Εξαιτίας του κορονοϊού που πιθανώς τα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά το σενάριο μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες είναι στο τραπέζι ή τουλάχιστον δεν διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.
Πριν το κορονοϊό τα στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού ήταν αρνητικά με έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (Γενική Κυβέρνηση) ύψους 768 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ.για τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για μέλλον. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε». Ακούστε από το 24.40 την απάντηση του Υπουργού για αντιληφθείτε και το κλίμα:
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».
Επί της ουσίας, πληροφορίες που δημοσιεύει ακόμα και η «Καθημερινή» λένε πως αν η κρίση διαρκέσει 3-4 μήνες ή αν φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Ο Σταϊκούρας και οι φιλελεύθερες «φωνές»
Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πως η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο, δεδομένο που όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των μέτρων. Δεν λείπουν μάλιστα στους κυβερνητικούς κύκλους και οι φιλελεύθερες «φωνές» πως επισημαίνουν πως το βάρος της κατάστασης πέφτει για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του. Κάτι που προφανώς επιβάλλει κατά την γνώμη τους τον επιμερισμό του κόστους μεσοπρόθεσμα και στους δημοσίους υπαλλήλους.
Στην Καραγεώργη Σερβίας περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μαρτίου, ελπίζοντας ότι τα έσοδα δεν θα καταρρεύσουν και κάποιοι θα εκμεταλλευθούν την έκπτωση του 25% που δίνεται σε όσους εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρότι δικαιούνται αναστολή. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ο Μάρτιος και –ακόμη περισσότερο– ο Απρίλιος θα είναι μήνες δημοσιονομικής κρίσης Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσατση και ως προς αυτό δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις δεδομένης της έλλειψης οδικού χάρτη από το Υπουργείου Υγείας για την πανδημία (δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν γνωρίζουμε την πιθανή πορεία της νόσου κλπ)
Ο κ. Σταϊκούρας τοποθέτησε, εξάλλου, το μέγεθος της προβλεπόμενης ύφεσης στο 3% για φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει 3 μήνες, έως τον Ιούνιο. Όπως εξήγησε, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος, ενώ υπάρχει και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ για ύφεση 8,7%.
Οι ευρωπαικές προβλέψεις και το κορονο-ομολόγο
Σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής εξαιτίας της αδυναμίας συμφωνίας για έκδοση κορονο-ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε: «Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορονο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν, ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν».
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι προτεινόμενοι πόροι του ESM, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ και προτείνεται να διατεθούν ως προληπτικές πιστωτικές γραμμές (ECCL), με όρους, δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το μέγεθος του προβλήματος. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Ελλάδα έχει ακόμη ταμειακά διαθέσιμα, «δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία.