Εκεχειρία στην Συρία συμφώνησαν Πούτιν – Ερντογάν

Αρχική » Κόσμος » Εκεχειρία στην Συρία συμφώνησαν Πούτιν – Ερντογάν

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που άγγιξε τις 5 ώρες Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν να ισχύσει εκεχειρία στη Συρία.

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα (5/3) τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση

«Η κατάσταση στο Ιντλίμπ είναι τόσο επιβαρυμένη που απαιτεί να έχουμε προσωπικές και απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. «Η συνάντησή μας εδώ για συνομιλίες για την Ιντλίμπ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή αυτή. Όλος ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα σε εμάς. Τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα λάβουμε εδώ θα μετριάσουν την ένταση στο Ιντλίμπ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Ρωσία βρίσκονται σε κορυφαίο σημείο και πως σκοπός του είναι να τις ενισχύσει. Η Ρωσία υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη συριακή σύγκρουση, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που τις πολεμούν.

Σε συμφωνία για εκεχειρία στην επαρχεία Ιντλίμπ της Συρίας έφτασαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσαν κατά τη μαραθώνια συνάντησή τους στη Μόσχα, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως η εκεχειρία θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.

RT@RT_com

#Turkey and #Russia agree to stop all hostilities along the existing line of contact in #Syria starting midnight, March 6 – Lavrov#IdlibMeetingMoscow

Ενσωματωμένο βίντεο

1817:41 μ.μ. – 5 Μαρ 2020Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter127 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε θα θεσμοθετηθεί μια ζώνη ασφαλείας πλάτους έξι χιλιομέτρων στην επαρχεία της Ιντλίμπ. Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν έπειτα από επαφές των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο χωρών μέσα σε μια εβδομάδα.
Παράλληλα θα διενεργούνται κοινοί περίπολοι από Ρώσους και Τούρκους στρατιώτες κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου M-4 στο Ιντλίμπ.

Και οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν πως η σύγκρουση δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα ενώ συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης στο Ιντλίμπ. Συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια