Πρώτη κατοικία: Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναστολή των πληρωμών των δόσεων αποπληρωμής των δανείων α’ κατοικίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.
Πρώτη κατοικία: Όπως έγινε γνωστό, η αναστολή θα έχει διάρκεια τριών μηνών και θα αφορά όσους έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ή στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του οικονομικού επιτελείου θα ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα – δικαιούχους της έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 800 ευρώ, καθώς και για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Αναφορικά με τους οφειλέτες που δεν έχουν λάβει το βοήθημα των 800 ευρώ αλλά έχουν πληγεί από τον φονικό ιό, θα έχουν τη δυνατότητα τρίμηνης αναστολής πληρωμών, μόνο εφόσον υπάρξει αξιολόγηση από την πιστώτρια τράπεζα. Τα συναρμόδια υπουργεία – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών – θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων. Όσοι δανειολήπτες δεν επιθυμούν να αποσταλούν τα ΑΦΜ τους στις τράπεζες, θα πρέπει να προβούν σε δήλωση εναντίωσης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επιλέγοντας το σύνδεσμο με τίτλο: «Δήλωση εναντίωσης παροχής στοιχείων σύμφωνα με την από 30-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Εναλλακτικά, η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά απευθείας εδώ. Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης εναντίωσης είναι επτά εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή μέχρι και τις 9 Απριλίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου 2020, ο Στέλιος Πέτσας είχε πει στην τηλεόραση του Ant1 ότι «εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου. Βήμα – βήμα θα βλέπουμε τις εξελίξεις και θα παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Βεβαίως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό».
Αρκετοί φορείς έχουν απευθύνει έκκληση για την κοινωνική κρίση που αναμένεται να δημιουργήσει η άρση της προστασίας. Ενδεικτικά η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει ξεκινήσει καμπάνια στο Διαδίκτυο ζητώντας από την κυβέρνηση να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να προσφεύγουν στο Δικαστήριο για ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους. Η άρση του πλαισίου προστασίας εκτιμάται ότι ξεμπλοκάρει όχι μόνο τις διαδικασίες πλειστηριασμού των κατοικιών που έχουν προσημειωθεί, αλλά κυρίως τις πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις των δανείων αυτών. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι από τα περίπου 72 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα δάνεια, τα 11,1 δισ. ευρώ, αφορούν απαιτήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που είχαν ήδη καταγγελθεί.(Διαβάστε αναλυτικά).