Ποιον Τσιόδρα να χειροκροτήσουμε; - OlaDeka

Ποιον Τσιόδρα να χειροκροτήσουμε;

Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει γίνει ο νέος ήρωας της καθημερινότητάς μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε σε μία χώρα που όλοι τσακώνονται με όλους για το παραμικρό και ότι η πόλωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διάταξης, η παρουσία του έγκριτου καθηγητή δεν μπορεί παρά να συγκεντρώνει όντως θετικά σχόλια: με ψυχραιμία και σοβαρότητα, με δραματικούς τόνους αλλά χωρίς εύκολους εντυπωσιασμούς, ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνει καθημερινά το πανελλήνιο για όλα τα νέα δεδομένα από το «μέτωπο» του κορωνοϊού. Η έμφυτη σεμνότητά του, η πανθομολογούμενη ακόμη και για εμάς τους αδαείς επιστημονική επάρκειά του, αλλά οι επεξηγηματικές αναφορές του που μας βοηθούν να καταλάβουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε, τί πρέπει να προσέξουμε και τί σημαίνει «εκθετική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων» καθιστούν πράγματι τον Σωτήρη Τσιόδρα τον «κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση». 

Ωστόσο, τις τελευταίες (αρκετές) ημέρες, που το σύστημα αρχίζει να «ζορίζεται» λόγω του κορωνοϊού, ο έγκριτος καθηγητής εμφανίζει και ένα άλλο πρόσωπο: σε κάθε σχεδόν ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης, ο καθηγητής βάλλει εναντίον συναδέλφων του που προειδοποιούν για τη λαθεμένη τακτική της κυβέρνησης. Και δεν πρόκειται για ενδοακαδημαϊκή κόντρα: οι συνάδελφοί του, βλέπετε, επικαλούνται τις οδηγίες του πλέον ειδικού: του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που με το τρίπτυχο «τεστ, τεστ, τεστ» περιγράφει την πλέον πρόσφορη στρατηγική αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού για ένα κράτος. 

Ο Τσιόδρας, όμως, έρχεται να αποδομήσει ακόμη και τις οδηγίες του ΠΟΥ, παραδεχόμενος με προσεκτικά διαλεγμένες διατυπώσεις την αδυναμία του ΕΣΥ να «σηκώσει» την στρατηγική «τεστ, τεστ, τεστ». Αποδομεί, δηλαδή, τις οδηγίες του καθ’ ύλην αρμόδιου οργανισμού για να κρύψει την ανυπαρξία αντιδραστηρίων και την πλημμελή προετοιμασία του συστήματος για πολλαπλά κρούσματα κορωνοϊού. 

Ταυτοχρόνως, ο Τσιόδρας απαντά με τη φράση «γιατί τους χρειαζόμαστε» στην αυτονόητη ερώτηση γιατί οι υγειονομικοί μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών όταν παρουσιάζουν συμπτώματα, αντί των 14 ημερών που ισχύει για όλους εμάς τους υπόλοιπους. 

Τα παραπάνω προφανώς γεννούν προβληματισμό. Και, επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, χειροκροτούμε τον ψύχραιμο επιστήμονα Τσιόδρα, που μας αναλύει τί πρέπει να προσέξουμε, μας εξηγεί τον τρόπο διασποράς του ιού, μας φέρνει προ των ευθυνών μας. Όμως, ουδόλως χειροκροτούμε τον «πολιτικό» Τσιόδρα, που επιχειρεί να δικαιολογήσει την έλλειψη αντιδραστηρίων, να καλύψει τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ, να αποδραματοποιήσει το γεγονός ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές είναι έκθετοι και απροστάτευτοι, παρότι αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά του κορωνοϊού.  

Αρθρογράφος

Γιώργος Μελιγγώνης

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria