Καστοριά – Τα μηνύματα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Καστοριά – Τα μηνύματα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια πολύ σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό

Είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα γεγονός που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Ας αναλογιστούμε όλοι μας, σήμερα, το μεγαλείο της θυσίας των ανθρώπων αυτών και το εθνικο-θρησκευτικό βάρος το οποίο κληρονομήσαμε.

Αποτελεί χρέος μας ως λαό να προσπαθούμε να επιτύχουμε την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχθηκαν εναντίον του, ώστε να μη γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες βαρβαρότητες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των τραγικών θυμάτων της γενοκτονίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  κ. Κασαπίδης Γιώργος, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Μαΐου αποτελεί Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενός από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δίνοντας την αφορμή να  αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων Ελλήνων Χριστιανών  του Πόντου και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη ως ελάχιστο φόρο τιμής και ιερή υποχρέωση στα θύματα της περιόδου εκείνης.

Το αίτημα διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων είναι αγώνας για τη δικαίωση των ψυχών των προγόνων μας που αδίκως σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις προαιώνιες εστίες του Ελληνισμού της Ανατολής».

Το μήνυμα του Γιάννη Κορεντσίδη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των 353.000 θυμάτων. Τιμούμε τη μνήμη τους και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση.

Η θλιβερή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φέρνει στο νου τις αναλλοίωτες φοβερές μνήμες, που πάντα ζωντανές, μας φέρνουν κοντά στα όσα έζησε εκεί, στον πανέμορφο Πόντο, ένας ολόκληρος κόσμος.

Ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος για τη Γενοκτονία των Ποντίων

19 Μαΐου 1919
Αποφράδα μέρα για τον ελληνισμό του Πόντου.
Την μέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε την 2η και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού.19 Μαΐου 2020
Μέρα πένθους για τον απανταχού ελληνισμό.Δεν Ξεχνάμε
Τους 353.000 νεκρούς.
Τις θηριωδίες των νεοτούρκων και των κεμαλικών για την εξόντωση και την εκδίωξη του ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου από τις πατροπαράδοτες πατρίδες.
Την τρισχιλιετή ελληνική παρουσία στον Πόντο (και την Μικρά Ασία) που έσβησε σε 5 μόλις χρόνια από τους νεότουρκους με την βοήθεια των Γερμανών και την αδιαφορία των “συμμάχων”.Αγωνιζόμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι.

  • Να αναγνωριστεί η γενοκτονία από την παγκόσμια κοινότητα.
  • Να αποδεχθούν και να καταδικάσουν οι γείτονες την γενοκτονική συμπεριφορά των προγόνων τους και αυτό να λειτουργήσει ως καταλύτης για την βελτίωση των σχέσεων των 2 λαών, αλλά και για την εμβάθυνση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.
  • Τέλος για να μείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη, η μνήμη όλων των αδικοχαμένων, αλλά και οι παραδόσεις και ο πολιτισμός του Πόντου.

Χρ. Γκοσλιόπουλος

Πάνος Κεπαπτσόγλου: Η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή

Γενοκτονία ποντιακού ελληνισμού. Η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή. Όχι για να τρέφει τον φανατισμό και τη μνησικακία, αλλά για να θωρακίζει το παρόν και το μέλλον με τα αντισώματα της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι το απέδειξαν μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, συντελώντας αποφασιστικά στην πρόοδο της μητέρας πατρίδας.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!

101 χρόνια μετά η μνήμη δε σβήνει ποτέ

Στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα ο κεμαλισμός προκάλεσε φρικαλεότητες εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας.
Αφάνισε εκατομμύρια Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων.
Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα έως ότου υποχρεωθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ολυμπία Τελιγιορίδου – 19η Μαΐου: Ναι στη μνήμη, όχι στη λήθη

Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Στο μεγάλο ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες της Ιστορίας, η 19η Μαΐου είναι ένα τραγικό ορόσημο θλίψης και ένας ακατάβλητος οδηγός Αγώνα.

Από τις νέες μας πατρίδες της ελληνικής γης, της ίδιας γης από την οποία οι αρχαίοι πρόγονοί μας ξεκίνησαν για τον Πόντο, εμείς τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Ελλήνων που μαρτύρησαν στη Γενοκτονία, δίνουμε ξανά την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τη δίκαιη προσπάθεια για την παγκόσμια αναγνώριση του εγκλήματος, την καταδίκη του τουρκικού εθνικισμού και την απόκρουση της ψευδο-«Ιστορίας» που για να υπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες αμφισβητεί το έγκλημα ή επιδιώκει να το υποβαθμίσει.

Με όπλο μας την Αλήθεια, με οδηγό μας την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας και με στόχο τη Δικαίωση που αποτελεί προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη στον σύγχρονο κόσμο, τιμούμε τη Μνήμη των προγόνων μας κρατώντας άσβεστη τη δάδα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια