ΑΡΣΥ - Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων Καστοριάς - OlaDeka

ΑΡΣΥ – Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων Καστοριάς

Στις 29/3/20, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με μοναδικό θέμα τη: «Λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της αύξησης των  κρουσμάτων κορωνοϊού στην ΠΕ Καστοριάς»

Η τοποθέτησή του εκπροσώπου της «ΑΡιστερής ΣΥμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» έχει ως εξής:

Από τις τοποθετήσεις της Περιφερειακής Αρχής, της μείζονος Αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας των δημάρχων διαφαίνεται μια διάθεση ενοχοποίησης των πολιτών και αποποίησης των τεράστιων έως και εγκληματικών ευθυνών της Κυβέρνησης, της Περιφερειακής Αρχής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πολιτείας  γενικότερα. Προβάλουν υπέρμετρα την ατομική ευθύνη αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες τις πολιτείας. 

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις προτείνουν περεταίρω απαγορευτικά μέτρα, την αυστηροποίηση τους και ένταση των αστυνομικών ελέγχων. 

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει η ατομική –προσωπική ευθύνη του καθενός μας υπάρχουν όμως και οι συλλογικές, οι κυβερνητικές, οι ευθύνες της πολιτείας αλλά και της ΕΕ που έχει τη συνολικότερη πολιτική ευθύνη και τον καταμερισμό.  

Οι πολίτες της Καστοριάς, της Δυτικής Μακεδονίας και της Χώρας μας γενικότερα συνειδητά και με αυτοπειθαρχία τηρούν τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την πολιτική προστασία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Αντίθετα η Κυβέρνηση, η Περιφερειακή Αρχή, η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτική προστασία φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη διασπορά του ιού στο νομό Καστοριάς. Δεν γνώριζαν ότι επέστρεψαν εκατοντάδες άνθρωποι από το Μιλάνο; Ούτε για τους μαθητές που πήγαν εκδρομή στη Ιταλία; Για τους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους τόπους; Τότε γιατί τους επέτρεψαν να γυρίζουν ανεξέλεγκτα στην Περιοχή διασπείροντας τον Ιό στους ανυποψίαστους κατοίκους;

Η Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τεράστιες ευθύνες γιατί εκτός από τα απαγορευτικά μέτρα δεν εκπληρώνει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της προς το δημόσιο σύστημα υγείας προς τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα. Αλήθεια που θα έβρισκε τα 43 δις ευρώ για νέες επενδύσεις στην Ενέργεια που και αχρείαστες ήταν, αν δεν έκλεινε τις λιγνιτικές μονάδες, και για μια χούφτα καπιταλιστών μόνο προοριζόταν. 

Όμως δεν βρίσκουν κονδύλια (ψίχουλα ανακοίνωσαν) για τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούν να αγοράσουν εξοπλισμό, νέα σύγχρονα μηχανήματα για τα τεστ    κοροναϊού. Δεν μπορούν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό όταν οι ελλείψεις, στη Δυτική Μακεδονία, με βάση τα οργανογράμματα ξεπερνάν το 40%!!! Δεν μπορούν ακόμα –ακόμα να πάρουν αναπνευστήρες, μάσκες και άλλα  μέσα ατομικής προστασίας.….

Και εκτός αυτού εμπαίζουν ασύστολα το λαό της Περιοχής μας όπως έγινε πρόσφατα από τον υπουργό υγείας και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας που ανακοίνωσαν την επάνδρωση με 17 στελέχη του νοσοκομείου Καστοριάς που όμως ήταν οι ήδη υπηρετούντες εκεί αγροτικοί γιατροί και τα στελέχη των κέντρων υγείας Καστοριάς. Αποδυνάμωσαν δηλαδή ολόκληρη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποψιλώνοντας ακόμα και το Πολυδύναμο Κέντρο Μεσοποταμίας όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κοροναϊού και το Π.Σ αιτείται στην Πολιτική Προστασία να τεθεί η Περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μισό βήμα πριν την καραντίνα!

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής η οποία αντί να διαφοροποιηθεί από αυτή την κοροϊδία της Κυβέρνησης προς τους κατοίκους και να απαιτήσει την πλήρωση όλων των κενών θέσεων, στήνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, κανονικά πλάτες στην κυβέρνηση και στην πολιτική της απέναντι στη δημόσια υγεία. 

Θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε τα φαινόμενα τοπικισμού και ρατσισμού που εκφράστηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ.Γάτσιο εναντίων κατοίκων της Καστοριάς που επισκέπτονται το νοσοκομείο Γρεβενών, καστοριανών παραγωγών αγροτικών προϊόντων κλπ.  Εδώ φαίνεται ολοκάθαρα ότι ο ρατσισμός και φασισμός δεν έχουν αρχή και τέλος γι αυτό οι χθεσινοί θύτες μπορεί να είναι τα αυριανά θύματα…

Θέμα εκτός Ημερησίας Διάταξης μπήκε για την έγκριση αγοράς από την Περιφέρεια για το Νοσοκομείο Κοζάνης μηχανήματος και τεχνογνωσίας για μοριακά τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού. Στηρίξαμε αυτή την αγορά που όντως θα βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα των τεστ, τα οποία σήμερα, λόγω της πυκνότητας των περιστατικών δίνουν τα αποτελέσματα με καθυστέρηση έως και 8 ημερών. Καταστήσαμε όμως σαφές ότι την ευθύνη για την παροχή υγείας την έχει η Κυβέρνηση και δεν σκοπεύουμε να την απαλλάξουμε από αυτό.

Η τελική μας η πρότασή μας είναι να κηρυχτεί η Μεσοποταμία και ολόκληρος ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να γίνει η στελέχωση του νοσοκομείου Καστοριάς με προσωπικό που θα προέλθει από νέες προσλήψεις  και όχι ανακύκλωση των υπαρχόντων. Να ενισχυθούν όλα τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα τμήματα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες σε παροχή υγείας αλλά και για την αποσυμφόρηση  του νοσοκομείου. Να γίνουν νέες αγορές ατομικών μέσων προστασίας (Φόρμες, μάσκες κλπ) γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 50 ιταλοί γιατροί έχασαν τη ζωή τους από έλλειψη μέσων προστασίας.

Κοζάνη 31/3/2020

Το Γραφείο Τύπου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria