Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Μεσοποταμία – Πρόσθετα μέτρα στους 3 δήμους Καστοριάς

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ oladeka

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Μεσοποταμία – Πρόσθετα μέτρα στους 3 δήμους Καστοριάς

Κορονοϊός Χαρδαλιάς: Σε πρόσθετα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων στις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Ξάνθης, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και το έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου.

Χαρδαλιάς: Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε καραντίνα τέθηκε η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς. Η καραντίνα ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της Τρίτης 31 Μαρτίου 2020 θα διαρκέσει για 14 μέρες.

Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος, παρά μόνο για τροφοδοσία σε όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας. Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση των πολιτών, τέθηκαν σε εφαρμογή για 14 μέρες σε πέντε δήμους, τρεις της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς και δύο της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης.

Ειδικότερα, τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί. Επίσης, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ εξαίρεση μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Β4), η μετάβαση σε τελετή (Β5), η σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου (Β6). Για την περίοδο αυτών των επιπλέον περιοριστικών μέτρων για 14 ημέρες , η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήμων.

Για την μετάβαση σε τελετή, την συγκεκριμένη περίοδο επιτρέπεται η παρουσία μόνο σε περίπτωση κηδείας και μόνο αποκλειστικά για συγγενείς πρώτου βαθμού. Τέλος, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, έχουν την δυνατότητα τα βγάζουν για 15 λεπτά, και μόνο πέριξ της οικίας τους. Επιπλέον, στους πέντε αυτούς δήμους, στα super market γίνεται υποχρεωτική η αναλογία ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την μία πλευρά του δρόμου. 

Σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, ενισχύονται οι δυνατότητες περίθαλψης των υγειονομικών μονάδων των πέντε αυτών δήμων. Ειδικότερα, δύο στρατιωτικοί γιατροί και δύο νοσηλευτές αποστέλλονται στο υγειονομικό κέντρο Εχίνου, το οποίο μεταφέρεται στην Σμίνθη, ενέργειες γίνονται και για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή από την 4η ΥΠΕ. Το νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με τρεις στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές, ενώ δύο στρατιωτικοί γιατροί και δύο νοσηλευτές αποστέλλονται στο νοσοκομείο Ξάνθης. Επιπλέον διατίθενται από το ΕΚΑΒ τρία κατάλληλα εξοπλισμένα οχήματα στους δήμους Νεστορίου, Καστοριάς και Μύκης.

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των δήμων να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση και κάθε περιττή επαφή. Τους κάλεσε να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα ώστε να αποφύγουν τις πολλαπλές μετακινήσεις. «Εκπέμπουμε SOS, κάνουμε έκκληση σε κάθε πολίτη για τις επόμενες 14 ημέρες, να μείνει σπίτι του, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο κίνδυνος διασποράς μεγάλος.Ο έλεγχος των μέτρων θα είναι αυστηρός και όσο πιο πιστά τα ακολουθήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αρθούν».

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ 31/03/20 ΣΤΙΣ 20:00 ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΓΙΑ 14 ΜΕΡΕΣ (Μέχρι τις 20:00 της 14ης Απριλίου)

Απαγορεύεται η είσοδος έξοδος παρά μόνο για τροφοδοσία σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας.

Επίσης πρόσθετα μέτρα θα εφαρμοστούν για 14 μέρες στους δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 20:00 μέχρι τις 08:00 το επόμενο πρωί.

Αναστέλλεται η δυνατότητα κατ΄εξαίρεσης μετακίνησης για:

Η κίνηση για παροχή σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (Β4),

Η μετάβαση σε τελετή (Β5)

Η σύντομη μετάβαση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικιδίου (Β6)

Η παροχή βοήθειας για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη γίνεται αποκλειστικά από το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μόνο σε περίπτωση κηδείας επιτρέπεται και αποκλειστικά για τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Τέλος οι ιδιοκτήτες κατοικιδίου έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν μόνο για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικίας τους.

Στα σούπερ μάρκετ γίνεται υποχρεωτική η αναλογία ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. ωφέλιμου χώρου ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την ίδια πλευρά του δρόμου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία θα συνδράμει στους δήμους ενώ για την επιτήρηση των μέτρων είναι αρμόδια η Ελληνική Αστυνομία.

Το νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με 3 στρατιωτικούς γιατρούς και 6 νοσηλευτές.

Επιπρόσθετα διαθέτουμε απ το ΕΚΑΒ επιπλέον των ήδη υπαρχόντων 3 κατάλληλα εξοπλισμένα οχήματα με το απαραίτητο προσωπικό στους Δήμους Νεστορίου στο Δήμο Καστοριάς για κάλυψη και των αναγκών του Δήμου Ορεστίδος (σ.σ. τον Δήμο Άργους Ορεστικού) τα 3 πρόσθετα ασθενοφόρα ενισχύουν την δυνατότητα διακομιδής των κατοίκων στα νοσοκομεία της περιοχής εφόσον υπάρξει μια τέτοια ανάγκη.

Απευθύνουμε έκκληση, καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων, να παραμείνουν στα σπίτια τους.Να αποφύγουν κάθε μετακίνηση ειδικά εκτός της γειτονιάς τους και κάθε περιττή επαφή.

Να προχωρήσουν σε προμήθεια τροφίμων πολλαπλών ημερών σε τρόφιμα και σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια ανάγκη σε φάρμακα. Εκπέμπουμε SOS.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα έλεγα κρίσιμη και ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια