Άρση περιοριστικών μέτρων: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, κατά την αναλυτική ενημέρωση που ακολούθησε μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχαρίστησε για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κορονοϊό.
Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».
Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της. Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.
Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά. Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο. «Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και επεσήμανε ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
- στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,
- δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και
- στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.
Πρόσθεσε επίσης πως στηρίζεται στην ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης με συγκεκριμένες υποδείξεις για τη χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, συχνή χρήση αντισηπτικών και πλύσιμο χεριών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια, στις 4, στις 11 και στις 16 Μαΐου ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στη συνέχεια έδωσε γενικές κατευθύνσεις για τη χρήση μάσκας, τους περιορισμούς κυκλοφορίας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, τις μετακινήσεις γενικότερα, το ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων αλλά και την εργασία εξ αποστάσεως. Τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε. Είπε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία της Πολιτείας και των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε χέρι-χέρι με την επιστήμη και υπογράμμισε την αξία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου
«Με πειθαρχία στις οδηγίες, πετύχαμε ενωμένοι τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι αποφάσεις ελήφθησαν γρήγορα και αποφασιστικά», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης. «Πετύχαμε εκεί που άλλες χώρες δυσκολεύτηκαν», σημείωσε. «Κρατήσαμε την αγορά ανοικτή και χωρίς αναταράξεις», τόνισε. «Από τις 4 Μαΐου, επανεκκινούμε σε επτά στάδια», σημείωσε. Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε την κοινότητα πως η επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων θα γίνει σε 7 φάσεις.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πως:
- Η πρώτη φάση ξεκινά στις 4 Μαΐου, η 2η στις 11 Μαΐου, η 3η στις 18 Μαΐου και εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες φάσεις.
- Στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι να λειτουργούν εταιρίες που ανήκουν στο λιανικό εμπόριο ή παρέχουν υπηρεσίες.
- Απελευθερώνεται η μετακίνηση των εμπόρων λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια
- Επανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.500 εργαζόμενοι και επαγγελματίες που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους.
Επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις. Σε κάθε επιχείριση λιανικού εμπορίου, το κατάστημα που είναι έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπεται η είσοδος έως 4 άτομα. Από 20 τετραγωνικά μέτρα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Για τετραγωνικά άνω των 100 θα επιτρέπεται η είσοδος σε 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.
Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας θα γίνεται στις 10 το πρωί με διευρυμένο ωράριο ανά περίπτωση και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και την τήρηση της απόστασης μεταξύ των εργαζομένων των δυο μέτρων. Ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ενώ τα ραντεβού θα κλείνονται μόνο τηλεφωνικά και θα κρατούνται σε ειδική λίστα όπου θα επιδεικνύονται στα αρμόδια όργανα. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ανοίγουν τα ΚΤΕΟ και όλοι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς
«Η σταδιακή επάνοδος σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απαιτεί τη σταδιακή επιστροφή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε πλήρη λειτουργία» τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων στον τομέα ευθύνης του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε πως «τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα πρόκληση, αυτή της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει με τους όρους υγειονομικής προστασίας που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί». Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρεί στην υιοθέτηση των παρακάτω κανόνων για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών:
- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
- Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
- Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Κεφαλογιάννης τους ευχαρίστησε «τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα».
Η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό. «Πήραμε μέτρα πρωτοφανή, αποδεχθήκαμε να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές». «Δεν ήταν προϊόν τύχης αλλά σκληρής δουλειάς τα όσα πετύχαμε». «Στις 4 Μαΐου θα συναντηθούμε με μια νέα καθημερινότητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Το σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.