Κορονοϊός 2020 Ελλάδα: Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα 3/2 στο Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), με τη συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και κορυφαίων επιστημόνων.
Κορονοϊός 2020 Ελλάδα: Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για την καλύτερη θωράκιση της χώρας από την απειλή του κορονοϊού προεδρεύει ο γεν. γραμ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ενώ συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και πολλοί επιστήμονες, πρόεδροι Ιατρικών Σχολών και καθηγητές Πανεπιστημίου.
Στη συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον νέο κορονοϊό της Κίνας κι εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, αναμένεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα ή να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Μέχρι τώρα εξετάστηκαν επτά περιπτώσεις σε Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη, με τις εξετάσεις όλων των ασθενών να βγαίνουν αρνητικές ωστόσο.
«Μικρές στατιστικά οι πιθανότητες να έχουμε πρόβλημα»
Καθησυχαστικός εμφανίζεται για την ενδεχόμενη έλευση και αντιμετώπιση του κορονoϊού στη χώρα μας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύσκεψη για το θέμα αυτό, στην Αθήνα.«Η σύσκεψη αυτή γίνεται ανάμεσα στους ανώτατους που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία στο υπουργείο. Ο λόγος είναι κυρίως για να επιβεβαιώσουμε ότι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για ενδεχόμενη έλευση του κορονoϊού είναι πλήρη και να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις πριν να έχουμε κάποιο πιθανό κρούσμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα εμφανιστεί» υπογράμμισε και τόνισε πως «η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών θα πρέπει να είναι μειωμένη, διότι και η θνητότητα του συγκεκριμένου ιού είναι σχετικά μικρή, αλλά και γιατί κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Σχετικά με τους εκατοντάδες Κινέζους που ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονoϊό επισήμανε ότι «οι 300 Κινέζοι που έχασαν τη ζωή τους, αντιστοιχούν σε 2,8 Έλληνες (αυτή είναι η αναλογία του πληθυσμού). Επίσης θα πρέπει να αναφέρω ότι πέρσι, σε τροχαία δυστυχήματα, σκοτώθηκαν 550 συμπολίτες μας και φέτος από τη γρίπη έχουμε 28 θύματα. Άρα ναι προετοιμαζόμαστε, αλλά η ανησυχία που βλέπουμε στη δημόσια συζήτηση δεν είναι δικαιολογημένη». Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ακόμα ότι οι γιατροί έχουν λάβει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που μπορεί να έχουν ύποπτο περιστατικό και είναι έτοιμοι. Συμβούλευσε επίσης τους ασθενείς, «από τη δεύτερη ημέρα να απευθύνονται στους γιατρούς, δηλαδή εγκαίρως, ειδικά εάν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην λαμβάνουν σε καμία περίπτωση από μόνοι τους αντιβιοτικά».
Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας
Το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του κορονοϊού της Κίνας παρουσίασε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές για το προσωπικό των νοσοκομείων και όλα τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης. Επίσης, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα του νέου κορονοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
Η προετοιμασία για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος του νέου κορονοϊού γίνεται σε 3 άξονες: Στις Πύλες εισόδου της χώρας, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και με Ενημέρωση του κοινού. Εξάλλου μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ορίστηκαν 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά, στα οποία υπάρχουν θάλαμοι απομόνωσης και σε κάθε ΥΠΕ τουλάχιστον ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης.
Κορoνοϊός: Σε καραντίνα Έλληνας στη Γαλλία
Ένας εκ των Ελλήνων που ζούσε στην πόλη Ουχάν, κατάφερε να φύγει από την Κίνα και να μεταβεί στην Γαλλία. Ο Αλεξ Ζαχάρ, ελληνικής καταγωγής, ταξίδεψε για την Γαλλία, όπου και θα παραμείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.«Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιό μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για δύο εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά και πως κρατούν σε καραντίνα και την εγκυμονούσα σύζυγό του.
«Θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στην Ουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες διπλωμάτες, να μας βοηθήσουν, εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που, όπως σας είπα, είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα».
Κορονοϊός: Η μαρτυρία του Ελληνα που επέστρεψε από την Κίνα [vids]
Ραγδαία εξάπλωση: 362 τα θύματα
Μέχρι και σήμερα, ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε 361 ανθρώπους στην Κίνα, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος εκτός της χώρας, αφού ένας Κινέζος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μανίλα.Σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αυξήθηκε σε 362 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά). Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.384.
Την ίδια ώρα, στο εξωτερικό συνεχίζονται να αυξάνονται τα κρούσματα. Στο Βιετνάμ επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα, με τον αριθμό να φτάνει τους 8. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως επίσης βρέθηκαν άλλα τρία κρούσματα στην Καλιφόρνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στους 11, με δύο από τα θύματα να είναι ζευγάρι. Μάλιστα, ο ιός μεταφέρθηκε από τον έναν στον άλλο, καθώς ο σύζυγος είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και παρουσίασε τα συμπτώματα στην επιστροφή του στην Καλιφόρνια.
Στην Ευρώπη σε έξι χώρες εντοπίζονται κρούσματα. Πρόκειται για τη Γαλλία τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, ενώ σε μία τουλάχιστον χώρα, τη Γερμανία, καταγράφεται ήδη δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή μετάδοση του ιού από ασθενή που είχε νοσήσει σε άτομο του περιβάλλοντός του. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, στην αλυσίδα της μετάδοσης βρίσκεται πλέον και ένα παιδί καθώς προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό.
Συνεδριάζουν οι G7 για τον κορονοϊό
Εν τω μεταξύ, οι χώρες των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 για να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της».