Αυτά είναι! Οι απόφοιτοι της Καστοριάς θα ψάχνουν δουλειά στα Γιάννενα! Η αρχόντισσα στο βυθό της κυρά Φροσύνης

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας και έχει πιαστεί το χέρι μας να το γράφουμε και να το λέμε! Ξεχάστε μια φορά τη γούνα, τα φασόλια και τη λίμνη! Ο κόσμος άλλαξε! Η οικονομία ακολουθεί την τεχνολογία! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

Το πολιτικό αυτοδιοικητικό προσωπικό μας κοιμάται και βολεύεται αυτό είναι γνωστό. Θα ασχολείται ή με πίτες ή με διάφορα άλλα ομόηχα. Φταίνε όμως 100%; Όχι θα σας πω κατηγορηματικά! Όχι και πάλι Όχι! Γιατί αυτοί επηρεάζονται και καθοδηγούνται από εμάς, τους πολίτες ως έναν πολύ μεγάλο βαθμό που ορίζεται από την ισχύ αυτής της επηρεαστικής δράσης και συμπεριφοράς των πολιτών. Εάν ο πολίτης κοιμάται τον ύπνο του αδιάφορου, τότε ο πολιτικός, ο αυτοδιοικητικός, ο εκπρόσωπος φορέα, συλλόγου, τοπικού συμβουλίου, δημοσίου υπαλλήλου, ο πρόεδρος του συμβουλίου γονέων και κηδεμόνων, ή του συμβουλίου της πολυκατοικίας, γιατί να ανησυχήσουν; Σσστ ο πολίτης κοιμάται! Μη μου τον εξυπνάτε και αρχίσει να ζητά και να απαιτεί…

Πάμε τώρα στο ψητό…

Έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές ότι η Καστοριά δεν αντιμετωπίζει ένα απλό οικονομικό πρόβλημα. Αν ασχοληθεί κάποιος σοβαρά και δει τα στοιχεία, θα οδηγηθεί στο ότι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής συντήρησης (ούτε καν ανάπτυξης) της περιοχής, βρίσκεται πλέον σε κώμα τετάρτου σταδίου με βαρύ εγκεφαλικό, οξύ έμφραγμα, καρκίνο και ότι άλλο κατάφεραν να προκαλέσουν εξωτερικοί παράγοντες και οι τοπικοί επί χρόνια «επιβήτορες», επαγγελματίες, επιχειρηματίες, φορείς, της όμορφης, νέας και σφριγηλούς κάποτε νύφης, με το όνομα «γούνα»!

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο οικονομικό, αφού αυτός ο παράγοντας αποτελούσε μονοεπαγγελματικό οικονομικό προφίλ στο οποίο στηρίχθηκε με τυφλή εμπιστοσύνη ολόκληρη η τοπική κοινωνία! Αυτό όμως τώρα που η νύφη γέρασε και αρρώστησε βαριά τι φέρνει; Αιφνιδιασμό και στρες! Φτώχεια, ανεργία, μετανάστευση και κατάθλιψη…Αυτό φέρνει η μεταγουνοποιητική περίοδος που ζούμε η οποία κατάσταση είναι εδώ και τη βιώνει η τοπική κοινωνία οδηγούμενη με μαθηματική ακρίβεια σε μια συλλογική παράλυση, σε μια κοινωνική κατάθλιψη.

Εντάξει μην περιμένετε να κατανοήσουν αυτά που γράφω κάποιοι που ακόμη έχουν μεγάλα στοκ. Μέχρι να τα ξεπουλήσουν όλα σε εξευτελιστικές για τη γούνα τιμές θα έχουν μια ψευδαίσθηση ότι η γούνα δεν πεθαίνει, et cetera…Το ίδιο και αυτοί που ζούνε σε μια μέθη εικονικής πραγματικότητας που προέρχεται από την ψευδαίσθηση ισχύος και αθανασίας που προσδίδουν σαν ναρκωτικά τα μεγάλα δάνεια…

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και ενώ η Καστοριά βιώνει ΗΔΗ τα πρώτα στάδια της μεταγουνοποιητικής περιόδου ο μεγάλος χαμός γίνεται από τους ηγέτες της Κοζάνης -που πολύ ορθώς πράττουν- για τη μεταλιγνιτική περίοδο, διεκδικώντας όσα περισσότερα δις μπορούν και μέριμνα για τη μετάβαση αυτή. Εμείς που επαναλαμβάνω ΒΙΩΝΟΥΜΕ ήδη τη μεταβατική περίοδο γιατί δεν μιλάμε καθόλου για εκστρατεία της μεταγουνοποιητικής περιόδου; Και εν πάσει περιπτώσει όντως, ότι και να γίνει υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιοι να επιβιώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο χώρο της γούνας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γεμίσει και πάλι όλη η πόλη και ο νομός με σταματούρες στους δρόμους. Δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα κόβουν το γυμνάσιο επειδή η γούνα θα τους δίνει μεροκάματο ίσο με το βδομαδιάτικο ενός δημοσίου υπαλλήλου…Αυτά ξεχάστε τα. Η γούνα όπως τη ξέραμε έφυγε, μας χαιρέτησε.

Και ερχόμαστε στα άλλα ατού της Αρχόντισσας…Κάθε σοβαρό πρόγραμμα υποψηφίου θα αναφέρεται μετά τη γούνα, στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Η λίμνη, τα βουνά, ο δράκος, οι πρωτόγονοι και οι 70 εκκλησιές! Τα μήλα, τα φασόλια και οι τρούφες! Χίλιες φορές θα το ξαναπώ: Είμαστε σοβαροί; Θα γίνουμε Μύκονος, Σαντορίνη ή Λάρισα; Εδώ ένα καρναβάλι έχουμε τα Ραγκουτσάρια και ήδη γίνονται τα Σόδομα και τα Γόμορα με απόψεις και άρθρα που δημιουργούν μία εικόνα Βαβέλ που αποδεικνύει όχι το πόσο χωριό είμαστε αλλά το πόσο χωριό θέλουμε να παραμείνουμε! Και ας μην πούμε για άλλες εκδηλώσεις που μόνο χαφιεδοτηλέφωνο τύπου 1142 δεν ζητήσαμε ακόμη για να καταγγέλλουμε ότι ζωντανό, νεανικό, σύμφωνο με την κουλτούρα των τουριστικών προορισμών αξιώσεων πάει να γεννηθεί! Για να μην πούμε επίσης ότι οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, αγοράζουν ήλιο, θάλασσα κυρίως και μετά κάθε τι άλλο. Τον συνδυασμό αυτόν δεν τον έχουμε, τι να κάνουμε; Άρα χωρίς να υποστηρίζουμε ότι πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια (φυσικά και ότι καλύτερο πρέπει να κάνουμε για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας και την προβολή του, όπως και ανάλογα για την αγροτική ανάπτυξη του νομού) παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να πιστεύουμε αφελώς ότι ο τουρισμός μαζί με τα αγροτικά προϊόντα (τα χουμε πει και για αυτό ότι εκτός των άλλων, δεν έχουμε δα και τον Θεσσαλικό κάμπο) θα αναπληρώσουν ποτέ το οικονομικό κενό που αφήνει η γούνα. Ακόμη και ο τότε (2017) πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς και σημερινός Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης είχε δηλώσει ότι «Το 2013 οι εξαγωγές στην Ρωσία ήταν περίπου 400 εκατ. δολάρια, αυτή την στιγμή είναι μόλις 20 εκατ δολάρια.»! Αυτά τα έλεγε το 2017, φανταστείτε τι γίνεται σήμερα!

Σήμερα λοιπόν και ενώ στην Καστοριά βιώνουμε το τέλος εποχής, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα ισχυρό σοκ! Αναπτυξιακό σοκ! Και αυτό μπορεί υπό προυποθέσεις μόνο η 4η Βιομηχανική Επανάσταση να το προσφέρει.Εκτός κι αν το δεις εντελώς κυνικά και αποδεχτείς ότι αυτό που μας μένει για το μέλλον, είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί σερβιτόροι των Ινδών, των Κινέζων, των Νιγηριανών, όσων δηλαδή διαθέτουν τεχνολογικό και δημογραφικό δυναμικό, για να μπουν στην πρώτη θέση του τρένου, μη έχοντας καμία σχέση με εμάς μία ολόκληρη περιοχή, μία κοινωνία που αδυνατεί, αν όχι να πιάσει το νόημα, να το προσεγγίσει τουλάχιστον.

Κατά τον Έλληνα αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη που μεταξύ άλλων έχει λάβει το βραβείο Kalai από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού, το πιθανότερο είναι ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε έναν προσωπικό γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, ενώ σε 15 χρόνια η διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει ενδεχομένως πολύ πιο άμεση και το όριο που διαχωρίζει το πού ξεκινά ο άνθρωπος και πού αρχίζει η μηχανή πιο δυσδιάκριτο.

Το λογισμικό, η νέα ψηφιακή οικονομία, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η νανοτεχνολογία, η τηλεϊατρική και η remote (εξ αποστάσεως) παραγωγή-προσφορά όλων αυτών αλλά και άπειρων άλλων σχετιζόμενων με τα προαναφερθέντα, δηλαδή ότι μπορεί κάποιος να δουλεύει στην Καστοριά για εργοδότη που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον με μια καλή υποδομή που δύναται να φιλοξενεί ανθρώπους με γνώση και σύγχρονη αντίληψη καθώς επίσης ένα γρήγορο ίντερνετ (πιο γρήγορο από αυτό που πολλοί φαντάζονται ως γρήγορο) και με θέληση των προαναφερθέντων παραγόντων (ηγετών) κατά κύριο λόγο, πολλά μπορούν να γίνουν. Δεν το πιστεύετε; Δείτε το να ξεκινά στα Γιάννενα. Όπου εκτός από το οικονομικό παρελθόν της γούνας και τα ραγκουτσάρια, συμβαίνουν τα πάντα πριν, καλύτερα, ισχυρότερα και περισσότερα από εμάς. Σε τέτοιο βαθμό που με ένα traditional horror τύπου σενάριο, θα μπορούσε να σκιαγραφηθεί ως ένα σκηνικό όπου οι «παγουράδες» έχουν ενεργοποιήσει το πνεύμα της κυρά Φροσύνης να καλεί ως άλλη Σειρήνα με φωνή Λιγεία την Αρχόντισσα της έτερης ανταγωνιστικής λιμνούπολης και να την οδηγεί στο βυθό της Παμβώτιδας για να την πνίξει και να τελειώνει μαζί της μια για πάντα…

ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. (ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ Ή ΓΡΑΦΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΑ) ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΞΕΝΟ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑΝΟΙΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ, ΦΕΡΤΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΤΕ, ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ «ΚΙΝΕΖΟ»:

CNN:

Το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής των Ιωαννίνων, το γεγονός ότι είναι μία πόλη που δεν έχει «ανακαλυφθεί» από άλλους κολοσσούς της πληροφορικής για άντληση ταλέντου αλλά και οι καλές …συστάσεις ήταν ο συνδυασμός που ώθησε τη γερμανική TeamViewer, μίας εκ των πλέον γνωστών εταιρειών πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης, να επιλέξει την πρωτεύουσα της Ηπείρου για τη δημιουργία του νέου κέντρου (hub) έρευνας και τεχνολογίας.

Το κέντρο λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο και απασχολεί ήδη 17 άτομα αλλά τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα (σ.σ. 21 Ιανουαρίου 2020) παρουσία, μεταξύ άλλων, του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, τους οποίους ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως οι άνθρωποι της TeamViewer για τη βοήθεια και τη στήριξη που τους έχουν προσφέρει μέχρι τώρα.

Τόσο ο κ. Καχριμάνης όσο και ο κ. Ελισάφ σημείωσαν ότι πρόκειται για μία σημαντική ημέρα, υποστήριξαν ότι η Ήπειρος μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος καινοτομίας και να προσελκύσει αρκετές αντίστοιχες επενδύσεις.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, που δήλωσε πως «ένα τέτοιο γεγονός είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την πατρίδα μας γιατί η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κάθε τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο θα δώσει θέσεις στην περιοχή αλλά θα φέρει νέους και νέες πίσω στην πατρίδα μας. Σας καλωσορίζουμε στα Ιωάννινα και στην Ελλάδα! Προσπαθούμε να χτίσουμε το success story της πατρίδας μας μαζί σας και θα είμαστε στο πλευρό σας για ότι χρειαστείτε».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Βασίλης Κυριαζής, εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε τη «σημαντικότητα που δίνει η κυβέρνηση για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία». Επίσης δήλωσε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις για τέτοιου είδους ενέργειες, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε παρόμοιες πρωτοβουλίες.

teamviewer_2_copy

Το πλάνο

Το κέντρο θα φιλοξενήσει νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει τις ικανότητες της εταιρίας στον τομέα της μηχανικής. Η υπάρχουσα ομάδα αναμένεται να αριθμεί 50 developers μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το πλάνο είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φθάσει τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στελέχη της TeamViewer, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 3 πανεπιστήμια (Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Πατρών), οι απόφοιτοι των οποίων μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί developers με καταγωγή από την περιοχή της Ηπείρου, οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση. Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν τρία άτομα που είναι σε διαδικασία επιστροφής από το εξωτερικό, ενώ γενικότερα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Επιπλέον, η TeamViewer θεωρείται ελκυστικός προορισμός λόγω της δημοτικότητας των προϊόντων μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται με πληροφοριακά συστήματα. Συγκεκριμένα, η εταιρία προσφέρει δυνατότητες ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης, υποστήριξη, έλεγχο και δυνατότητες συνεργασίας σε online σημεία οποιουδήποτε είδους και επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να αξιοποιήσουν πλήρως το ψηφιακό τους αποτύπωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική εφαρμογή της TeamViewer έχει εγκατασταθεί συνολικά σε περισσότερα από 2 δισ. συσκευές, με 45 εκατ. συσκευές να είναι online την ίδια στιγμή.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen, στη Γερμανία, απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ τα έσοδα της κυμαίνονται περίπου στα 380 εκατ. ευρώ.

Η TeamViewer είναι από πέρσι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019 στην Ευρώπη με τη χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Η ευκαιρία της Ηπείρου

Ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως τα Ιωάννινα πρότεινε στην TeamViewer μία άλλη γερμανική εταιρεία, η P&I. Οι δύο εταιρείες έχουν τον ίδιο μέτοχο, το fund Permira, και η P&I διατηρεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στα Ιωάννινα από το 2017 όπου και απασχολεί αυτή τη στιγμή 77 άτομα με τον στόχο να είναι να προσλάβει άμεσα άλλα 60 και συνολικά να φθάσει και αυτή τους 200 εργαζόμενους στα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε ότι η έλευση της P&I ήταν εκείνη που έδωσε την ώθηση προκειμένου να επιλυθούν διάφορα ρυθμιστικά ζητήματα που υπήρχαν όσον αφορά τη διευκόλυνση στην προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στελέχη της TeamViewer, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η εύρεση του κατάλληλου κτιρίου και η εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Και τα δύο λύθηκαν με τη βοήθεια των τοπικών αρχών όπως ανέφεραν.

Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα Ιωάννινα λειτουργεί μεν Τεχνολογικό Πάρκο αλλά οι εγκαταστάσεις του έχουν ουσιαστικά «καλυφθεί» από την Ρ&Ι. Το πλάνο που υπάρχει, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, είναι να δημιουργηθεί και δεύτερο τεχνολογικό πάρκο σε έκταση 28 στρεμμάτων, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για αντίστοιχου τύπου επένδυση στα Ιωάννινα, αναφέροντας το παράδειγμα της -επίσης- γερμανικής Prodyna.

cnn.gr

Η Καθημερινή γράφει:

Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα δημιούργησε η γερμανική εταιρεία λογισμικού TeamViewer. Πρόκειται για το κέντρο που δημιούργησε η εταιρεία στα Ιωάννινα και το όποιο στην παρούσα φάση απασχολεί 17 μηχανικούς. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2020, να φτάσει τους 50 εργαζομένους και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να φτάσει τους 200 εργαζομένους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα είναι μηχανικοί πληροφορικής και προγραμματιστές.

Η TeamViewer είναι εταιρεία παραγωγής λογισμικού για υπηρεσίες απομακρυσμένης διασύνδεσης. Η πλατφόρμα της δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να χειρίζονται από οποιαδήποτε γεωγραφική θέση ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρομποτικά συστήματά, αυτοματισμούς κ.λπ. Τα προγράμματά της βρίσκονται σε περισσότερες από 2 δισ. συσκευές, και όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της, ανά πάσα στιγμή βρίσκονται συνδεδεμένα πάνω από 45 εκατομμύρια συσκευές. Και καθώς το Internet των Πραγμάτων (Internet of Things) ανέρχεται, η επιχείρηση λογισμικού κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Στο τέλος του 2019 η Team-Viewer πέρασε το κατώφλι του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με κεφαλαιοποίηση 5,25 δισ. ευρώ. Ο βασικός της μέτοχος, η επενδυτική εταιρεία Permira, διέθεσε το 42% των μετόχων της, αντλώντας περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία της εταιρείας ξεπερνάει τα 6,3 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα η TeamViewer έφτασε αναζητώντας καλό ανθρώπινο δυναμικό. Και καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θεωρείται αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος καλούς μηχανικούς πληροφορικής, η εταιρεία επέλεξε να επενδύσει στα Ιωάννινα. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το γεγονός ότι στελέχη της Permira έχουν δεσμούς με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, αλλά και την Κοζάνη.

Σύμφωνα με στελέχη της TeamViewer, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Δυτ. Μακεδονίας και Αρτας (πρώην ΤΕΙ) βγάζουν κάθε χρόνο 400 μηχανικούς πληροφορικής. Αν είκοσι ή τριάντα από αυτούς είναι αρκετά καλοί ώστε να μπορούν να προσληφθούν στην εταιρεία, μπορεί στα επόμενα 3-4 χρόνια η εταιρεία να απασχολεί 150-200 μηχανικούς. Από χθες, ημέρα των εγκαινίων των γραφείων, η εταιρεία TeamViewer Greece ΕΠΕ στα Ιωάννινα απασχολεί 17 μηχανικούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι Έλληνες που επέστρεψαν στην Ελλάδα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο επικεφαλής της εταιρείας είναι ο γερμανικής καταγωγής Φίλιπ Ντόιτσερ.

Η διοίκηση της TeamViewer απέφυγε να δώσει κάποιο μέγεθος για την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει στα Ιωάννινα και το μόνο που ανέφεραν τα στελέχη της είναι ότι η αρχική επένδυση ανέρχεται σε ένα επταψήφιο ποσό σε ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια επένδυση ενστάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου. Τα εγκαίνια του κέντρου λογισμικού της γερμανικής εταιρείας πραγματοποιήθηκαν από  τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

«Είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την πατρίδα μας… Κάθε τέτοιο εγχείρημα όχι μόνο θα δώσει θέσεις στην περιοχή, αλλά θα φέρει νέους και νέες πίσω στην πατρίδα μας. Σας καλωσορίζουμε στα Ιωάννινα και στην Ελλάδα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαθανάσης. Ο επικεφαλής της TeamViewer Φ. Ντόιτσερ ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει μακροχρόνιο πλάνο για το κέντρο στα Ιωάννινα. «Τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ταλέντα από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο της καινοτομίας, αφού θέλουμε να επεκτείνουμε τις λύσεις μας σε πολλούς περισσότερους τομείς», προσέθεσε.

kathimerini.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria