Γράφαμε σε παλιότερο δημοσίευμα μας:
«Υπάρχει μια πληροφορία, ότι οι έλληνες γουνοποιοί πριν την έναρξη της THE ONE MILANO, ανησυχώντας για τις εξελίξεις μετά τις ακυρώσεις δημοπρασιών και άλλων διοργανώσεων αλλά και την τραγική κατάσταση της Κίνας, έθεσαν το ερώτημα για το αν κινδυνεύουν επιχειρηματικά με τη συμμετοχή τους στην ιταλική έκθεση και εάν η έκθεση αυτή έπρεπε να ακυρωθεί αφού η Ιταλία είναι συγκοινωνούν δοχείο με την Κίνα και μεγάλο μέρος του κόσμου. Ο Norberto Albertalli, o ισχυρός άντρας της MI FUR τους ανέφερε ότι εκτός από πρόεδρος της έκθεσης είναι και ηγετικό στέλεχος 6 υγειονομικών ιταλικών μονάδων και τους διαβεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά αφού η χώρα του δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα. Λίγο αργότερα, οι έλληνες γουνοποιοί έκλαιγαν τα λεφτά τους και όλος ο κόσμος γίνονταν θεατής του ιταλικού δράματος που ακόμη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη…»
Τώρα διαβάστε το παρακάτω:
Τουρίστες από τη Γερμανία ετοιμάζουν ομαδική μήνυση κατά των Αυστριακών αρχών στο Τιρόλο, επειδή άργησαν να τους ενημερώσουν για τον κίνδυνο από την πανδημία, εκκενώνοντας ξενοδοχεία και χειμερινά θέρετρα που ήταν γεμάτα τουρίστες.
Ένας εξ αυτών, όπως γράφουν οι FT, ο Λούντζερ Γκεργκ, που μολύνθηκε με τον ιό ενώ έκανε διακοπές στο Ischgl τον Μάρτιο, μετά δυσκολίας μπορεί να κρύψει την οργή του όταν μιλά για το θέμα αυτό: «Η απληστία τους, η άγνοια τους και η αλαζονεία τους με αρρωσταίνει», λέει. Μαζί με τους Γερμανούς διακοπές έκαναν στο θέρετρο, που αποδείχθηκε μεγάλη εστία διάδοσης του ιού, και τουρίστες από το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι μετέφεραν τον ιό όταν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εσπευσμένα πίσω στις πατρίδες τους.
Τη μήνυση οργανώνει ο επικεφαλής της Αυστριακής Ενωσης Καταναλωτών, Πίτερ Κόλμπα: «Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι οι τοπικές αρχές ενημέρωσαν τον κόσμο πολύ αργά και έκλεισαν πολύ αργά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ- για δικό τους οικονομικό όφελος». Όπως λέει ο Κόλμπα τουλάχιστον 5.000 άτομα έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην μήνυση και το τί θα γίνει με την υπόθεση του Ischgl μπορεί να είναι σημείο αφετηρίας και για άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Είναι πολύ πιθανό- γράφουν οι FT- η πανδημία να πυροδοτήσει κύμα μηνύσεων καθώς τα θύματα του Covid-19 και οι οικογένειες τους αναζητούν υπευθύνους για την τραγωδία. Στις αρχές του μήνα η αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι είπε ότι θα μηνύσει την Κινεζική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να περιορίσει τη μετάδοση του ιού και ότι η Πολιτεία υπέστη ζημιά δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πανδημία.
Μήνυση κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν καταθέσει και τρεις Αμερικανοί κάτοικοι Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι και ο Ντόναλντ Τραμπ: ότι η Κίνα συνωμότησε με τον ΠΟΥ για να συγκαλύψουν το μέγεθος της πανδημίας.
«Χαλάρωσε… Εάν μπορείς»
Προβάλλοντας αυτό το μότο το Ischgl περηφανεύεται ότι είναι…. η πρωτεύουσα των πάρτι στις Αυστριακές Άλπεις, φημισμένο όχι μόνο για τις 239 χιλιομέτρων πίστες του, αλλά και για την μετά το σκι έντονη ζωή του. Τώρα έγινε γνωστό και ως μια από τις πλέον διαβόητες εστίες μόλυνσης στην Ευρώπη. Από τις 5 Μαρτίου οι αρχές στην Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι 15 σκιέρ που επέστρεψαν από το Ischgl, είχαν μολυνθεί με τον ιό. Η προειδοποίηση αγνοήθηκε, όπως αγνοήθηκε και το γεγονός ότι, δυο ημέρες μετά, στις 7 Μαρτίου ένας μπάρμαν στο Kitzloch (από τα πλέον δημοφιλή μπαρ της περιοχής) αρρώστησε με συμπτώματα Covid-19.
«Αντί να κλείσουν τα πάντα, τα μπαρ και τα κλαμπ ήταν ακόμα ασφυκτικά γεμάτα», λέει ο επιχειρηματίας Πολ Ράιτ από την Βρετανία που έκανε εκεί διακοπές από τις 7 έως τις 12 Μαρτίου και αργότερα ασθένησε από τον Covid-19. «Αυτά τα άτομα αποφάσισαν να κρατήσουν το μέρος ανοιχτό. Πώς μπόρεσαν; Είναι ασυγχώρητοι», λέει.
Όπως λέει ο Γκέργκ, το Ischgl ξέρει να κλείνει γρήγορα τις πίστες του όταν υπάρχει και ο ελάχιστον κίνδυνος χιονοστιβάδας. Επομένως «ξέρουν να χειρίζονται καλά έκτακτες καταστάσεις. Γιατί λοιπόν δεν έδρασαν έγκαιρα σε αυτή την περίπτωση;».
Οι αρχές τελικώς έκλεισαν το θέρετρο στις 13 Μαρτίου, αλλά αντί να κρατήσουν εκεί τους τουρίστες σε καραντίνα, τους έστειλαν πίσω στις πατρίδες τους.
«Έπρεπε να είχαν κάνει τεστ σε όλους, να έχουν εντοπίσει τα κρούσματα και να τους βάλουν σε καραντίνα», υποστηρίζει ο Κόλμπα. «Αντ’ αυτού όμως τους έστειλαν πίσω και ο ιός μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη». Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι έγιναν κακοί χειρισμοί , αλλά υποστηρίζουν ότι «οι αποφάσεις ελήφθησαν με τη συμβουλή ειδικών και των αρχών σε ομοσπονδιακό επίπεδο και με βάση τα όσα γνώριζαν μέχρι τότε».
Οι εισαγγελικές αρχές στο Ινσμπρουκ έχουν ανοίξει προκαταρκτική έρευνα για «πιθανή αμέλεια που προκάλεσε κίνδυνο μέσω μολυσματικής ασθένειας» για λογαριασμό του κράτους, αλλά σε αυτή συμμετέχουν και περίπου 285 τουρίστες, το 90% Γερμανοί. Από την άλλη πλευρά ο Πίτερ Κόλμπα έχει στα χέρια του εξουσιοδοτήσεις για να εκπροσωπήσει άλλους 600 τουρίστες στο δρόμο για τα δικαστήρια.