Την Κυριακή (03/01) το απόγευμα στις 18:00 συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για το προσφυγικό. «Υψηλό το επίπεδο συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα», αναφέρει η Frontex, που έχει πιάσει δουλειά, με την Κομισιόν να τονίζει πως είναι στο πλευρό της Ελλάδας.
Από τις Καστανιές Έβρου, όπου και βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει ενίσχυση από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «εάν χρειαστεί θα το κάνει».
Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που φτάσουν και στα νησιά, με τους διακινητές να προκαλούν. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν μαζί τους και μικρά παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Έβρο μαζί με τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα, ήταν και μια μητέρα με βρέφος πέντε ημερών. Εκεί περίμεναν τους πρόσφυγες ελληνικές δυνάμεις για να ακολουθήσουν οι νόμιμες διαδικασίες.
Κυβερνητικές πηγές: 9.972 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα σε 24 ώρες
Για την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο λόγω του προσφυγικού πήραν θέση κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη δεύτερη νύχτα έντασης. Τόνισαν πως 9.972 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα σε 24 ώρες. Η Ελλάδα ενίσχυσε τις δυνάμεις της (αστυνομία, στρατός) στην περιοχή, δίνοντας μάχη με χημικά και δακρυγόνα (τα πέταγαν και από άλλη πλευρά με τη συνδρομή των τούρκων συνοριοφυλάκων), ενώ έγιναν και 73 συλλήψεις.
Frontex: Υψηλό το επίπεδο συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αναθεωρήσαμε το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθείας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Παναγιωτόπουλος: Τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε από τον συνοριακό σταθμό Καστανιών πως «τα σύνορα φρουρούνται και φυλάσσονται άριστα». Μαζί του βρίσκεται ο Υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο υπουργός συνεχάρη όλες τις Δυνάμεις που επιχειρούν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και σε άλλες περιοχές και του Λιμενικού, λέγοντας ότι «επί δύο μερόνυχτα κάνουν το καθήκον τους για να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης». «Τα σύνορα φυλάσσονται κατά τρόπο εξαιρετικό, οι άνθρωποι είναι εδώ, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και κάνουν ότι πρέπει για να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σε ερώτηση εάν γνωρίζει τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, απάντησε πως υποθέτει ότι αυτός αυξομειώνεται. Είπε ότι «είναι δεδομένο πως υπάρχει μια οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα, αλλά από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας». Τόνισε πως αν χρειαστεί θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο για τη φύλαξη των συνόρων και σημείωσε πως όσοι μετανάστες καταφέρνουν να μπουν στο ελληνικό έδαφος συλλαμβάνονται.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογο του.
Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου (29/02) ότι εκκενώνονται χωριά του Έβρου από τους έλληνες κατοίκους τους λόγω της έντασης, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.
Ν. Μηταράκης: Θωρακίζουμε τα σύνορα απέναντι σε προκλητικές ενέργειες
Την ίδια ώρα, μήνυμα πως «η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, προστατεύουμε τη χώρα μας, αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα επιφυλακής και αποτροπής», έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «αυτή η αλλαγή πολιτικής προστατεύει τον Έβρο. Απετράπησαν 9.600 προσπάθειες παραβίασης. Η γραμμή ανάσχεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού».
Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τις στρατηγικές, πάνω στις οποίες βασίζεται η πολιτική περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους».
«Για τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι περίπου 4 μήνες, καθώς και ότι «όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι 2 μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι 6 μήνες. Ουδείς δε θα μένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες. Ζήτησα να μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους από τα νησιά και τα τελευταία 1000 άτομα, που βρίσκονται εκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 14 μήνες. Προχωράμε συστηματικά σε αποσυμφορήσεις των νησιών μας. Στόχος μας είναι αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης ασύλου», σημείωσε.
«Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.