Κορονοϊός: 11 νέα κρούσματα – Συνολικά 84 ασθενείς σε όλη τη χώρα

Τα πρώτα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα κορονοϊού είναι γεγονός στην Ελλάδα – Κικίλιας: Ζητώ να κάτσουν σπίτι τους οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης

Άλλα 11 κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας και μέσα σ’ αυτά υπάρχουν και τα πρώτα τέσσερα «ορφανά». Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (09/03) το απόγευμα ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόρδας, συνολικά στην Ελλάδα οι ασθενείς με τον ιό είναι 84 και από τα 11 νέα κρούσματα τα τέσσερα δεν έχουν ιστορικό. Ποια είναι τα νέα μέτρα και οι συστάσεις…

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητών από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν την Κυριακή (08/03).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, από τα 84 κρούσματα, οι 81 είναι Έλληνες και τρεις ξένοι. Οι 56 ασθενείς συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και εννιά οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Νέα μέτρα και συστάσεις

Ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόρδας ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα όπως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών εσωτερικό και στο εξωτερικό και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.

Επίσης, αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου. Ακόμα, οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται σε συνεδριάσεις όπως δημοτικά συμβούλια να γίνονται με τηλεδιάσκεψη. Τέλος, η επιτροπή εκτίμησε ότι αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες περαιτέρω αύξηση και των ορφανών κρουσμάτων.

Κικίλιας: Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Νωρίτερα, έκκληση να παραμένουν στο σπίτι τους, αποφεύγοντας τις αχρείαστες μετακινήσεις, οι ηλικιωμένοι αλλά και εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο δίμηνο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι είναι καθήκον η προστασία των ευπαθών ομάδων και δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως η νόσος είναι ήπια, ωστόσο τόνισε ότι έχει μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες, όπως ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε κατά την έναρξη την ενημέρωσης ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 84, κάτι που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Επέμεινε, δε, πως «δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανευθυνότητα», ζητώντας να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria