Άρση μέτρων: Αυτοί είναι οι κλάδοι και οι μετακινήσεις που ανοίγουν 18 Μαΐου 2020

Αρχική » Ελλάδα » Άρση μέτρων: Αυτοί είναι οι κλάδοι και οι μετακινήσεις που ανοίγουν 18 Μαΐου 2020

Από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου επανέρχονται οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας, με μόνον τον τομέα εστίασης που θα καθυστερήσεις μέχρι τις 25 Μαΐου . Έτσι έχουμε επιστροφή στα σχολεία, στα mall, μερική άρση μέτρων στις μετακινήσεις που περιορίζονται στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, τα κολυμβητήρια, τους αρχαιολογικούς χώρος και τα τυχερά παιχνίδια. Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει για κάθε κατηγορία

Ανοίγουν τα mall ετοιμάζεται η εστίαση

Με τα νέα δεδομένα, θα λειτουργεί ξανά σχεδόν όλο το λιανικό εμπόριο πλέον, ενώ τονίζεται πως, “προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης“. Ο υπουργός Ανάπτυξης, είχε προαναγγείλει το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων (malls) από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. Έτσι, από Δευτέρα 18 Μαΐου, ξεκινούν ξανά να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:

47.19 / Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα. 91.04 /Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων. 93.19.13.03 /Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες. 96.04.10.02 /Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση). 96.04.10.06 / Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες). 96.09.19.16 / Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).

Ποιες άλλες δραστηριότητες επανεκκινούν

Εκτός από το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργούν επίσης οι εξής επαγγελματικές δραστηριότητες:

– Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)

– Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)

– Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

– Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι.

Από 18 Μαΐου μετακινήσεις με Αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και τρένα σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη κι  Εύβοια

Από Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ δηλαδή νομών, στην Εύβοια μόνο οδικώς και στην Κρήτη. «Υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση περιστατικών αν τυχόν προκύψουν», είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλίας στην προχθεσινή ενημέρωση προετοιμάζοντας τους πολίτες. Τόνισε ότι πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Η απόφαση, είπε θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Επίσης, ανοίγουν από την Δευτέρα 18 Μαΐου οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, ωστόσο οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται πλέον κάτω από ένα πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί σήμερα από την κυβέρνηση.

Από τη Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, ενώ επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Οδηγίες για τις μετακινήσεις με λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

 • Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
 • Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
 • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Ζωολογικά πάρκα, Βοτανικοί κήποι

 • Απόσταση 2 μέτρων
 • Ισχυρή σύσταση μάσκας
 • Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις

Αρχαιολογικοί χώροι

 • Εξωτερικοί χώροι μόνο
 • Απόσταση 2 μέτρων

Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες
 • Γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους
 • Εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους
 • Χρήση αντισηπτικού

Κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος:

 • Έως 20 τμ – 4 άτομα
 • Από 20 και άνω – 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20τμ

Επιστροφή στα σχολεία για Γυμνάσια και Α’ και Β΄ Λυκείου

Την Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία

 • Αντισηπτικά στο σχολείο, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα
 • Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
 • Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
 • Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)
 • Ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
 • Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις
 • Μη διενέργεια προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων
 • Έμφαση στην κάλυψη της ύλης (οδηγίες Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
 • Αξιολόγηση βάσει βαθμών τετραμήνων

Ανοίγουν τα φροντιστήρια και τα ωδεία

Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Τι θα ισχύει:

 • Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα
 • Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
 • Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων
 • Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Μαθητεία

 • Αύξηση ωρών εργαστηριακού μαθήματος κατά 2 ώρες την εβδομάδα
 • Αύξηση χρόνου εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας από 4 σε 5 ημέρες την εβδομάδα
 • Λήξη έτους: σταδιακά έως 15 Νοεμβρίου (αντί για 15 Σεπτεμβρίου)

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

 • Διεξαγωγή μαθημάτων μόνο για μαθητές Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος
 • Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
 • Λοιποί μαθητές: προαγωγή βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας
 • Λήξη σχολικού έτους: 30 Ιουνίου.

Ανοίγουν τα κολυμβητήρια

Ανοίγουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου , ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και τα κολυμβητήρια για αθλητές άνω των 13 ετών (ένας αθλητής ανά 30 τ.μ.), μόνο για ατομικές προπόνησης (επιτρέπεται η χρήση μπάλας), τηρώντας πάντα τις εντολές της Επιτροπής Ειδικών του Υπ. Υγείας και τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.

 • -ΑΘΛΗΤΕΣ όλων των σωματείων από 13 ετών και πάνω.
 • -Ατομικές προπονήσεις σε ανοιχτές και κλειστές εγκαταστάσεις (όχι ομαδική προπόνηση, αλλά ναι στην προπόνηση με μπάλα).
 • -Κολυμβητήρια (ανοιχτά και κλειστά).
 • -Ποσοτικούς περιορισμούς: Σε ανοιχτούς μεγάλους αθλητικούς χώρους έως 80 άτομα, σε ανοιχτούς και κλειστούς μικρούς αθλητικούς χώρους (γηπεδάκια μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) ΕΝΑ (1) άτομο ανά 30 τ.μ.
 • -Ποσοτικούς περιορισμούς και στις πισίνες (50άρες, 33άρες, 25άρες) ανά διαδρομή.
 • -Υποψηφίους για ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Λιμενικό, Πυροσβεστική.

Η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Σηµαντικός ο προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος

Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σηµαντικός, πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής προπονήσεις, µετά από ένα τόσο µεγάλο διάστηµα αποχής και πανδηµίας. Όλοι οι αθλητές και αθλούµενοι της Β’ Φάσης θα πρέπει να προσκοµίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυµεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο, καθώς ο ιός µπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού.

Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στην προπόνηση

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει µία είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόµενοι και εξερχόµενοι µε τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσµατος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.

Πώς θα οργανώνονται οι προπονήσεις

Το πρώτο διάστηµα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου µία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισµός των εισερχόµενων και των εξερχόµενων αθλητών κρίνεται σκόπιµο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20’ µεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ. Προτείνεται ο προγραµµατισµός των προπονήσεων να γίνεται έτσι, ώστε σε κάθε µία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύµανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόµενων µε τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση. Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιµο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν, αφού συµβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού καθώς και τις οδηγίες της αντίστοιχης Οµοσπονδίας που υπάρχουν στην ενότητα «Ειδικά Πρωτόκολλα Αθληµάτων» στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ.

Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι, ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να µεριµνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έµφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουµένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση µόνο του ατοµικού εξοπλισµού από κάθε αθλητή. Η χρήση µπάλας είναι αποκλειστικά ατοµική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιµοποιούν µπάλα άλλου συµπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να µένουν σταθερές και να µην αλλάζουν.

Ποιος πρέπει να είναι ο µέγιστος αριθµός των αθλούµενων

 • – Στάδια στίβου 80 άτοµα εντός του σταδίου
 • – Γήπεδα ποδοσφαίρου Γήπεδο 11 x 11 60 άτοµα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου) Γήπεδο 7 x 7 30 άτοµα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
 • – Γήπεδο 5 x 5 20 άτοµα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου)
 • – Ανοικτά γήπεδα µπάσκετ/βόλεϊ/χάντµπολ 20 άτοµα (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Για τις λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν αναφέρονται παραπάνω:

 • – Για επιφάνεια έως 600 τµ προβλέπεται 1 άτοµο ανά 25τµ
 • – Για επιφάνειες µεγαλύτερες των 600 τµ  – 1 άτοµο ανά 25 τµ για τα πρώτα 600 τµ – 1 άτοµο ανά 50 τµ για τα επιπλέον τµ

Κλειστά γήπεδα και γυµναστήρια

1 άτοµο ανά 30 τµ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυµναστήριο 650τµ το µέγιστο θα είναι 22 άτοµα)

Ανοικτά κολυμβητήρια

 • 50×25 έως 6 άτοµα ανά διαδροµή ή 60 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές
 • 50×20: έως 6 άτοµα ανά διαδροµή ή 48 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές
 • έως 3 άτοµα ανά διαδροµή ή 40 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές
 • 25×15: έως 3 άτοµα ανά διαδροµή ή 20 συνολικά χωρίς διαδροµές

Κλειστά κολυµβητήρια

 • 50×25: έως 4 άτοµα ανά διαδροµή ή 40 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές
 • 50×20: έως 4 άτοµα ανά διαδροµή ή 32 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές
 • 33×25: έως 2 άτοµα ανά διαδροµή ή 25 άτοµα συνολικά χωρίς διαδροµές
 • 25×15: έως 2 άτοµα ανά διαδροµή ή 12 συνολικά χωρίς διαδροµές

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια