ΕΚΤΑΚΤΟ – ΜΙΝΚ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΕ ΔΥΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ

Πιστεύεται ότι είχε μολυνθεί από υπαλλήλους που είχαν τον ιό, αναφέρθηκε σε δήλωση του υπουργείου – Οι πολίτες συμβουλεύθηκαν να μην πλησιάζουν τις φάρμες σε απόσταση 400 μέτρων από τα αγροκτήματα

Αρχική » Γούνα » ΕΚΤΑΚΤΟ – ΜΙΝΚ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΣΕ ΔΥΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Reuters) – Δύο φάρμες βιζόν στην Ολλανδία τέθηκαν σε καραντίνα αφού βρέθηκε ότι τα ζώα μολύνθηκαν με τον νέο κορονοϊό, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας την Κυριακή, προτρέποντας τους ανθρώπους να αναφέρουν τυχόν άλλες πιθανές περιπτώσεις στα ζώα.

Τα βιζόν, το οποίο δοκιμάστηκε αφού έδειξε σημάδια δυσκολίας στην αναπνοή, πιστεύεται ότι είχε μολυνθεί από υπαλλήλους που είχαν τον ιό, αναφέρθηκε σε δήλωση του υπουργείου.

Η πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να διαδώσουν περαιτέρω τον ιό σε ανθρώπους ή άλλα ζώα στα αγροκτήματα ήταν «ελάχιστη», ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενη συμβουλές από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, η μετακίνηση των θηλαστικών που μοιάζουν με κουνάβι και η κοπριά τους απαγορεύτηκε και το υπουργείο είπε ότι μελετά προσεκτικά την εστία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του αέρα και του εδάφους. Οι πολίτες συμβουλεύθηκαν να μην πλησιάζουν τις φάρμες σε απόσταση 400 μέτρων από τα αγροκτήματα.

Ήταν τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε ζώα στην Ολλανδία της νόσου η οποία έχει βρεθεί σε ορισμένα κατοικίδια ζώα και ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο μετά την εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων. [nL3N2CA4PU]

Οι πόλεις όπου βρίσκονται τα αγροκτήματα, οι Germert-Bakel και Laarbeek, βρίσκονται και οι δύο στη νότια επαρχία Noord Brabant της Ολλανδίας, η οποία έχει παρουσιάσει από τις μεγαλύτερες εξάρσεις κορονοϊού της χώρας.

Τα βιζόν εκτρέφονται για τη γούνα τους, που πωλείται στην Κίνα, την Κορέα, την Ελλάδα και την Τουρκία. Μετά την πίεση από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε τις νέες εκμεταλλεύσεις βιζόν το 2013 και είπε ότι οι υπάρχουσες θα πρέπει να κλείσουν έως το 2024.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τα νυχτερίδες στην Κίνα, όπου ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε πέρυσι, ήταν μια πιθανή δεξαμενή του COVID-19 και ότι ένας ενδιάμεσος ξενιστής ζώων που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί εάν είχε μολύνει τότε ανθρώπους.

https://www.reuters.com/

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙ:

Οι αρχές απέκλεισαν σήμερα δύο εκτροφεία βιζόν στη νότια Ολλανδία, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα ζώα ήταν θετικά στον νέο κορωνοϊό και πιθανότατα μολύνθηκαν αφού ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους. «Τα βιζόν παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης, όπως δυσκολία στην αναπνοή», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι τα μικρά θηλαστικά έπασχαν από την ασθένεια Covid-19.

Τα εκτροφεία αυτά βρίσκονται στις κωμοπόλεις Γκέρμετ-Μπάκελ και Λάαρμπεκ, στα ανατολικά της Αϊντχόβεν, στη Βόρεια Βραβάντη, μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Στην Ολλανδία τα κρούσματα σε ανθρώπους ανέρχονται στα 37.000 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.400.

«Πολλοί εργαζόμενοι στο εκτροφείο εμφάνιζαν συμπτώματα του κορωνοϊού, πιστεύουμε επομένως ότι τον μετέδωσαν στα ζώα», πρόσθεσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς ή τα ζώα εκτροφής παίζουν κάποιον ρόλο στην εξάπλωση του ιού». Υπάρχουν όμως πολλά κρούσματα που δείχνουν ότι τα βιζόν, όπως και οι νυφίτσες «είναι δεκτικά στον ιό».

Η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν διέταξε να κλείσει ένας δρόμος που περνάει κοντά από τα δύο εκτροφεία και συμβούλευσε τους πολίτες να μην τα πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων. Οι εκτροφείς θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα ζώα ή για αύξηση του αριθμού των βιζόν που πέθαναν. Η πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους ή σε άλλα ζώα είναι «ελάχιστη», πρόσθεσε. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η μεταφορά των ζώων και της κοπριάς τους σε άλλες περιοχές ενώ το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον αέρα και το έδαφος.

Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι μια δραστηριότητα πολύ αμφιλεγόμενη στην Ολλανδία. Το 2016 το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε να κλείσουν οι φάρμες αυτές μέχρι το 2024.

Ο νέος κορωνοϊός έχει εντοπιστεί σε ορισμένα ζώα συντροφιάς και ζωολογικούς κήπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια