Άνοιγμα σχολείων: «Μένουμε Σπίτι» απαντούν πολλοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Αρχική » Ελλάδα » Άνοιγμα σχολείων: «Μένουμε Σπίτι» απαντούν πολλοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Πολλοί είναι οι μαθητές που συνεχίζουν το «Μένουμε Σπίτι», καθώς δεν έδωσαν το «παρών» στην σημερινή επαναλειτουργία των σχολείων για την Γ΄ Λυκείου. Καταιγισμός αντιδράσεων για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων. Τι αναφέρει η ΔΑΚΕ των καθηγητών. 

Πολλοί ήταν οι μαθητές που απουσίασαν από τη σημερινό άνοιγμα των σχολείων για τη Γ΄ Λυκείου και προτίμησαν να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το ποσοστό αποχής φέρεται να ξεπέρασε το 50%, με τους περισσότερους, μάλιστα, να πηγαίνουν να υπογράψουν την αίτηση για συμμετοχή στις Πανελλήνιες ή για να δώσουν βεβαιώσεις από τους γονείς πως δεν θα παρακολουθήσουν το μάθημα.

Τη δική της ερμηνεία για το γεγονός έδωσε η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως «κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες για να διαβάσουν. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα, εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα στη βάση των απουσιών».

ΔΑΚΕ: Λάθος η τηλεμετάδοση 

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας δέχεται σωρεία αντιδράσεων για την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή και προβλέπει τη live μετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά την απόσυρση της τροπολογίας, με την επισήμανση πως η σχολική ζωή δεν πρέπει να μετατραπεί σε «reality show».

Ακόμα και η ΔΑΚΕ των καθηγητών, ζητά από το υπουργείο να μην εφαρμόσει το εν λόγω μέτρο, με την υπογράμμιση πως «εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης και προβληματισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων». Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη της ΔΑΚΕ, τονίζει:

«Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε εκφράζει την αντίθεσή της στη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η ταυτόχρονη μετάδοση μέσω κάμερας του μαθήματος από την τάξη, για τους μαθητές που δικαιολογημένα θα απουσιάζουν.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε είχε καταθέσει την άποψη ότι δεν έπρεπε για λόγους δημόσιας υγείας να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, με εξαίρεση την Γ΄ Λυκείου, που λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων επιβάλλεται να κάνει τις απαιτούμενες επαναλήψεις.

Η λανθασμένη επιλογή της επανέναρξης των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οδήγησε την πολιτική ηγεσία σε ένα ακόμα λάθος, την ‘’τηλεμετάδοση’’ της μαθησιακής διαδικασίας. Αυτομάτως εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης και προβληματισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με την έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας Webex, ετέθη το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι μπορούσε κάποιος κακόβουλος να βιντεοσκοπήσει την όλη διαδικασία. Η αναγκαιότητα, όμως, της συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της συνακόλουθης ψυχολογικής στήριξης των μαθητών, εν μέσω πανδημίας, μας υποχρέωσε να ξεπεράσουμε τις όποιες ενστάσεις μας.

Στην προκείμενη περίπτωση, τίθεται σε κίνδυνο η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μας.  Όσοι μετέχουν  της εκπαιδευτικής πραγματικότητας γνωρίζουν περιστατικά, όπου έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για τη διακωμώδηση εκπαιδευτικών  και μαθητών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, απαγορεύεται ρητά η κατοχή και χρήση του κινητού τηλεφώνου στο σχολείο. Τώρα έρχεται η πολιτική ηγεσία να νομοθετήσει αντίθετα, πέφτοντας καταφανέστατα σε αντίφαση σε σχέση με την προηγούμενη πολιτική της.

Εντύπωση μας προκαλεί η στάση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, που συναίνεσε στη σχετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω Αρχή έχει απαγορεύσει ρητά τη χρήση καμερών στο προαύλιο των σχολείων, για την αντιμετώπιση της μαθητικής παραβατικότητας. Επίσης, ρητά απαγορεύεται η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου και στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, φωτογραφιών και βίντεο των μαθητών που συμμετείχαν σε σχολικές εκδηλώσεις, χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους. Τώρα με ποια λογική δίνεται η δυνατότητα μετάδοσης της καθ’ αυτής μαθησιακής διαδικασίας και της  έκθεσης των μαθητών στον κάθε κακόβουλο θεατή;

Είναι δεδομένο ότι η ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στη σχολική ζωή και στην ψυχολογία των μαθητών. Η εκπαιδευτική διαδικασία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καμία σχέση δεν έχει με τις διαλέξεις και τις ανακοινώσεις στα Πανεπιστήμια και τα Συνέδρια. Η διδασκαλία είναι μία ζωντανή διαδικασία, που βασίζεται στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και οικειότητας και προάγεται και μέσω των λαθών που κάνουν οι μαθητές. Τα παιδιά στην τάξη πρέπει να νιώθουν άνετα και ασφαλή σαν στο σπίτι τους. Είναι βέβαιο ότι οι συνεσταλμένοι μαθητές καθώς και οι μαθητές με μέτριες επιδόσεις θα απομονωθούν, φοβούμενοι μήπως γίνουν αντικείμενο χλευασμού.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι η όλη διαδικασία γίνεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος, με στόχο την παρακολούθηση όλων των μαθητών.

Δεν απαντά όμως σε κρίσιμα ερωτήματα:

  • Πώς θα διαφυλαχθεί η διδασκαλία, όταν όλοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, σχολιάζονται και πιθανόν καταγράφονται, ενδεχομένως ακόμη και για δόλιους σκοπούς,  από οποιονδήποτε σχετικό ή άσχετο με τους μαθητές και τους  καθηγητές;
  • Πώς θα προστατευθούν μαθητές και καθηγητές  από μία πιθανή διαπόμπευση μέσω μαγνητοσκόπησης;
  • Πώς θα ενθαρρυνθούν οι μαθητές μας να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν γνωρίζουν ότι ένα πιθανό λάθος τους, μπορεί να τους καταστήσει αντικείμενο χλευασμού;
  • Πώς θα προστατευθούν τα  προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών μας;

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε,  με αίσθημα ευθύνης, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του σχετικού μέτρου. Άλλωστε, οι καθηγητές αδυνατούν να το εφαρμόσουν, σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών τους, αλλά και προστατεύοντας τους εαυτούς τους από πιθανές δικαστικές διώξεις, ύστερα από μηνύσεις γονέων. Ήδη εκατοντάδες γονείς, που θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο,  έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και απαιτούν τη μη βιντεοσκόπηση των παιδιών τους. Την άποψη αυτή των γονέων οφείλει να σεβαστεί το Υπουργείο Παιδείας».

Πυρά Φίλη κατά Κεραμέως

Να καταθέσει γραπτώς στη Βουλή το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που ισχυρίζεται ότι είχε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για κάμερες μέσα σε σχολικές αίθουσες καλεί την υπουργό Παιδείας ο Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Στο Κόκκινο» ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη Αρχή που είχε απαγορεύσει κάμερες ακόμη και σε προαύλια σχολείων αν έχει μάθητές. «Πόσο μάλλον στην αίθουσα, που ακόμη και αν δεν βιντεοσκοπείται το πρόσωπο, ακούγεται η φωνή του. Λένε ότι δεν θα υπάρξει καταχώριση δεδομένων, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει, καταγράφει την εικόνα και καταγράφει τα δεδομένα», σχολίασε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Ο Ν. Φίλης σχολίασε ακόμα πως η βιντεοσκόπηση των μαθημάτων «δεν έχει καμία εκπαιδευτική ωφέλεια αυτό» και ότι αποτελεί «βλάβη».

«Να δεχθούμε -που δεν συμβαίνει- ότι θα είχε κάποια χρησιμότητα στα ΑΕΙ, στα αμφιθέατρα, όπου το μάθημα είναι διδασκαλία καθ’ έδρας. Αλλά εδώ που είναι μαθητοκεντρική η διδασκαλία, η διαδικασία της εκπαίδευσης, που ελλοχεύουν ένα σωρό ζητήματα για τα παιδιά, προσωπικότητας, σχέσεων μεταξύ τους και με τον καθηγητή … θα γίνουν γνωστά όλα σε όλη τη γειτονιά. Ένας καθηγητής π.χ. μπορεί να ψευδίζει, να έχει ένα πρόβλημα. Θα γίνει και αυτό viral σε όλη τη γειτονιά… Ορθώς και οι τρεις ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, δηλαδή και οι παρατάξεις τους που πρόσκεινται στην ΝΔ, ομοφώνως αντιτίθενται σε αυτό το σκηνικό που έχει βγει από τον Όργουελ…», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Μπαίνουμε σε περιπέτεια για την εκπαίδευση, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, με το σύστημα που πάει να καθιερώσει η κα Κεραμέως πάνω στην κρίση. Είναι μονιμοποίηση της πανδημίας στα σχολεία», προειδοποίησε και τόνισε: «Θέλουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, 200.000 ψηφιακές τάξεις, που είναι μεγάλος αριθμός, μπορούν άμεσα να γίνουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όχι αρπαχτές με ιδιωτικά συστήματα και κυρίως εις βάρος ανήλικων παιδιών και ανυπεράσπιστων εκπαιδευτικών».

Ο Ν. Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιδιώκει να υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία στην αίθουσα με την μόνο κατ` όνομα εξ αποστάσεως εκπαίδευση για να μην προχωρήσει στις προσλήψεις που εκκρεμούν από το 2019.

Δεν έχει κάνει τίποτε ούτε γι’ αυτούς του 2019 ούτε το 2020, υπογράμμισε ο κ. Φίλης. Έφερε εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Δεν είναι διάγγελμα στους μαθητές η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι άλλη η εκπαιδευτική διαδικασία του μαθήματος αυτού, με οπτικό υλικό, κτλ. Δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά, ούτε επιμόρφωση εκπαιδευτικών ούτε προσαρμογή μαθημάτων, τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «το εκπαιδευτικό κέρδος είναι ισχνό». Κι αυτό όπως εξήγησε γιατί: «Εννέα ημέρες είναι η εναλλάξ διδασκαλία, εάν αφαιρεθούν του Αγίου Πνεύματος, η πρώτη ημέρα που θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα, η τελευταία για τα παιδιά που δεν γίνεται μάθημα και η τελευταία που ο σύλλογος καθηγητών συνεδριάζει για την βαθμολογία, είναι έξι ημέρες με το ζόρι». «Αξίζει όλη αυτή η συζήτηση και το μεγάλο ρίσκο;» διερωτήθηκε.

«Ενάντια στο εκπαιδευτικό big brother…»

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις εκδηλώνονται και από εκατοντάδες συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων, ενώ και η Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή την  ψήφιση από τη Βουλή εκπρόθεσμης τροπολογίας, σε άσχετο με την  Παιδεία νομοσχέδιο, με την οποία προβλέπεται ότι είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και οι μαθητές που θα απουσιάζουν από το σχολείο, έχει να επισημάνει τα εξής:

Πρόκειται για μια διάταξη, που αν εφαρμοσθεί:

  • Παραβιάζει καταφανώς τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών,
  • αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία,
  • διαταράσσει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών,
  • περιορίζει  την παιδαγωγική  και  διδακτική ελευθερία.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν  δια ζώσης το μάθημα της τάξης, μπορούν κάλλιστα να υποστηριχθούν μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά, όπως κάθε φορά θα κρίνουν οι εκπαιδευτικοί τους. 

Υπάρχει άλλωστε η θετική εμπειρία από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των δύο τελευταίων μηνών, όπου οι εκπαιδευτικοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης στήριξαν και διατήρησαν ζωντανή την παιδαγωγική σχέση  με τους μαθητές  τους. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση κατάργηση της παραπάνω διάταξης.

Για το θέμα αυτό έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά πάνω από 30.000 υπογραφές, ενώ εκπαιδευτικοί φορείς καλούν σε μαζική πανεκπαιδευτική και πανκοινωνική συμμετοχή (παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης) στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 13/5, στις 13.00 στα Προπύλαια. Ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, στο εκπαιδευτικό big brother…».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια