ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ;

(SOS για την περιοχή Μανιάκων, Νέας Ζούζουλης και όχι μόνο;)

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ;

Αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλόγιστη χρήση Φυτοφαρμάκων, αλόγιστη χρήση τηλεπικοινωνιών, κινητών κ.λπ. . αλόγιστη χρήση έτοιμων σκευασμάτων και συντηρητικών.

Αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων και άλλων μέσων που μας στερούν την κόπωση και πολλά άλλα που δεν έχουν τελειωμό θα λέγαμε καθ’ υπερβολή. Είναι μόνο μερικά από τα σύγχρονα προβλήματα μιας κοινωνίας που βαδίζει μαθηματικά στην αυτοκαταστροφή, εάν δεν υπάρξει κοινωνική αντίδραση και επαναστατικές αλλαγές.

Εμείς σ’ αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με όλα αυτά αλλά με ένα συγκεκριμένο που αφορά την ακτινοβολία των κεραιών Κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή Μαύρο Βουνό στους Μανιάκους και την Νέα Ζούζουλη και απειλεί την υγεία χιλιάδων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά το να εγκατασταθεί μία κεραία σε ένα σημείο ή χώρο προϋποθέτει μια χρονοβόρα διαδικασία, αφού υπάρχουν νόμοι, εγκρίσεις, αποφάσεις και άλλες διαδικασίες που θα πρέπει να προηγηθούν, προκειμένου η εταιρεία να πάρει την έγκριση, να εγκαταστήσει μια τέτοια κεραία.

Στην περίπτωση που αναφερόμαστε έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, εκδόθηκαν οι άδειες και έγιναν μάλλον όλα νομότυπα χωρίς φυσικά να αντιδράσουν κάποιοι, είτε διότιαδια φόρησαν ή διότι δεν το αντιλήφθηκαν, όσοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν και να σταματήσουν την εγκατάσταση.

Όσο για αυτούς που ενέκριναν τις άδειες μάλλον μένουν μακριά από την περιοχή και θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Μπορεί όμως στο μέλλον να κατοικήσει στην περιοχή το παιδί τους ή μπορεί να παντρευτεί κάποιον από αυτήν περιοχή το παιδί τους και το πρόβλημα να προκύψει.

Επομένως το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, καθότι όλοι ζούμε στην ίδια γειτονιά του πλανήτη ΓΗ.

Η αντίδραση φυσικά έστω και καθυστερημένα ήρθε και έγινε, αφού κάποιοι κάτοικοι είδαν ότι από την μια στιγμή στην άλλη υψώθηκε μια τεράστια κεραία, σε μερικές μόνο δεκάδες μέτρα δίπλα από τα σπίτια τους και κυρίως σε μια επισφαλή απόσταση, δίπλα από τα σχολικά συγκροτήματα που τα επισκέπτονται εκατοντάδες παιδιά.

Το παράδοξο δε που παρουσιάζει η ροή της ακτινοβολίας είναι ότι, όσοι βρίσκονται ακριβώς κάτω και κοντά στην κεραία επηρεάζονται λιγότερο από όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση.

Για όσους, γνωρίζουν και διαμένουν στην περιοχή μπορούν να το διαπιστώσουν αυτό, από το συνημμένο έγγραφο που παραθέτουμε και δείχνει την ακτινοβολία σε 17 διαφορετικά σημεία στην εν λόγω περιοχή.

ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Εμείς ως ενεργοί πολίτες δημοσιοποιούμε το επικίνδυνο αυτό πρόβλημα που ενέσκηψε και περιμένουμε από τους υπεύθυνους φορείς, τους συλλόγους και κυρίως τους κατοίκους

της ευρύτερης περιοχής, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν να ληφθούν μέτρα ή να απομακρυνθούν οι κεραίες διότι διαφορετικά οι επιπτώσεις στην υγεία Κατοίκων θα είναι αναπόφευκτη.

O Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Μανιάκων έστω και αργοπορημένα αντέδρασε και φρόντισε να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις έτσι ώστε να γνωρίσει o κόσμος τις επιπτώσεις που έχει η ακτινοβολία των κεραιών.

Εμείς περιμένουμε και από άλλους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την υγεία των συμπολιτών τους και κυρίως των παιδιών τους.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αυτή η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία καραδοκεί σε τελική ανάλυση o αργός Θάνατος, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά

και όλους τους άλλους. Διότι εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά τότε θα περάσουμε το μήνυμα ότι θα μπορούν να εγκαταστήσουν και να δημιουργήσουν και άλλα ακόμη πιο επικίνδυνα προϊόντα τα οποία σε τελική ανάλυση βλάπτουν όλους μας. 

H ζωή έχει διδάξει ότι τα δικαιώματα της κοινωνίας κατακτώνται με οργανωμένες, δυναμικές, αποφασιστικές και με επιμονή κινήσεις και ενέργειες. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν χειρότερο περιβάλλον από αυτό που εμείς παραλάβαμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να μας καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, επειδή κάποιοι λειτουργούν με σκοπιμότητα.

Το συνημμένο έγγραφο τις εκπομπές ακτινοβολίας σε 17 σημεία της ευρύτερης περιοχής και στις υποσημειώσεις επισημαίνει η ασύρματη ακτινοβολία σε ανοιχτούς χώρους πάνω από 100 μW ανά τ.μ. και σε κλειστούς. πάνω από 10 μW είναι- επιβλαβής.

 Υπάρχουν μετρήσεις σε περιοχές όπως η πλατεία Νέας Ζούζουλης και 3-4 άλλες, όπου η ακτινοβολία ξεπερνάει στο πολλαπλάσιο τα φυσιολογικά όρια επικινδυνότητας.

Για να καταδείξω πόσο επικίνδυνες, μπορεί να είναι οι παρενέργειες ή οι εκπομπές ρύπων από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, θα αναφερθώ σε ένα παρεμφερές παράδειγμα που έχει σχέση με την εξόρυξη φυσικού αερίου. «…Για πολλά χρόνια η βιομηχανία φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αντιδρούσε στις καταγγελίες για μολυσμένα πηγάδια νερού, επιμένοντας στον ισχυρισμό

ότι, δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης και στο γεγονός ότι, όσοι ζουν κοντά σε σημεία εξόρυξης φυσικού αερίου ανακαλύπτουν ξαφνικά πως μπορούν να βάλουν φωτιά στο νερό της βρύσης τους. O λόγος για τον οποίο δεν υπήρχαν αποδείξεις ήταν ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου είχε εξαιρεθεί από το ομοσπονδιακό ρυθμιστικό πλαίσιο, “παραθυράκι της Halliburton”  της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Το «παραθυράκι» εξαιρούσε τις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποίησης της μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης από τις ρυθμιστικές διατάξεις του Νόμου για το Ασφαλές Πόσιμο Νερό, με συνέπεια οι εταιρείες φυσικού αερίου να μην είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας τα χημικά που διοχέτευαν στο υπέδαφος, κρατώντας έτσι κρυφή από τις ρυθμιστικές αρχές τη χρησιμοποίηση επικίνδυνων ουσιών.

 Όπως είναι φυσικό, εάν κανείς δεν ξέρει τι μπαίνει στο έδαφος, είναι δύσκολο να γίνει o συσχετισμός όταν οι τοξίνες αρχίζουν να βγαίνουν από τις βρύσες…»

Από το παραπάνω απόσπασμα του βιβλίου της συγγραφέως NAOMI KLEIN με τίτλο ΑΥΤΟ ΑΛΛAΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και στην Άγνοια.

Κλείνοντας το άρθρο μας εμείς επισημαίνουμε, αυτά που γνωρίζουμε για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο και κάνουμε έκκληση στα ενδιαφερόμενα μέρη, στους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να πράξουν ανάλογα, άμεσα δυναμικά, προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους και τα παιδιά τους.

Διαφορετικά θα είμαστε άξιοι ΟΧΙ της τύχης μας αλλά του ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜOΥ μας.

Λεωνίδας Πουλιόπουλος

ΕΦ. ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια