Χειρουργική μάσκα: Πότε είναι υποχρεωτική, πόσο κοστίζει, ο σωστός τρόπος χρήσης

Αρχική » Ελλάδα » Χειρουργική μάσκα: Πότε είναι υποχρεωτική, πόσο κοστίζει, ο σωστός τρόπος χρήσης

Χειρουργική μάσκα: Από τις 4 Μαΐου βγαίνουμε από το σπίτι με τη μάσκα να γίνεται πλέον απαραίτητη για τις επαφές μας, τις συναλλαγές στην αγορά και τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως ανακοινώθηκε, εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων που θα ανοίξουν στην πρώτη φάση, θα πρέπει να φορούν μάσκες. Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους και πελάτες σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα πώλησης φυτών.

Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβάτες, σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Μάλιστα γνωστοποίησε πως ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Πρόστιμα

Το ύψος των προστίμων αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της άσκοπης μετακίνησης που ισχύει έως τις 4 Μαΐου, δηλαδή στα 150 ευρώ. Σημειώνεται ότι ισχύουν οι έλεγχοι λόγω κορονοϊού και η επιβολή προστίμων 1.000 ευρώ το άτομο για συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων από την Αστυνομία, για εξόδους εκτός νομού, έως τις 18 Μαΐου, εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά και αρθεί το μέτρο και 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που θα παραβούν τους περιορισμούς και θα δοκιμάσουν να ανοίξουν πριν να τους επιτραπεί.

Το κόστος

Η προμήθεια μάσκας είναι μια υπόθεση σχετικά ακριβή, καθώς η αγορά μίας μάσκας μίας χρήσης, κοστίζει περίπου 0,80 ευρώ. Μπορεί λοιπόν αυτή τη στιγμή να υπάρχει σχετική επάρκεια και να μην παρουσιάζεται πρόβλημα στην αγορά, από την άλλη όμως για μία 4μελή οικογένεια η οποία θα πρέπει να εξέλθει 2-3 φορές τη μέρα, το συνολικό μηνιαίο κόστος μπορεί να ξεκινά από τα περίπου 200 έως τα 580 ευρώ.

Οι εναλλακτικές

Αν και η χρήση πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης θεωρείται η πιο σωστή επιλογή, υπάρχει η εναλλακτική της υφασμάτινης, η οποία σε γενικές γραμμές προστατεύει. Η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία, να σιδερωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ κοστίζει 2-3 ευρώ μόνο.

Πώς φοράμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα;

Όπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού και εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

Οδηγίες εφαρμογής

 • επιλογή του σωστού μεγέθους
 • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
 • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
 • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
 • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
 • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
 • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους,
 • προσοχή! απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
 • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
 • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής.

Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια