LIVE οι δηλώσεις Μητσοτάκη από τον Έβρο – Αυτοψία από αέρος για την ηγεσία της ΕΕ [vid & pics]

Σύνορα Έβρου: Πτήση με ελικόπτερο Σινούκ πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύνορα Έβρου: Στις 15:30, ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Στις 17:30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Η άφιξη του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ πραγματοποιήθηκε με E145 λίγο πριν τη 13:00 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ λίγο μετά έφτασαν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Božinović (στις 13:05 με CL60), οι οποίοι συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Μητσοτάκης: Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος, κανείς δεν θα περάσει παράνομα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε περιοδεία στον Έβρο από το πρωί, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεθνοποίησης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων και προσπαθούν να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, πήγε στις Φέρες, ενώ θα περιοδεύσει και στους Κήπους του Έβρου. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει η κοινή περιοδεία-μήνυμα με την ηγεσία της ΕΕ. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος της επίσκεψης να αποκτήσει η ηγεσία της Ευρώπης πραγματική εικόνα των όσων συμβαίνουν στα σύνορα. Για τον λόγο αυτό θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Φυλάκιο 1 στην Ορεστιάδα όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η ελληνική πλευρά αναμένει να δηλωθεί ξεκάθαρη και πλήρης στήριξη προς τις ενέργειες που έχουν γίνει και την αποτελεσματικότητα που έχει επιδειχθεί στο πεδίο. Παράλληλα, να δοθεί η συνδρομή που είναι απαραίτητη από την πλευρά της ΕΕ και η συνεργασία των κρατών – μελών στην προσπάθεια επιστροφής στις χώρες τους όσων εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στήριξη από Τραμπ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε σε επικοινωνία -εκτός από Ευρωπαίους ηγέτες – και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Ο πρωθυπουργός τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ασφαλίσει τα σύνορα της και ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος στην Ευρώπη».

Προσφυγικό Έβρος: Στήριξη Τραμπ στην Ελλάδα μετά από επικοινωνία με Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες

Πέρασε αργά χθες σε ΦΕΚ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση αναστέλλει για ένα μήνα τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες και τους οδηγεί σε επιστροφή «στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής». Η ΠΝΠ επικαλείται «την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής κατά της ασφάλειας της χώρας που υπερβαίνει τη δικαιολογητική βάση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου για τη διαδικασία παροχής ασύλου, σε συνδυασμό με την απόλυτη αντικειμενική αδυναμία εξέτασης σε εύλογο χρόνο των αιτήσεων παροχής ασύλου που θα προέκυπταν εξαιτίας της παράνομης μαζικής εισόδου στη χώρα». Στηρίζεται επίσης στο «κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, δυνάμενη να υιοθετήσει προς τούτο κάθε μέτρο».

Με βάση τα παραπάνω, αναστέλλει την «υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα από την έναρξη ισχύος της παρούσας» ενώ λίγο παρακάτω διευκρινίζει ότι η ισχύς της ΠΝΠ αρχίζει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2020 και διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός μηνός το οποίο «δύναται να συντέμνεται». Περιλαμβάνει επίσης την κρίσιμη πρόβλεψη ότι τα άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου «επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Την αντίθεση της στην αναστολή της υποβολής των αιτήσεων ασύλου που αποφάσισε προχθές το ΚΥΣΕΑ εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της συνεχόμενης αύξησης ανθρώπων, και την αποφυγή υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας και ζητά η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο.

Μουφτής Κομοτηνής: Η Ελλάδα κάνει το σωστό – Δικαίωμα της να διαφυλάξει τα εδάφη της


ΣΥΡΙΖΑ: Τα 10 τραγικά λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό

“Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τον αυταρχισμό και, αντ’ αυτών να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο” σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

  • Ακύρωση της ΠΝΠ, των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά.
  • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαστάσεις των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα
  • Απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
  • Ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.
  • Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει έστω και σήμερα να πιέσει δυναμικά και στο πιο υψηλό επίπεδο για άμεση σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών.

Μπροστά στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, δεν αρκούν ούτε συμβούλια υπουργών, όπου εκφράζεται συμπαράσταση γενικόλογα, ούτε τεχνοκρατικής φύσης μέτρα.»

Η κυβέρνηση εδώ και επτά μήνες συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και έχοντας οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση την δραματική κατάσταση και για τους νησιώτες και για τους αιτούντες άσυλο τονίζουν και επισημαίνουν τα δέκα λάθη της κυβέρνησης:

1. Σε επτά μήνες άλλαξε έξι συντονιστές, κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες.

2. Για επτά μήνες αρνείται να εκπονήσει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, οδηγώντας τα σε δραματικές συνθήκες, τόσο για τους νησιώτες, όσο και για τους αιτούντες άσυλο. Η Μόρια από 5.000 ανθρώπους τον Ιούλιο έχει φθάσει σήμερα να έχει 25.000.

3. Για να ικανοποιήσει το κομματικό ακροατήριό της, έσπευσε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για το προφίλ των ευάλωτων ομάδων, περιορίζοντας δραματικά τον αριθμό όσων πλέον πληρούν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα και να θέλει πλέον να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών να δυσκολεύεται.

4. Τους πρώτους μήνες της θητείας του ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το προσφυγικό με την τουρκική προκλητικότητα, υιοθετώντας μία πολιτική κατευνασμού, η οποία τελικά και την τουρκική προκλητικότητα αύξησε και την κατάσταση στο προσφυγικό επιδείνωσε.

5. Η κυβέρνηση ενώ έχει αντιληφθεί πλέον την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, με μεταφορά πληθυσμών στην ενδοχώρα, δεν τολμά να το πράξει για να μην έρθει αντιμέτωπη με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της ΝΔ ανά την επικράτεια. Αποφάσισε έτσι να θυσιάσει τα ακριτικά νησιά μας, για να μην έχει εσωκομματικό πρόβλημα.

6. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιλήφθηκε καν την εθνική ανευθυνότητα των επιλογών της. Δεν αντιλήφθηκε, δηλαδή, ότι με το να να διχάζεις τους πολίτες, να οδηγείς σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργείς συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης με εικόνες ντροπής να κάνουν τον γύρο του κόσμου, εν τέλει με το να τραυματίζεις τη χώρα ενισχύεις αντί να αποδυναμώνεις την επιλογή της Τουρκίας να κλιμακώνει τις απειλές και να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως εργαλείο εκβιασμού.

7. Η επιλογή της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα κάθε άλλο παρά

απρόβλεπτη και αιφνιδιαστική είναι, αφού εδώ και μήνες η ίδια απειλεί τόσο την Ελλάδα όσο την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα το πράξει. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση, τρέχει σπασμωδικά πίσω από τις εξελίξεις, δίχως το παραμικρό σχέδιο, δίχως στρατηγική. Ενώ θα όφειλε από την πρώτη στιγμή να έχει εκπονήσει και να ακολουθεί ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού και των συναφών προκλήσεων της Τουρκίας.

8. Ενώ η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες για να προωθήσει τις γεωπολιτικές της μεθοδεύσεις απέναντι στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει για τέταρτη μέρα να μην τολμάει να ζητήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Ανέχεται την Ευρώπη να νίπτει τας χείρας της απέναντι στους εκβιασμούς Ερντογάν. Εξαντλεί τη δήθεν αποφασιστικότητά του, για εσωτερική κατανάλωση, απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά δεν τολμά να κάνει κάτι απέναντι στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι οι εκβιασμοί της Τουρκίας.

9. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, εδώ και τέσσερις μέρες δεν έχει υπάρξει επίσημη επικοινωνία, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε οφείλει να υπάρχει σε ανώτατο επίπεδο, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που αντιμετωπίζει την ίδια κρίση, αλλά με πολύ διαφορετικούς όρους και όπως έκανε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας στις πιο δύσκολες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

10. Η κυβέρνηση προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της, δεν αξιοποιεί το γεγονός ότι απέναντί της έχει μία υπεύθυνη αντιπολίτευση έτοιμη «να βάλει πλάτη», όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, αρκεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση, τη μικροκομματική λογική και τον αυταρχισμό που όχι μόνο δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα αλλά επιδεινώνουν διαρκώς τα προβλήματα. Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσουμε σε ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση; Γιατί αρνείται να αξιοποιήσει την εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίστηκε πολλαπλάσιες ροές, που πίεσε αποτελεσματικά την ΕΕ και κατάφερε να έχουμε την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που παρά τα προβλήματα επέτρεπε αξιόπιστη διαχείριση;

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria