Παναγιωτόπουλος Ακάρ: Ο έλληνας υπουργός Αμύνης έθεσε στον τούρκο ομόλογο του σειρά θεμάτων και απέστειλε το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Παναγιωτόπουλος Ακάρ: Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, καθώς στις 17 Φεβρουαρίου και έως την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα γίνουν στην Αθήνα οι επαφές των δύο πλευρών με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς του με τον κ. Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε στον τούρκο ομόλογο του το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να τόνισε στον κ. Ακάρ ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο που η Τουρκία, επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Ουρούτς Ρέις» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
«Λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων ρίχνει η Άγκυρα.
Χωρίς τέλος η παραβατικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο. Πιο αναλυτικά, 16 τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου την Τετάρτη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επίσης, σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Επιπλέον, τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν και σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες. Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Με φόντο τα ρεκόρ παραβιάσεων που σπάει η τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο, το πρωί της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου 2020, ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο οι υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από τουρκικά μαχητικά, καθώς από τον αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί συνολικά 78 τέτοιες ενέργειες.
Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, συνολικά 12 αεροσκάφη, τέσσερις σχηματισμοί με δυάδες F-16 και ένας με ζεύγος F-4E , καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις, 11 παραβάσεις και έξι εικονικά dog fights στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Την τακτική των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίου συνέχισε η Τουρκία με τουρκικά μαχητικά να πραγματοποιούν συνολικά οχτώ υπερπτήσεις σε λιγότερο από 40 λεπτά πάνω από Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά. Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, η ελληνική αντιπροσωπεία θα συζητήσει με Τούρκους για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Για «την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς», ενημέρωσε ο Νίκος Δένδιας τους εκπροσώπους των κομμάτων κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι διαπιστώθηκε συναίνεση σε ότι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις. «Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας», ο κ. Δένδιας.