Καραντίνα σε δήμους Καστοριάς και Ξάνθης: Το σχέδιο και τα αγκάθια των μέτρων

«Ο δήμαρχος Νεστορίου,εξηγεί ότι το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς δημιουργήθηκε από τους γουναράδες που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά και τα 22 άτομα που είχαν επιστρέψει στην Δυτική Μακεδονία από τους Αγίους Τόπους»

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Καραντίνα σε δήμους Καστοριάς και Ξάνθης: Το σχέδιο και τα αγκάθια των μέτρων

Τι λένε οι δήμαρχοι στο ethnos.gr, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν δύσκολες περιπτώσεις που υπάρχουν στα χωριά

Επί ποδός βρίσκονται από το απόγευμα της Τρίτης (31.3) δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός σε τρεις δήμους της Καστοριάς (Καστοριάς, Ορεστίδου, Νεστορίου) και σε δύο της Ξάνθης (Ξάνθης και Μύκης) ξεκινώντας περιπολίες στους δρόμους, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού μετά και τα αυξημένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στους δύο νομούς.

Την ίδια ώρα σε πλήρη καραντίνα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μπαίνει η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς, η οποία αριθμεί 3.500 κατοίκους και μετρά 4 κρούσματα και έναν θάνατο από τον φονικό ιό μέχρι στιγμής. Και στα πέντε χωριά της Μεσοποτοταμίας απαγορεύεται πλέον για τις επόμενες 14 μέρες η είσοδος και έξοδος, εκτός από την τροφοδοσία της περιοχής, η οποία θα γίνεται στο εξής σε συνεννόηση με την αστυνομία και το δήμο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Και στους 5 δήμους απαγορεύεται για τις επόμενες 14 μέρες η κυκλοφορία των κατοίκων από τις 20:00 μέχρι τις 8:00, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, η μετάβαση σε τελετή σύντομη, η μετακίνηση για ατομική άσκηση ή τις ανάγκες κατοικίδιου παρά μόνο για 15 λεπτά και πάντα πέριξ της οικίας τους. 

Σύμφωνα με το ενισχυμένο σχέδιο καραντίνας, η κίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη θα γίνεται γι’ αυτές τις επόμενες 15 ημέρες από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που τρέχουν οι ομώνυμοι Δήμοι. Για τη μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση κηδείας κι αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς Α βαθμού. Παράλληλα, και στους 5 Δήμους στα σούπερ μάρκετ γίνεται υποχρεωτική αναλογία ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου ενώ θα δρομολογηθούν και μονοδρομήσεις στους διαδρόμους τους. 

Κορονοϊός: Ποια είναι τα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα αγκάθια των περιοριστικών μέτρων 

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να διευκρινιστεί ανάμεσα στους συγκεκριμένους δήμους και την Πολιτική Προστασία τι ακριβώς θα γίνει με μεμονωμένα περιστατικά και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν. Πρόκειται για παιδιά υπερήλικων γονιών, τα οποία θα χρειαστεί να ταξιδέψουν από την πόλη της Καστοριάς ή της Ξάνθης  στα χωριά του νομού για να βοηθήσουν τους ανήμπορούς γονείς τους. Αλλά και γυναίκες που βοηθούν ανήμπορους συμπολίτες μας.

«Ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να βρεθεί μία λύση και να μπορέσουμε βοηθήσουμε να εξυπηρετήσουμε τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Αναφερόμενος στα μέτρα ο κ. Γκοσιόπουλος τόνισε ότι «πλέον αποκλείονται από τον κατάλογο μια σειρά από επιλογές όπως η Β4, η Β5 και η Β6. Ο κόσμος, όμως, δεν πρόκειται να αντιδράσει στα μέτρα. Εξάλλου και μεις ως δήμος τα είχαμε ζητήσει από την Πολιτεία».

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νεστορίου, το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς δημιουργήθηκε από τους γουναράδες που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά και τα 22 άτομα που είχαν επιστρέψει στην Δυτική Μακεδονία από τους Αγίους Τόπους.

Δεν παίρνει το γάλα από παραγωγούς λόγω κορονοϊού γαλακτοβιομηχανία

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γκοσιόπουλος για την στάση μεγάλη γαλακτοβιοχανίας της Ηπείρου  απέναντι στους κτηνοτρόφους της περιοχής. «Εδώ και λίγες μέρες δεν παίρνει το γάλα από τος κτηνοτρόφους χωριού που βρίσκεται στο ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου με πρόσχημα τον κορονοϊό. Γνωρίζει η εταιρεία ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται στο γάλα. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα». 

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες όλων των περιοχών που τίθενται σε ισχύ αυστηρότεροι όροι κυκλοφορίας, θα υπάρχει πρόβλεψη για να μπορούν να ασκούν τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες τους ελεύθερα. Στο μεταξύ, στην μάχη της τροφοδοσίας της Μεσοποταμίας τίθεται από το βράδυ της Τρίτης ο δήμος Καστοριάς, αρχικά, με 6 αυτοκίνητα του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και με 15 άτομα τα οποία συμμετέχουν σε αυτό.

«Είμαστε ψύχραιμοι και θα αντιμετωπίσουμε όποιο ζήτημα προκύψει. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο από τον ιό» είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ορεστίδου Παναγιώτης Κεπατσόγλου,

Στο κόκκινο η αγωνία στην Ξάνθη 

Στο κόκκινο χτυπάει η αγωνία και στην Ξάνθη με τα συνολικά κρούσματα να έχουν φτάσει τα 17 ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται 165 τεστ που έχουν γίνει σε φοιτητές που επαναπατρίστηκαν από την Τουρκία και τέθηκαν σε καραντίνα.

«Τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς θα πρέπει να περιορίσουμε την διάδοση του ιού. Τόσο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όσο και οι Δήμοι της περιοχής αλλά και η αστυνομία βρισκόμαστε επι ποδός προκειμένου να περιφρουρήσουμε την καραντίνα και να προστατέψουμε την υγεία των κατοίκων» είπε στο ethnos.gr  ο αντιπεριφερειάρχης  Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης. 

Την ίδια ώρα σε συνεργασία με το στρατό ενισχύεται με δύο στρατιωτικούς γιατρούς το Περιφερειακό Ιατρείο Σμίνθης ενώ προσωπικό του στρατού θα διατεθεί και στις υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες. Παράλληλα, σε 24ωρη βάση θα βρίσκεται εκεί ασθενοφόρο. Ήδη σε απολύμανση του οικισμού Εχίνου (δρόμους πλατείες κτίρια) προχώρησε ο Δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Ντελή Χουσεϊν.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων και στην Κομοτηνή αλλά και στους γύρω οικισμούς. Οι απολυμάνσεις ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε όλο το εύρος του Δήμου Κομοτηνής.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια