«Καμπανάκι» από επιστήμονες: Είναι επικίνδυνη παραπληροφόρηση το αυτόματο διαδικτυακό τεστ για τον κορονοϊό!

Αρχική » Ελλάδα » «Καμπανάκι» από επιστήμονες: Είναι επικίνδυνη παραπληροφόρηση το αυτόματο διαδικτυακό τεστ για τον κορονοϊό!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με το «αυτόματο τεστ» για τον κορονοϊό, το οποίο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, προειδοποιώντας τους χρήστες ότι πρόκειται για κάτι εντελώς παραπλανητικό και επομένως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το εν λόγω τεστ, το οποίο είναι γραμμένο με την εφαρμογή notes του iPhone και αποτελείται από τρεις σημειώσεις, υποστηρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει τον κορωνοϊό σε χρήστες που θα κρατήσουν την αναπνοή τους για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση που μπορέσουν να κρατήσουν την αναπνοή τους για τον χρόνο αυτό χωρίς να βήξουν, τότε το τεστ δείχνει -σύμφωνα με τον ισχυρισμό των εμπνευστών του- ότι οι πνεύμονες δεν έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό!

«Αν πάρεις μια βαθιά ανάσα και κρατήσεις την αναπνοή σου για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να βήξεις ή να αισθανθείς δυσφορία, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες, επομένως ούτε και μόλυνση» υποστηρίζει το αυτοσχέδιο τεστ.

Το κράτημα της αναπνοής δεν αποδεικνύει τίποτα

Μάλιστα, το δήθεν αποτελεσματικό τεστ, που άρχισε να κυκλοφορεί πριν από λίγες ημέρες στο twitter και το facebook, αλλά και μέσω email, αποδίδεται ψευδώς σε μέλος του «διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Στάνφορντ».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του νοσοκομειακού ιδρύματος αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη του πανεπιστημίου στο τεστ, χαρακτηρίζοντάς το «επικίνδυνη παραπληροφόρηση». Εξήγησε, μάλιστα, ότι η ικανότητα να κρατήσεις την αναπνοή σου δεν σημαίνει τίποτα, δεδομένου ότι ο κορονοϊός μπορεί να μην έχει ερεθίσει την αναπνευστική οδό στα πρώτα στάδια.

Είναι σημαντικό οι χρήστες του διαδικτύου να διαχωρίζουν τις πηγές της πληροφόρησης, προκειμένου να μην επηρεάζονται από fake news, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβή.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια