Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μια συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκτός του Πρωθυπουργού, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη και οι Υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βρούτσης και ο κ. Γεωργιάδης. Σε αυτή εξετάστηκε το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο -από αυτό που ήδη έχουμε κάνει- για να στηρίξουμε τον Πολιτισμό. Όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις, περίπου 45.000 άνθρωποι του καλλιτεχνικού, πολιτιστικού χώρου, εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο στους πληττόμενους. Περίπου 20.000 είναι αυτοί που λέγονται «ειδικές κατηγορίες», κυρίως ωρομίσθιοι, από μουσικούς, ηθοποιούς, ταξιθέτες, κ.ά. οι οποίοι έχουν ενταχθεί και αυτοί στα 800 ευρώ, με ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα και θα πάρουν τα χρήματα σε λίγες μέρες. Δηλαδή, 65.000 είναι στο καθεστώς των 800 ευρώ. Υπάρχουν οι υπόλοιποι που ήταν άνεργοι πριν τον κορονοϊό και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για περίπου 160.000 θέσεις, μέσα από τις οποίες μπορούν να βρουν θέση και οι άνεργοι του καλλιτεχνικού κόσμου. Αύριο θα έχουμε μια παρουσίαση από την κυρία Μενδώνη -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- στην οποία θα εξειδικεύσει δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, ποια προγράμματα μπορεί να αφορούν ανθρώπους από τον πολιτιστικό χώρο για δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού μέσα στο Καλοκαίρι, μετά και την ενίσχυση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού με 15 εκατ. ευρώ. Και δεύτερον, πώς σχεδιάζουμε να δούμε το θέμα εποχικότητας, που είναι κυρίως τα φεστιβάλ και τέτοιου είδους εκδηλώσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Υγειονομικής Επιτροπής και με τις κατευθύνσεις που εκείνη θα δώσει.
Είναι αρκετά πολύπλοκο το θέμα. Είναι άλλο ζήτημα οι χώροι με αριθμημένες θέσεις όπου είναι ευκολότερος ο έλεγχος για την τήρηση των αποστάσεων και άλλο οι χώροι που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις. Και για τα δύο υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και θα τα δείτε αυτά αναλυτικά αύριο. Αυτό που έχει σημασία, είναι να ξέρουν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι άλλων κλάδων, πχ του τουριστικού, ότι εφόσον συνεχίζονται διοικητικές αναστολές και δεν θα μπορούν να δουλέψουν ή υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους, θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας, πάντα με κανόνες, η οποία θα είναι οριζόντια.
Πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους, ότι εφόσον υπάρξει ένα κατάστημα ή ένας κλάδος της οικονομίας που είναι κλειστός, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, είτε γιατί έχει πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου, θα συνεχιστεί η στήριξη της Πολιτείας για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αν είχαμε δώσει από τον Μάρτιο τα 26 δισ. ευρώ που έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας, τι θα κάναμε τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο; Τώρα, τι θα κάναμε για τον Πολιτισμό; Εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα της αβεβαιότητας, όσον αφορά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Άρα, αν είχαμε εξαντλήσει όλα τα χρήματα, τι θα κάναμε; Στους ανθρώπους του Πολιτισμού τι θα λέγαμε σήμερα;
Θα υπάρξουν παρεμβάσεις όπου χρειάζεται
Θα συνεχίσουμε -τις επόμενες ημέρες- τη γενική σύσταση να προσέχουμε, να τηρούμε αποστάσεις, να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να είναι στο λεξιλόγιό μας ως οριζόντια σύσταση, αλλά θα υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις όπου αυτό χρειάζεται. Δηλαδή, θα έχουμε τις γενικές συστάσεις και θα έχουμε και τοπική παρέμβαση, αν αυτό χρειάζεται. Δεν είμαστε στη φάση της απαγόρευσης. Είμαστε στη φάση της ενημέρωσης, της πειθούς. Αυτό που μας συντρόφευε τον προηγούμενο ενάμιση μήνα, μπορεί να μας συντροφεύσει για λίγο καιρό ακόμα.Τα κρούσματα έχουν μειωθεί, όπως και οι άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία έχουν μειωθεί, όπως και οι διασωληνωμένοι. Όπως και οι ανάγκες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όλα αυτά έχουν μειωθεί πάρα πολύ, σε σχέση με την κορύφωση που ήταν τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Άρα, πάμε καλά. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα και το επόμενο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό θα πηγαίνουμε σταδιακά, βήμα-βήμα.
Για τις μετακινήσεις εκτός Νομών
Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός Νομού, τουλάχιστον, για αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι τις 18 Μαΐου. Θα επαναξιολογήσουμε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το θέμα αυτό, και εφόσον όλα τα πράγματα πηγαίνουν καλά, όπως πηγαίνουν μέχρι και σήμερα, θα υπάρξει αυτή η απελευθέρωση. Όποιος θέλει, σήμερα, για λόγους δουλειάς να μετακινηθεί εκτός Νομού, με τη βεβαίωση του εργοδότη του, μπορεί να το κάνει. Αυτό που θέλει προσοχή είναι όταν θα αρχίσουν οι μετακινήσεις, για παράδειγμα, από ένα αστικό κέντρο για να πάει κάποιος στο χωριό του, να μην το κάνει συχνά. Δηλαδή, θα ήταν προτιμότερο να μείνει εκεί για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην έχουμε συνεχώς μετακινήσεις από μια περιοχή σε άλλη, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του ιού. Σε αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για την εστίαση
Θα υπάρχουν κανόνες που θα επιτρέπουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, ιδίως στον εξωτερικό χώρο. Αυτό θα γίνει με την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που θα προσφέρουν οι Δήμοι, χωρίς αύξηση των τελών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια στην οποία θα μπορούν, τηρουμένων των αποστάσεων να υπάρχουν τραπέζια. Αν έχουμε μία πλατεία, ενδεχομένως, θα μπορεί ο Δήμος να δώσει περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να υπάρχει πάντα πρόσβαση για μία μητέρα με ένα καροτσάκι ή για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κινητικά προβλήματα. Άρα, εκεί που θα υπάρξει ένας δημόσιος χώρος, όπως η πλατεία, θα έχουμε περισσότερα τετραγωνικά. Εκεί που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γιατί είναι ένα πεζοδρόμιο για παράδειγμα, υπάρχει και η σκέψη -πάντα με ευθύνη των Δημάρχων οι οποίοι ξέρουν καλύτερα την τοπική χωροταξία και πού συγκεντρώνεται ο κόσμος- να δοθεί επιπλέον χώρος στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες πεζοδρομήσεις, έστω και για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό είναι μέσα στο πλάνο. Επίσης, υπάρχει και η διάσταση των εσωτερικών χώρων, γιατί όλα τα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Εκεί κάνουμε μία προσπάθεια να αυξηθεί ο εσωτερικός χώρος, ο οποίος θα μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος.
Οι μειώσεις των επιβαρύνσεων, γενικά, είτε αυτές είναι φορολογικές είτε ασφαλιστικές, είναι πάνω στο τραπέζι. Ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε με πολλή προσοχή, είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, όπως του Φ.Π.Α.. Αλλά αυτό πρέπει να το διακρίνει κανείς, αν μιλάμε για κάτι που είναι προσωρινό ή αν είναι κάτι μόνιμο.Το έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στο παρελθόν και στη χώρα μας το 2013-2014. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η βασική κατεύθυνση για το τουριστικό πακέτο, δηλαδή κατάλυμα και εστίαση, ήταν να πάει ο Φ.Π.Α. αρχικά στο 13% και μετά στο 11%. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, λοιπόν, παραμένει. Το τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα, για να αντιμετωπίσουμε τον μειωμένο τζίρο που συνδέεται με την άφιξη λιγότερων επισκεπτών στη χώρα μας, αλλά και με την αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορονοϊός, αυτό θα το δούμε. Είναι θέμα των αμέσως επόμενων ημερών αυτές οι αποφάσεις, γιατί συνδέονται και με το ξεδίπλωμα της οικονομικής δραστηριότητας. Ξεκινήσαμε αυτή τη Δευτέρα την πρώτη απελευθέρωση από το lockdown, συνεχίζουμε την ερχόμενη Δευτέρα και βλέποντας πώς εξελίσσεται η κατάσταση αυτές τις πρώτες δύο εβδομάδες, θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις.
Για τα σχολεία
Παντού οι ειδικοί στον κόσμο λένε κάτι πολύ απλό: Φαίνεται πως η νόσος του κορονοϊού μεταδίδεται σε χαμηλότερο βαθμό μεταξύ των νεότερων ηλικιών. Λένε ότι αυτοί που νοσούν έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Και λένε ότι είναι απαραίτητο να βγουν τα παιδιά από το σπίτι και να πάνε στο σχολείο τους, γιατί αυτό είναι κανονικό. Συνδέεται με την ψυχική τους υγεία, συνδέεται με την κοινωνικοποίησή τους, συνδέεται και με κοινωνικές ανισότητες. Γιατί πρέπει οι άνθρωποι, ιδίως αν ανήκουν σε πιο ευάλωτα νοικοκυριά, να μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους πρόσβαση στην εκπαίδευση. Άρα, όλα αυτά συνηγορούν στο να ανοίξουμε τα σχολεία. Οι ειδικοί μας το έχουν συστήσει, ακολουθούμε τις συστάσεις τους και προχωρούμε.
Για τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ
Ούτε εμείς, ούτε οι γονείς μας, ούτε οι παππούδες μας, δεν έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτές που ζούμε τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού. Πηγαίνουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά. Δεν θέλουμε πραγματικά μια μεμψιμοιρία. Κάποιοι να καιροφυλακτούν για να δουν αν γίνει κάποιο μικρό λάθος, προκειμένου να κάνουν κριτική. Όλοι μαζί να αντιληφθούμε ότι είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Θα κάνουμε ό,τι μας συστήνουν οι ειδικοί και σιγά-σιγά θα βγούμε και από αυτή την κρίση νικητές.
Για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση του Περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή
Είναι κατανοητό από όλους ότι οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες. Και γι’ αυτό και η Βουλή μόνη της, με αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, έχει αποφασίσει πώς θα νομοθετεί. Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία κάποια πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ζητήσει να σταματήσει η Βουλή τελείως τη δραστηριότητά της. Δεν έγινε αυτό δεκτό. Έγινε με κανόνες η λειτουργία της Βουλής, με αποτέλεσμα να έχουν μέχρι σήμερα κυρωθεί οι πέντε από τις έξι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που είχαν εκδοθεί. Δηλαδή, με ταχύτητα η Βουλή ασκεί και νομοθετικό έργο, όπως συνέχισε να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως συνέχισαν να λειτουργούν και οι Επιτροπές. Εγώ ο ίδιος έχω πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τις 10 Απριλίου, για παράδειγμα. Από εκεί και πέρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί προσχήματα για να αποχωρήσει, αυτό δείχνει την εκ μέρους του έλλειψη πολιτικής.Για τις δολοφονίες στη Marfin
Το Σάββατο θα γίνει η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας στο χώρο, που βρήκαν τραγικό θάνατο, που δολοφονήθηκαν οι συνάνθρωποί μας. O Πρωθυπουργός έχει καλέσει όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς να παραστούν. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι η ουσία της υπόθεσης εξετάζεται ξανά. Δεν είναι κάτι χθεσινό. Είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το διερευνά αρκετό καιρό τώρα. Επομένως, θα είμαστε σε θέση να πούμε κάποια περισσότερα πράγματα το επόμενο διάστημα.
Για πρόωρες εκλογές
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα στο σενάριο των πρόωρων εκλογών. Δεν εξετάζεται από τον Πρωθυπουργό κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της κανονικά. Και όπως έχουν αντιληφθεί όλοι, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης είναι προσανατολισμένα στο στόχο, να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα της πανδημίας. Πρώτα την υγειονομική κρίση, φυσικά, γιατί προέχει η υγεία των πολιτών και μετά τις οικονομικές της συνέπειες. Δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.
ΑΠΕ