Η λάθος εκτίμηση του ΕΟΔΥ ξεκίνησε το ντόμινο του κορονοϊού - OlaDeka

Η λάθος εκτίμηση του ΕΟΔΥ ξεκίνησε το ντόμινο του κορονοϊού

Μέσα σε 24 ώρες, 22 νέα κρούσματα ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στα 45, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών της πολυμελούς εκδρομής στο όρος Σινά.

Χάθηκε μια μάχη στον πόλεμο με τον κορονοϊό στη χώρα μας. Μέσα σε 24 ώρες, μετρήσαμε 22 νέα κρούσματα -ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 45, 15 γιατροί και νοσηλευτές τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών της πολυμελούς εκδρομής στο όρος Σινά.

Επέμεναν οι νοσοκομειακοί γιατροί των επειγόντων της Παθολογίας, τόσο της Αμαλιάδας όσο και του Ρίου, ότι έχουν ασθενή που πιθανώς νοσεί από τον νέο κορονοϊό, παρότι δεν είχε επιστρέψει από χώρα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Ομως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσκολλημένος στο πρωτόκολλο των χωρών υψηλού ρίσκου, επαναλάμβανε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αποστολή δείγματος». Τελικά το δείγμα εστάλη προς εξέταση στο Ινστιτούτο Παστέρ χάρη στην επιμονή των νοσοκομειακών γιατρών στο Ρίο και βγήκε θετικό. Και έτσι ξεκίνησε το ντόμινο.

Η λάθος εκτίμηση του ΕΟΔΥ ξεκίνησε το ντόμινο του κορονοϊού

Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα, το ένατο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σοβαρά με οξεία πνευμονία, απομονωμένος σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο. Λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι ξαγρυπνούν δίπλα του, ενώ λαμβάνει ειδικό μείγμα φαρμάκων το οποίο ενέκρινε για τον νέο κορονοϊό -δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα- προχθές το βράδυ εκτάκτως η Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σε γειτονικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται με πνευμονία δύο συνταξιδιώτες του στους Αγίους Τόπους. Στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου, που επιτάχθηκε ως κλινική για κρούσματα του νέου κορονοϊού, νοσηλεύονται ακόμα έξι άτομα από την ίδια εκδρομή.

Οι υπόλοιποι 14 έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ από τα 54 μέλη της ομάδας που ταξίδεψαν 19-27 Φεβρουαρίου στο όρος Σινά, τα 23 από τα 26 που έχουν ελεγχθεί είναι θετικά στον Covid-19. Μέχρι στιγμής η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει περισσότερες από 400 επαφές, ενώ πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που τηρούσαν τα κλινικοεπιδημιολογικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα αναμένονται.

Ο ΕΟΔΥ αγνόησε πλήρως τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας, τους γιατρούς που καθημερινά, σταθερά και διαχρονικά αναμετρώνται με την ασθένεια, αλλά και με τις αντοχές τους σε ένα σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο. Αγνόησε επιδεικτικά τους καλύτερους συμμάχους του απέναντι σε μια απειλή για τη δημόσια υγεία, τους ανθρώπους που δίνουν τον εαυτό τους στο πεδίο της μάχης.

Ετσι, χάθηκε μια μάχη να αναβληθεί ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Αμαλιάδα και μένει να φανεί αν κάτι τέτοιο ισχύει και για άλλες περιοχές των νομών Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου και Ρεθύμνου, από όπου προέρχονται οι 54 ταξιδιώτες.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε από τη Βουλή την έγκριση 1.500 προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Από το σπίτι του όπου έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Δημήτρης Ζιαζιάς, γιατρός στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), μιλάει στην «Εφ.Συν.» και εξηγεί ότι η επιμονή των γιατρών οφειλόταν στο γεγονός πως η εικόνα της πνευμονίας του 66χρονου εκπαιδευτικού ήταν πιο βαριά. «Δεν έμοιαζε να είναι μια κοινή πνευμονία της κοινότητας, ούτε ιογενής από τη γρίπη, γι’ αυτό είχαμε αυξημένη υποψία για τον νέο κορονοϊό», μας λέει.

Ο πρώτος γιατρός που τον είδε, ένας ιδιώτης πνευμονολόγος στην Αμαλιάδα, επικοινώνησε αμέσως με τον ΕΟΔΥ, για να λάβει την απάντηση «δεν υπάρχει ένδειξη για να σταλεί δείγμα». Ακολούθησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αμαλιάδας, που έλαβαν την ίδια απάντηση, όπως και του Πανεπιστημιακού Πατρών, όπου διακομίστηκε στη συνέχεια ο 66χρονος. Η υποψία των γιατρών επιβεβαιώθηκε. Το αποτέλεσμα, μας λέει, είναι ότι με το πρώτο κρούσμα, το νοσοκομείο αναφοράς στην Αχαΐα έχασε το 1/5 των παθολόγων του. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία να λάβει έκτακτα, κατεπείγοντα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Εκτακτη σύσκεψη

Σύσκεψη για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στο μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή, καθώς και να εξεταστεί ποιες περαιτέρω τυχόν ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη ΠΝΠ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεση ενίσχυση τόσο των προληπτικών μέτρων όσο και των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, ενώ χαρακτήρισε ανησυχητική την εξέλιξη στην Πάτρα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις με τα νέα κρούσματα αποδεικνύουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του κορονοϊού έχει επικίνδυνα κενά και ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τις επικοινωνιακές ασκήσεις και τα αλληλοσυγχαρητήρια και να κατοχυρώσει έμπρακτα ασφαλείς διαδικασίες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria