Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Ημερομηνίες και άτομα ανά τετραγωνικά – ΚΑΔ επιχειρήσεων

Αρχική » Ελλάδα » Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Ημερομηνίες και άτομα ανά τετραγωνικά – ΚΑΔ επιχειρήσεων

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: O Yφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασε την στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα από την άρση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία του κορονοϊού, η οποία ξεκινά στις 4 Μαΐου. Διαβάστε τι περιλαμβάνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας και τις ημερομηνίες για άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων.

Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά: Στο πλαίσιο εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια.

Στο πρώτο στάδιο που έχει τοποθετηθεί στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου εκ των οποίων

 • βιβλιοπωλεία
 • οπτικά
 • αθλητικός εξοπλισμός
 • πώλησης φυτών
 • αγορές καταναλωτών

Επίσης, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών

αλλά και και παροχής υπηρεσιών όπως

Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602.

Επίσης επανεκκινούν οι

 • υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων
 • τα καταστήματα οπτικών
 • πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

Στην εργασία τους θα επανέλθουν συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και θα επαναλειτουργήσουν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

H τήρηση των αποστάσεων και οι κανόνες

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης οι κανόνες στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας (ΕΔΩ)

Στις 11 Μαΐου επανεκτιμούν ότι θα επαννεκινήσουν

 • όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορείου με κανόνες ασφαλείας όπως αποστάσεις ασφαλείας, χρήση μάσκας κλπ.
 • και οι σχολές οδηγών εκείνη την ημέρα

Στις 18 Μαΐου

 • ξεκινά η λειτουργία ζωολογικών κήπων και αρχαιολογικών χώρων
 • των Πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρούς κανόνες και χωρίς εξυπηρέτηση καθήμενων

Την 1η Ιουνίου λειτουργούν

 • τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική και πάλι την χρήση μάσκας και τήρησης αποστάσεων ασφαλείας. Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι στις 10:00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση.

Δεν θα γίνεται εξυπηρέτηση καθήμενων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για έναν πελάτη ανά 20 τ.μ.

Επίσης ξεκινά η λειτουργία καταστημάτων εστίασης με τραπεζάκια έξω μόνο. Σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται έως τέσσερα άτομα.

Μέσα στον Ιούνιο

 • ξεκινά η λειτουργία θερινών κινηματογράφων με μέγιστη πληρότητα το 60%
 • ξεκινούν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Σε μεταγενέστερη φάση ξεκινά η λειτουργία των πάρκων αναψυχής.

Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο ξεκινά η λειτουργία της εστίασης και με εσωτερικούς χώρους καθώς επίσης και των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια