Επίδομα 800 ευρώ: Σε τρεις φάσεις πληρωμή - Ποιοι τα παίρνουν πριν το Πάσχα [vid] - OlaDeka

Επίδομα 800 ευρώ: Σε τρεις φάσεις πληρωμή – Ποιοι τα παίρνουν πριν το Πάσχα [vid]

Επίδομα 800 ευρώ: Η πληρωμή θα γίνει σε τρεις φάσεις – Ποιοι τα παίρνουν πριν το Πάσχα

Επίδομα 800 ευρώ: Σε τρεις φάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές του επιδόματος των 800 ευρώ στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού. Το επίδομα των 800 ευρώ υπολογίζεται ότι θα πάρουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους. Οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν το Πάσχα και ειδικότερα από την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα 800 είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν την αίτηση μέχρι τις 10 Απριλίου βάσει του ΑΦΜ. Πριν την εκκαθάριση και τις πληρωμές, το τριήμερο 11-13 Απριλίου εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στις δηλώσεις που θα έχουν ήδη ψηφιακά υποβάλλει οι μεν στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr και οι δε στην «Εργάνη».

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι δηλώσεις των μισθωτών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου σε τρεις φάσεις. Στη διαδικασία παίζουν σημαντικό ρόλο δύο στοιχεία:

  • Η χρονική στιγμή που ο εργοδότης θα υποβάλλει την δήλωσή του στην «Εργάνη» καθώς είναι προαπαιτούμενο για να υποβάλλει την δική του ο εργαζόμενος στο supportemployees.yeka.gr και
  • το ΑΦΜ του εργαζόμενου, αφού κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων με βάση τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Αντίστοιχα θα πληρώνονται και τα 800άρια, καθώς θα πραγματοποιηθούν τρεις πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Αναλυτικά:

  1. Οι εργαζόμενοι που υποβάλλουν ήδη ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ από την 1η Απριλίου έως και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 11-13 Απριλίου και θα πληρωθούν τα 800 ευρώ στις 15-17 Απριλίου, δηλαδή Μ. Τετάρτη έως Μ. Παρασκευή. Σε αυτό το πρώτο κύμα πληρωμών εκτιμάται ότι θα ενταχθούν οι περισσότεροι μισθωτοί επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβασης τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Γι αυτό και όσοι μισθωτοί είναι ήδη δηλωμένοι σε αναστολή σύμβασης και έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6, σε 7, σε 8, σε 9 ή σε 0 πρέπει να σπεύσουν από σήμερα Δευτέρα 6 Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο supportemployees.yeka.gr. Όσοι δεν έχουν ακόμη δήλωση από τον εργοδότη τους για την αναστολή καλό είναι να συνεννοηθούν – αν αυτό είναι εφικτό – ώστε ο εργοδότης να υποβάλλει την δήλωσή του εγκαίρως. Οι εργοδότες που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου να υποβάλλουν την δήλωση στην «Εργάνη».    
  2. Οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr πάλι με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 11 και 20 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 21-23 Απριλίου. Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ως εξής : Το Σάββατο στις 11 Απριλίου όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1. Την Κυριακή στις 12 Απριλίου όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2 κ.ο.κ. Προσοχή, όσοι έχουν υποβάλλει δήλωση το πρώτο 10ήμερο (1-10 Απριλίου) δεν χρειάζεται αλλά ούτε και πρέπει να επανυποβάλουν. Στο δεύτερο «κύμα» δηλώσεων εντάσσονται μόνο όσοι δεν πρόλαβαν το πρώτο 10ημερο να υποβάλλουν την δήλωσή τους την προβλεπόμενη ημέρα όπως και όσοι μισθωτοί δεν είχαν δηλωθεί εγκαίρως από τον εργοδότη τους στο σύστημα «Εργάνη» ότι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες με κλειστές επιχειρήσεις λόγω εντολής του κράτους έχουν περιθώριο να δηλώσουν στην «Εργάνη» τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων τους έως 10 Απριλίου. Όσοι υποβάλλουν για παράδειγμα την σχετική δήλωση στις 9 ή στις 10 Απριλίου και το ΑΦΜ του μισθωτού λήγει σε 1-8 ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει να περιμένει το δεύτερο κύμα δηλώσεων και πληρωμών. Συνεπώς, όσοι εργαζόμενοι υποβάλλουν δηλώσεις από 11 έως και 20 Απριλίου θα λάβουν τα 800 ευρώ στις 25-27 Απριλίου.
  3. Οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 21 και 30 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 1-3 Μαίου και θα πληρωθούν 5-7 Μαίου. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ έχουν δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενούς τους έως και τις 20 Απριλίου. Από την στιγμή που δηλωθεί η αναστολή στην «Εργάνη» ξεκινά και το 45ήμερο αναστολής σύμβασης και επιδότησης από το κράτος με 800 ευρώ για τον μισθωτό. Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που θα μπουν για παράδειγμα σε αναστολή σύμβασης μετά το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου  θα μπορούν να υποβάλλουν την δήλωσή τους στο supportemployees.yeka.gr έως και 30 Απριλίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria