πρόσωπα που δεν απασχολούν εργαζόμενους, αλλά είχαν εξαιρεθεί οι ατομικές επιχειρήσεις.
Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα όπως: το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στο 100%, η μη ισχύς αφορολογήτου ορίου, η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, η καταβολή δημοτικών τελών και η έλλειψη προστασίας από την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων των λογαριασμών τους. Για αυτό και δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος που δεν παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε άμεση και χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση χρηματοδότηση.
Στην κατεύθυνση για μία δικαιότερη εφαρμογή του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η ΕΣΕΕ προτείνει προς τον Πρωθυπουργό το ύψος της ενίσχυσης να υπολογίζεται ως ποσοστό του τζίρου του 2019 σταθμισμένο με τη μείωση που εμφανίζει ο τζίρος το α΄ τρίμηνο ή το α΄εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς αναλογούν μεσοσταθμικά 5000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Σε συνέχεια ανάλογης Επιστολής που είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό στις 13 Απριλίου, η ΕΣΕΕ τονίζει πως η αποδοχή αυτού του καθόλα δίκαιου και καθολικού αιτήματος της αγοράς θα διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες ανάκαμψης του εγχώριου επιχειρείν.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:
«Στους πρωτοφανείς κανόνες οικονομικής «αναρχίας» που επέβαλλε με σφοδρότητα ο COVID-19, ας μη ξεχνάμε την βασική αρχή δικαιοσύνης και ισονομίας: Όλοι όσοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ίσα δικαιώματα να μπουν κάτω από το δίχτυ προστασίας της Πολιτείας. Είναι ένας θεμελιακός κανόνας για να χτίσουμε το αύριο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.
Η περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την οποία έως σήμερα αποκλείονται οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαλλήλους, είναι ένα αχρείαστο λάθος, μια εξαίρεση του κανόνα που υπονομεύει τον κοινό αγώνα κυβέρνησης και πολιτών. Γι’ αυτό και χρήζει άμεσης διόρθωσης προτού δημιουργήσει ανεπανόρθωτες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία».
Μάιος 5th, 2020| HYPERLINK “https://esee.gr/category/e-s-e-e/” Γραφείο Τύπου, HYPERLINK “https://esee.gr/category/e-s-e-e/deltia-tipou/” Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Αθήνα 11 Μαΐου 2020
Περισσότερες δόσεις και Ακατάσχετο λογαριασμό, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο