Προσφυγικό Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχθούν τα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα, στη Μόρια.
Προσφυγικό Μόρια: Οι χθεσινές διαμαρτυρίες ήταν πρωτοφανείς για το νησί, καθώς πάνω από 2.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, εκεί ξεκίνησαν πορεία από τη Μόρια προς την πόλη της Μυτιλήνης. Τη νύχτα πραγματοποιήθηκε λαϊκή γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. «Η κωφεύουσα Κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Όπως αναφέρει το lesvospost.gr, μεταξύ άλλων κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες. Εξάλλου όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση, από νωρίς το πρωί κάτοικοι της Μόριας και τον όμορων περιοχών πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί το νησί» προειδοποιεί ο περιφερειάρχης
«Mπαρούτι έτοιμο να εκραγεί» χαρακτήρισε το νησί της Λέσβου ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» σχολιάζοντας όσα έγιναν στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας των αιτούντων άσυλο, προσθέτοντας ότι ακολούθησε μία «ήρεμη νύχτα». «Οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες –χρόνια», συμπλήρωσε ενώ σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις σημείωσε:«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει».
Ο κ. Μουτζούρης είπε πως οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν επί 6,5 ώρες στην πλατεία Σαπφούς, ενώ μετά από επικοινωνία του ίδιου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού ενισχύθηκαν με μια διμοιρία. Μετά τα γεγονότα ακολούθησε σύσκεψη με τον δήμαρχο του νησιού. Σχολιάζοντας τέλος την τροπολογία που κατατέθηκε για τις ΜΚΟ, είπε πως τον είχε ενημερώσει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης. «Ήταν αίτημά μας, περιμένουμε να δούμε τι περιέχει», κατέληξε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Τα επεισόδια και το αίτημα για άσυλο
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ, όπου αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούσαν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία. Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Τα επεισόδια έγιναν σε δύο φάσεις την πρωινή όπου έγιναν 13 προσαγωγές και άλλες 27 το απόγευμα, 40 το σύνολο, χωρίς να είναι γνωστό πόσες από αυτές θα μετατραπούν σε συλλήψεις.
Αίτημα των διαδηλωτών είναι η εξέταση των αιτήσεων 20.000 αιτούντων άσυλο, από τους οποίους το 70% αφγανικής καταγωγής που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά. Όπως υποστηρίζουν, η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με τον νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν φέτος προκειμένου, εφόσον το δικαιούνται, να φύγουν στην Αθήνα ή να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν δικαιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες πιο πριν.
Μηταράκης: Ανάγκη για επιτάχυνση του ασύλου, κλειστά κέντρα και σενάριο υποκίνησης
Στα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι «τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».
Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου». Πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε» δήλωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με ανευθυνότητα
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία υποστηρίζει: «Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα.
Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς.
Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών».