Κραχ σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο στο άνοιγμα ξεπέρασε το -14% και τις τράπεζες να βυθίζονται έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο “κόκκινο”, ακολουθώντας το δραματικό sell-off που ταρακουνά τις διεθνείς αγορές. Στη συνέχεια η πτώση περιορίστηκε κάτω του 9% για τον Γενικό Δείκτη και στο 13% για τον τραπεζικό, με την μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη και 5 δισ. ευρώ να έχουν κάνει φτερά από την κεφαλαιοποίηση σε μία μέρα μόνον. Όλα αυτά τη στιγμή που αυξάνονται οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση λόγω κοροναϊού, οδηγώντας την Moody’s να χτυπήσει ηχηρό “καμπανάκι”.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε στο -6% και έχει πλέον μπει σε έδαφος bear market, ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχωρεί 9% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ απώλειες της τάξης του 6.5% σημειώνουν ο γερμανικός DAX, o γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 και στο -10% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB, με τους επενδυτές να τρέπονται σε μαζική φυγή, ενώ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου βυθίζει τον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως.
Το sell-off στην Wall Street την Παρασκευή, το σημερινό ξεπούλημα στην Ασία που έδωσε σήμα για νέα βουτιά στην Ευρώπη και η βύθιση των τιμών του πετρελαίου, δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδα αντιστροφής του κλίματος σύντομα. Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο “άγνωστο”, δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει κανείς τις επιπτώσεις αλλά και την διάρκεια αυτού του νέου “μαύρου κύκνου” που έχει καλύψει τις αγορές.
Ο οίκος Moody’s χτυπά “καμπανάκι” σήμερα καθώς προειδοποιεί ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. “Οσο περισσότερο χρόνο επηρεασθεί η οικονομική δραστηριότητα από την έξαρση του ιού, τόσο περισσότερο θα κυριαρχεί το σοκ ζήτησης και θα οδηγεί σε υφεσιακές δυναμικές”, επισημαίνει.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, οι μισές πλέον χώρες του κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Παράλληλα, οι αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις των εισηγμένων. Δυσδιάκριτος παραμένει ο πιθανός πυθμένας του Γενικού Δείκτη.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 9,33% στις 620,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 50 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης “βυθίζεται” κατά 8,57% στις 1.587 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 8,92% στις 846 μονάδες.
Σε ελεύθερη πτώση και ο τραπεζικός δείκτης μετά το κραχ της Παρασκευής, και κινείται στο -11,9% και στις 445,73 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 11,85%, την Πειραιώς 16,11%, την Εθνική 13,04% και τη Eurobank 9,26%.
Στα υπόλοιπα blue chips μετά το απόλυτο χάος στο άνοιγμα, οι πιέσεις έχουν επίσης περιοριστεί. Έτσι, η ΔΕΗ βρίσκεται στο -12%, ο Σαράντης στο -13,92%, ο Fourlis στο -20%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -14% και η Μυτιληναίος στο -10%.
Παράλληλα, ισχυρό sell-off σημειώνεται και στα ομόλογα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτοξεύεται στο 1,66% με άνοδο της τάξης του 14% σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ η εκτίναξη στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τα μέσα Φεβρουαρίου και το 0,92%, διαμορφώνεται πλέον στο 80%. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται μαζική στροφή των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα, των οποίων η απόδοση (10ετία) διαμορφώνεται στο -0,83%.
Ο έως τώρα απολογισμός της κρίσης λόγω κοροναϊού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και η ταχύτητα με την οποία εξαϋλώθηκαν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους τριγμούς που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.
Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 30% τις τελευταίες δύο και κάτι εβδομάδες και από το ξεκίνημα του βίαιου sell-off στις 24 Φεβρουαρίου που προκάλεσε η εξάπλωση του νέου ιού στην Ιταλία, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που αγγίζει το 46%, ενώ πάνω από 17 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Η φυγή των επενδυτών έχει γίνει χωρίς διακρίσεις σε ότι αφορά το ταμπλό ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, με όλες τις μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη να βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Η ταχύτητα της πτώσης στο Χ.Α όλα αυτό το διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των διεθνών αγορών, με κανέναν να μπορεί πλέον να εκτιμήσει το παραμικρό για τη συνέχεια, βλέποντας καθημερινά τις τεχνικές στηρίξεις της αγοράς να καταρρέουν. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον το Χ.Α σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς από τις αρχές του έτους, οι οποίες ξεπερνούν το 33%
Σύμφωνα με την Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 600 μονάδες, ενώ μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Κατά την Fast Finance, με συνοπτικές διαδικασίες ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στη ζώνη των 670-690 μονάδων. Το επίπεδο αν μη τι άλλο πρέπει να δώσει μία αντίδραση πιθανότατα στο υψηλό των 780 μονάδων (νέο ημερήσιο stop) με ενδιάμεση αντίσταση τις 740 μονάδες. Ωστόσο, μία κατοχύρωση των 670 μονάδων θα εκτροχιάσει περαιτέρω την κατάσταση. O τραπεζικός δείκτης έχει το επίπεδο των 500 μονάδων ως πιθανό επίπεδο αντίδρασης ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 450 μονάδες.
Το κλίμα πλέον είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπληρώνει δύο περίπου εβδομάδες οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών. Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων.
Ως είθισται οι αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών. Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.