«Συνωστισμός» πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Αρχική » Ελλάδα » «Συνωστισμός» πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Δυσανάλογος είναι ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου δίνουν το «παρών» έξι χώρες. Οι εξελίξεις είναι σχεδόν καθημερινές και η ένταση ολοένα και αυξανόμενη.

Ο λογαριασμός Petroleum Economist δημοσίευσε έναν χάρτη της περιοχής στον οποίο φαίνονται τα σημεία όπου υπάρχουν – και αυξάνονται – τα πλοία από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Στον ίδιο χάρτη παρουσιάζονται, όμως, και οι διεκδικήσεις ορισμένων κρατών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Τουρκίας και των διεκδικήσεων που εκφράζει με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα της ανατολικής Μεσογείου.

Ουσιαστικά, τέμνει την ελληνική ΑΟΖ και περνά ανατολικά και νότια της Κρήτης, αλλά και των νησιών του Αιγαίου.

PE Maps@PEMaps1

#EastMed military and political tensions have been ramped up in recent months. PE Maps has collated the latest situation. Will this deter interest in the regions energy potential? #Turkey #Cyprus #Libya #Greece #EEZ Read more.. https://www.petroleum-economist.com/articles/politics-economics/middle-east/2019/turkey-pushes-east-mediterranean-boundaries …

Προβολή εικόνας στο Twitter

Να υπενθυμιστεί πως την Παρασκευή, οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά παρέμεινε σε διεθνή ύδατα. Το ερευνητικό εξήλθε του ελληνικού FIR τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, κάτω από την στενή παρακολούθηση της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς».

Την Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό έφθασε δυτικά της Κύπρου, έχοντας απλωμένα τα καλώδιά του, ενώ το επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες από μακρινή απόσταση.

Η ελληνική αντίδραση

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο σημείο άμεσα και, δια ασυρμάτου, κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο σε πρώτη φάση δεν έλαβε κάποια απάντηση. Στη συνέχεια, επανέλαβε το μήνυμα:

«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».

Τότε ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα, να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαβεβαίωσε πως οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούσαν το τουρκικό πλοίο από την πρώτη στιγμή, ενώ, παράλληλα, αποκάλυψε και τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή.  

«Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες», επισήμανε, χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα, καθώς περίμενε κάποια προκλητική ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας

«Για να είναι η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντες έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου

-Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.
-Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία (πρωινός διάλογος).

Μετά από λίγες ώρες:

– Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε;
– Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.
– Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ;
– Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια