Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Αντιπεριφέρεια Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος

Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

Στις 29 Απριλίου 2020 συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίαση πέρα από τα μέλη της Επιτροπής, ήταν παρόντες  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου, ενώ παρευρίσκονταν υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι και μελετητές των φορέων,  για την υποστήριξη των θεμάτων.

 Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Πρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος κ. Καλλιόπη Κυριακίδου δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι προεξέχον θέμα της συνεδρίασης ήταν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΑΗΣ Μελίτης. Για την επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών, θεωρήσαμε απαραίτητο να συμπεριληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση, παρόλο που η διαβούλευση λήγει στις 15 Μαΐου.  Είναι ένα ξεκάθαρο θέμα που δε χωρά αμφισβήτηση. Ο ΑΗΣ Μελίτης πρέπει το συντομότερο να τεθεί σε λειτουργία ξανά, δεν πρέπει να χάνονται χρόνοι. Περιβαλλοντικό ζήτημα για τον σύγχρονο αυτό Σταθμό δεν υπάρχει, παρ΄ όλα αυτά ακυρώθηκε η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του 2018, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Ιανουάριοο ΑΗΣ να είναι σε παύση. Έτσι πέρα από τους 203 εργαζόμενους στον Σταθμό, αλλά και για πολύ περισσότερους που η απασχόλησή τους είναι στα ορυχεία τροφοδότησης του, υπάρχει ένα επισφαλές εργασιακό περιβάλλον. Αποτελεί για την περιοχή μας, θα έλεγα,ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο γρήγορα πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα.»

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά σειρά είναι:

  • Μ.Π.Ε. του έργου:  «Λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής “ΑΗΣ Μελίτης, Μονάδας Ι ’’, ονομαστικής ισχύος 330 MWe , με καύσιμο λιγνίτη, της Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε.». Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ Α.Ε.
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Κέντρο περίθαλψης και φιλοξενίας ειδών άγριας πανίδας, καθώς και των συνοδών αυτών εγκαταστάσεων στην Τ.Κ. Νυμφαίου, του Δήμου Αμυνταίου, της Π.Ε. Φλώρινας». Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 19,317 MW, εντός αγροτεμαχίων με ΚΑΕΚ 230070541018, ΚΑΕΚ 2300701541016, ΚΑΕΚ 230070541009, ΚΑΕΚ 230070541013, ΚΑΕΚ 230070541015, του Δ. Άργους Ορεστικού, της Π.Ε. Καστοριάς».  Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου συνολικής ισχύος 5,702 MW, εντός αγροτεμαχίων με ΚΑΕΚ 230070541022, ΚΑΕΚ 230070541024 & ΚΑΕΚ 230070541029, του Δ. Άργους Ορεστικού, της  Π.Ε. Καστοριάς».  Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Διενέργεια τριάντα (30) ερευνητικών γεωτρήσεων και τριών (3) ερευνητικών εκσκαφών στην περιοχή των Τ.Κ. Αυλών &Γούλων σε έκταση 1700 στρ στις ΑΜΕ Ε34190/17-12-74 και Ε4134/5-3-77 Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, Π.Ε. Κοζάνης».  Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: SIBELCO ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Υφιστάμενο συλλογικό αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Σερβίων». Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος και επεξεργασίας ΑΕΚΚ στην Τ.Κ. Πτελέας, του Δήμου Κοζάνης, της Π.Ε. Κοζάνης». Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΔΕΛΗΒΑΝΗΣ ΑΤΕΒΕ.
  • Μ.Π.Ε. του έργου: «Συνλειτουργία των δραστηριοτήτων εξόρυξης αδρανών υλικών και επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στη θέση ‘Κερεμί Τεπέ’, στη λατομική περιοχή Αλωνακίων του Δήμου Κοζάνης, της  Π.Ε. Κοζάνης». Φορέας του έργου ή δραστηριότητας: ΤΕΧΝΟΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.

Όλα τα θέματα είχαν θετικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες και έλαβαν θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησε σε όλα τα θέματα ο κ. Α. Χαστάς, εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ο κ. Γ. Γιαννόπουλος της παράταξης «Ελπίδα» έδωσε λευκή ψήφο στα θέματα 3 και 4.  

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria