Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 38χρονη στη Θεσσαλονίκη - OlaDeka

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα – 38χρονη στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για νεαρή γυναίκα 38 ετών που ταξίδεψε τις προηγούμενες μέρες σε πόλη της βόρειας Ιταλίας.

Θετικό κρούσμα κορονοϊού – το πρώτο στη χώρα – εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορονοϊός Ελλάδα: Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για νεαρή γυναίκα 38 ετών που ταξίδεψε τις προηγούμενες μέρες σε πόλη της βόρειας Ιταλίας. Η γυναίκα πλην των συμπτωμάτων που είναι όμοια με αυτά της εποχικής γρίπης, είναι καλά στην υγεία της και δεν έχει παρουσιάσει περαιτέρω επιπλοκές ενώ παρακολουθείται από ομάδα γιατρών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και λαμβάνει αντιϊκή αγωγή. Είναι το πρώτο θετικό δείγμα κορονοϊού στην Ελλάδα που μπαίνει πλέον στην λίστα με τις χώρες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου.

Πλέον, βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, οι συγγενείς της και οι άνθρωποι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή θα μπουν οικειοθελώς σε καραντίνα 14 ημερών, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει. Παράλληλα, θα σφραγιστεί το σπίτι της και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.  Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κρούσματος. Η σύσταση σε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες πρσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Δύο ύποπτα περιστατικά στη Μυτιλήνη

Εξάλλου σε συναγερμό τέθηκε το βράδυ της Τρίτης (25/2) το νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου εξετάζονται δυο περιστατικά – μητέρα και παιδί- από την κεντρική Λέσβο με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού που προσομοιάζουν με αυτά του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού Μέσου nealesvou.gr, ιδιώτης ιατρός που εξέτασε το παιδί και είδε τα συμπτώματα συνέστησε τη μεταφορά στο Νοσοκομείο καθώς αυτές τις ημέρες επέστρεψε από την Ιταλία, ενώ το διάστημα μέσα στο οποίο εκδήλωσε τα συμπτώματα καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επώαση του ιού.

Το νοσοκομείο Μυτιλήνης αντιμετώπισε τα περιστατικά εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, μόλις οι δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν σε αυτό. Η υποδοχή έγινε από προσωπικό που φορούσε τις προβλεπόμενες στολές και οδήγησαν τη μητέρα και το παιδί της σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου και παραμένουν, όπως μεταδίδει η ίδια ιστοσελίδα. Για το εάν πρόκειται για τον κορονοϊό ή άλλη λοίμωξη αναμένεται να αποφανθεί το Ινστιτούτο Παστέρ στο οποίο θα γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: αδύνατον να εφαρμοστεί σχέδιο για τον κορονοϊό με τόσες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ωστόσο οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει το ΠΑΓΝΗ οι οποίες καθιστούν αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το νοσοκομείο δε διαθέτει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ, ενώ υπάρχει μόνο ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης στα ΤΕΠ. Επιπλέον οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι «οι πρόχειρες αλλαγές σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής, που βαπτίζονται έτοιμοι για απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων, δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ μειώνουν τα διαθέσιμα δωμάτια για νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για «διασπορά» ασθενών της παθολογικής σε άλλες κλινικές και για ράντζα στους διαδρόμους μετά από τις γενικές εφημερίες».

ΠΝΠ με έκτακτα μέτρα πρόληψης από την κυβέρνηση

Η ΠΝΠ που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως περιορισμοί συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και άλλων κλειστών χώρων, προσλήψεις, αγορά φαρμάκων και υλικού ατομικής υγιεινής, διάθεση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια και έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά τα πέντε άρθρα έχουν ως εξής:

  •     Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
  •     Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  •     Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  •     Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  •     Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  •     Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  •     Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Στον ειδικό ενημερωτικό οδηγό απαντώνται βασικά ερωτήματα, όπως αν μπορεί κανείς να κολλήσει κορονοϊό από κατοικίδιο ζώο, αν η χειρουργική μάσκα προστατεύει, πόσο επιβιώνει ο κορονοϊός στις επιφάνειες και εάν είναι εύκολη η διάκρισή του από το κοινό κρυολόγημα και την εποχική γρίπη.

Τέλος, τηλεοπτικά σποτ και ραδιοφωνικά μηνύματα που προβάλλονται σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες υπενθυμίζουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι ευλαβικά προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας:

  •     Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  •     Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  •     Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  •     Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  •     Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  •     Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  •     Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  •     Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria