«Πρόκληση κατά των Χριστιανών η ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά» - Οργή της Αθήνας για τη φιέστα Ερντογάν - OlaDeka

«Πρόκληση κατά των Χριστιανών η ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά» – Οργή της Αθήνας για τη φιέστα Ερντογάν

Χωρίς κόσμο, λόγω κορονοϊού, η κακόγουστη φιέστα του Τούρκου προέδρου στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Έντονη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σκληρή ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την προκλητική φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η φιέστα – σε πανηγυρικό κλίμα, αλλά χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό – μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση. Στην εκδήλωση  έγινε και η προκλητική ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος. Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453. Όλη η Τουρκία παρακολουθεί τηλεοπτικά τα «τείχη» της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγιά Σοφιά. Οι εκδηλώσεις για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σκάφη με την τουρκική σημαία και εικόνες του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ διέσχισαν τα Στενά του Βοσπόρου απευθύνοντας χαιρετισμό στον Τούρκο πρόεδρο μπροστά από την κατοικία του.

Μετά τα πυροτεχνήματα, μια κάμερα με drone «στόχευσε» στην Αγιά Σοφιά και «μπήκε» στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, από όπου γίνεται η προσευχή. Από νωρίς, έξω από την Αγιά Σοφιά έχει στηθεί ένα ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πάνω στο οποίο θα προβληθεί το όλο… σόου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

Το προσκύνημα και την ανάγνωση της προσευχής στην Αγία Σοφία προανήγγειλε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αδειάζοντας» τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε νωρίτερα δημόσια εμφάνιση από μπαλκόνι που έβλεπε στον Βόσπορο και σήμανε έτσι την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης χαιρετώντας από μακριά – υπό τον φόβο του κορονοϊού – πλοιάρια που περνούσαν με την τουρκική σημαία και κάποιους που τον χαιρετούσαν στρατιωτικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria