Διάσκεψη Βερολίνου: Το προσχέδιο των “11”, αστάθμητος παράγοντας η Τουρκία, στο τηλέφωνο η Αθήνα

Διάσκεψη Βερολίνου: Με διαρροές ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των 11 προσκεκλημένων χωρών πάνω στο προσχέδιο της απόφασης, ξεκινά αύριο η Διάσκεψη για τη Λιβύη. Οι ανησυχίες του ΟΗΕ για το πετρέλαιο. Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν

Διάσκεψη Βερολίνου: Η Διάσκεψη που γίνεται με γερμανική πρωτοβουλία, φιλοδοξεί να πετύχει μία πολιτική εκτόνωση της εμφύλιας διαμάχης, μία πολιτική λύση για την “επόμενη ημέρα” και τον τερματισμό της μεταφοράς όπλων, κάτι που θα ζητηθεί κυρίως από την Τουρκία. Η χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε κύριο “παίκτη” των διπλωματικών εξελίξεων στην περιοχή, δεν έχει προσκληθεί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την γνωστή πρωτοβουλία για πρόσκληση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επιχειρούν τις τελευταίες ώρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών να προβάλλουν τις ελληνικές θέσεις.

Γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρονται εκτενώς στη στάση της Ελλάδας, γράφοντας πως η Αθήνα είναι εξοργισμένη, καθώς ούτε η χώρα, ούτε η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης “βρίσκονται στο τραπέζι”. “Η Αθήνα ακολουθεί το μότο: Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου. Γι’ αυτό έγινε και η πρόσκληση στον Χαφτάρ”, γράφει χαρακτηριστικά η Suddeutsche Zeitung.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος, γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως έχει την έγκριση των “11” αλλά και των αντιμαχόμενων πλευρών και ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο με την στήριξη και την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, που περιγράφει τους στόχους. Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι βασικότεροι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων την Κυριακή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Από τις ως τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι η Γερμανία έχει καλέσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό. Έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος όπως και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ-Σάρατζ, αλλά και ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος αναχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου από την Αθήνα.

Ρεπορτάζ της DW

“Ανησυχία” ΟΗΕ για το πετρέλαιο

Περαιτέρω πίεση για επίτευξη λύσης προκαλεί το γεγονός του κλεισίματος τερματικών για την εξαγωγή πετρελαίου. Σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, ανέφερε πως “η κίνηση αυτή θα έχει καταστροφικές συνέπειες”. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε πως ελπίζει ότι το κλείσιμο των λιμανιών θα λήξει σε λίγες ημέρες. “Αν το πράγμα δεν επιλυθεί από σήμερα μέχρι αύριο, περιμένω πως, ναι, το θέμα θα τεθεί”, δήλωσε στο Reuters ο Γάσαν Σαλάμε, αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Σημειώνεται πως έχει ανασταλεί πάνω από το 50% των εξαγωγών πετρελαίου μέσω λιμανιών στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Χάφταρ. Μέλη φυλών εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς. Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκ. βαρέλια αργού την ημέρα.

Επαφές Μητσοτάκη και Δένδια

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα Σάββατο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωπαίου αξιωματούχου. Πρόσθεσαν πως Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε αναλυτικά

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.   Ανάλογη συνομλία για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και χθες το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Κριτική από την Αντιπολίτευση

“Οι ευφάνταστες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε σήμερα ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας για να εξηγήσει την απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την αδράνειά της”, αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η ενεργητική εξωτερική πολιτική που άσκησε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια, την κατέστησαν πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και οδήγησαν στην συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η Διάσκεψη του Παλέρμο, που ο κ. Δένδιας ξεχνάει. Επίσης ξεχνάει, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν άρχισε το 2015 αλλά τον Ιούλιο του 2019 με επίσημη πρόταση του ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη  στη Λιβύη, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019. Και ουδεμία σχέση έχει με άλλες Διασκέψεις.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015 αποτέλεσε διακριτή διαδικασία που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το Δεκέμβριο 2015. Επιμένει ο κ. Δένδιας τέλος να υποκρύπτει, ότι 5 χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό, θα συμμετάσχουν την Κυριακή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα είναι απούσα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, πολιτικό πρόβλημα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “η ουσία του ζητήματος είναι πως, όταν στο Βερολίνο βρίσκεται μέχρι και η Δημοκρατία του Κονγκό, είναι θέμα το γιατί δεν βρίσκεται η Ελλάδα”.

Επισημαίνοντας πως “είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Χάφταρ ήρθε στην Ελλάδα χθες, είναι μια κίνηση η οποία έχει το συμβολισμό της” προσέθεσε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα είτε μέσω του στρατηγού Χάφταρ είτε μέσω οποιουδήποτε τρίτου”.

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε σημερινή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria