Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελεί κεντρικό στοιχείο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν νοικοκυριά στην ΕΕ, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στο να τα βγάλουν πέρα.
Τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, αντιμετώπισαν τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά. Μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετώπισαν, αναμενόμενα, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (ποσοστό 14%), ενώ λιγότερο από το 3% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά, που αποτελούνται από δύο ενήλικες (με τουλάχιστον έναν εξ αυτών ηλικίας 65 ετών και άνω), αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα.
Μεταξύ των νοικοκυριών με δύο ή τρεις ενήλικες και εξαρτώμενα παιδιά, εξάλλου, το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 11%.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 2018, πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών (36%) αντιμετώπισαν ποικίλα προβλήματα στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και στη Βουλγαρία (30%).
Αντίθετα, ελάχιστα ήταν τα νοικοκυριά που δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Αυστρία (περίπου το 2%).
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).
- Δείτε τον αναλυτικό πίνακα της Eurostat με την κατάταξη των χωρών της ΕΕ, ανάλογα με το πόσο έγκαιρα ή μη μπορούσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας το 2018: